Pregatirea organismului pentru toamna

Generalitati

Ceasurile nu au revenit la ora de iarna, dar in cabinetele medicilor au inceput sa apara pacientii cu simptome ca tusea si raceala, care au o stare generala proasta. Sezonul gripei nu este prea departe.

Pentru ca organismul sa ramana in forma si sa lupte cu virusurile si bacteriile, luati masuri. In primul rand, reevaluati-va starea generala de sanatate. Orice persoana care sufera de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, ar trebui sa faca un consult anual. Cei care au peste 65 de ani trebuie sa se vaccineze impotriva pneumoniei (vaccin care in ultimii 10 ani, salveaza din ce in ce mai multe vieti).

Toamna este anotimpul recoltelor si schimbarilor meteorologice. Temperaturile devin mai scazute. Totul incetineste, iar zilele se scurteaza. Imbracati-va corespunzator vremii si acoperiti-va gatul pentru a evita racelile si gripa. Vantul poate pune la incercare puterea sistemului imunitar.

O nutritie adecvata

Mancati bine si reglati-va digestia pentru a avea o imunitate de invidiat. Aerul uscat este o problema frecvent intalnita toamna. Acesta cauzeaza constipatie, gat uscat, piele uscata, par fragil, senzatie accentuata de sete si impiedica aparitia transpiratiei. Alimentele picante inrautatesc situatia.

Depresia de toamna este intalnita destul de des. Important este ca aceasta sa nu persiste prea mult timp. Toamna revin nostalgiile, iar fiecare persoana are propriul mod de a si le manifesta: unii recitesc vechile scrisori, altii revad albume cu fotografii.

Cum va puteti intari sistemul imunitar pentru toamna

Cel mai important lucru este sa fiti atenti ce consumati. Desi suna a cliseu, consumul a cinci portii de fructe si legume pe zi ajuta la intarirea sistemului imunitar. Fructele si legumele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale naturale pentru organism. Aceste substante nutritive sunt piatra de temelie pentru un sistem imunitar sanatos si mentinerea integritatii celulelor din intreg corpul.

Fructele si legumele sunt si o sursa importanta de antioxidanti dietetici, cum ar fi betacarotenul, antocianidele si alte carotenoide. Antioxidantii au un rol important, de protectie celulara si sustinere a imunitatii. Antioxidantii se regasesc in fructele si legumele colorate (mov, albastru, rosu, portocaliu, galben).

Alaturi de o nutritie optima, un alt secret pentru o imunitate ridicata este hidratarea. Atunci cand corpul este hidratat, celulele rosii si albe din sange vor functiona optim.

In plus, nu uitati de lucrurile simple. Spalati-va mainile des si asigurati-va ca si copiii dumneavoastra fac acelasi lucru. Desi pot fi gasite din abundenta geluri si sapunuri antibacteriene, cele mai eficiente sunt sapunul obisnuit si apa. Formulele antibacteriene distrug toate bacteriile de pe mainile noastre, atat cele bune cat si cele rele.

Totusi, pielea are nevoie de o protectie exterioara normala compusa din bacterii sanatoase, pentru a oferi organismului o prima linie de aparare pentru sistemul imunitar. Folosirea exclusiva de produse antibacteriene va scadea imunitatea naturala, facandu-ne mai sensibili la virusuri si bacterii.