Colon iritabil

Generalitati

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afectiune intestinala comuna. Cauzele nu se cunosc. Simptomele pot fi destul de variate si includ dureri abdominale, balonare si uneori episoade diareice, sau constipatie.

Simptomele se manifesta o perioada de timp (zile, sapatamani, sau chiar luni) si apoi dispar. Nu exista tratament specific pentru sindromul de colon iritabil, dar manifestarile se amelioreaza adesea in urma medicatiei.

Simptome

Sindromul de colon iritabil afecteaza in mod diferit, fiecare persoana in parte. Caracteristic acestei afectiuni sunt durerea si disconfortul abdominal persistente. Urmatoarele simptome sunt, de asemenea, frecvent intalnite:

Cauze

Nu se cunosc cauzele exacte care duc la sindromul de colon iritabil. Peretii intestinelor sunt captusiti cu straturi de muschi care se contracta si se relaxeaza intr-un ritm constant, in timp ce alimentele strabat stomacul prin tractul intestinal catre rect. Daca suferiti de sindrom de colon iritabil, contractiile pot fi mai puternice si dureaza mai mult decat in mod normal.

Printre posibilele cauze se pot mentiona:

- pasajul prea lent, sau prea rapid al alimentelor la nivelul colonului;

- hipersensibiltate a nervilor de la nivelul intestinului gros;

- stresul

- prezenta sindromului de colon iritabil la unii membrii ai familiei constituie un risc suplimentar de aparitie a acestei maladii

Din motive neclare, daca aveti sindrom de colon iritabil este probabil sa reactionati puternic la stimuli care nu deranjeaza alte persoane. Factorii declansatori acestei afectiuni pot insemna gaze, sau presiune asupra intestinelor, lucru cauzat de consumul unor alimente, medicamente, sau de stres. La multe persoane simptomele se agraveaza atunci cand consuma anumite mancaruri.

Pentru stabilirea diagnosticului de colon iritabil, medicul specialist va colecta anamneza pacientului, poate face un test de sange, pentru a exclude boala celiaca (intoleranta la gluten), ce prezinta simptome asemanatoare si, eventual, poate recomanda o analiza a scaunului ( examen coproparazitologic), pentru a elimina posibilitatea prezentei bolii inflamatorii intestinale.

Tratament

Poate fi de ajutor evitarea temporara a produselor lactate, pentru a evalua daca simptomele sunt de fapt ale intolerantei la lactoza sau, intr-adevar, ale sindromului de colon iritabil. Persoanele care evita produsele lactate ar trebui totusi, sa ia in considerare utilizarea de suplimente de calciu.

Anumite alimente, cum ar fi legumele crucifere (conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles) si leguminoasele (fasolea), pot agrava unele simptome: balonarea si flatulenta. Fibrele alimentare pot diminua simptomele.

Persoanele cu sindrom de colon iritabil trebuie sa consume multe lichide, in special apa si sa evite bauturile carbogazoase, care provoaca adesea gaze si disconfort abdominal. Mesele mai mici cantitativ pot diminua incidenta crampelor si diareei.

Tratament medical

Cele mai multe persoane cu sindrom de colon iritabil au manifestari doar ocazional. Unele dintre aceste persoane pot experimenta totusi, probleme de lunga durata si necesita medicatie pe baza de prescriptie medicala.

Un tratament comun pentru aceasta afectiune este adaosul de fibre la dieta, precum si hidratarea corespunzatoare. Teoretic, fibrele alimentare extind interiorul tractului digestiv, reducand sansa acestuia de a manifesta spasme, atunci cand transporta si digera alimentele. In plus, fibrele promoveaza miscarile regulate ale intestinului, ajutand astfel la reducerea constipatiei.

Stresul poate cauza semne care sa confirme afectiunea. Mesele regulate si echilibrate si exercitiile fizice pot ajuta la reducerea stresului si a problemelor asociate cu sindromul de colon iritabil. Fumatul poate inrautati simptomele sindromului de colon iritabil.

In cazul prezentei diareei, aceasta se trateaza prin inlaturarea alimentelor ce contin multe fibre, a indulcitorilor de tipul sorbitolului si administrarea de medicamente. De asemenea este importanta hidratarea, pentru compensarea apei eliminate prin scaun. 

Daca este prezenta constipatia, se recomanda consumul de alimente bogate in fibre, lichide si administrarea de laxative.

Bibliografie:

https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4342-irritable-bowel-syndrome-ibs

https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome