Mituri despre sanatate pe timp de vara

Generalitati

Puteti inota cu stomacul plin? Ranile nu se vor bandaja si vor fi lasate la aer? Semintele de pepene inghitite, vor incolti in stomac? Multe dintre raspunsurile oferite de cei din jur la aceste intrebari sunt depasite.

Nu inotati cu stomacul plin

Acest lucru probabil ca l-ati auzit inca din copilarie. Mitul presupune probabilitatea de a suferi crampe musculare severe, care ar putea interfera cu inotul. Este adevarat ca procesul digestiei presupune concentrarea circulatiei sanguine la nivelul intestinelor, iar muschii vor fi mai putin irigati cu sange, dar inca nu se poate confirma stiintific faptul ca vreo persoana s-a inecat din cauza faptului ca a inotat cu stomacul plin.

Exista posibilitatea dezvoltarii unor crampe in timpul inotului cu stomacul plin, dar atunci cand se inoata intr-o piscina sau o zona controlata, se poate iesi usor din apa daca se intampla acest lucru. In plus, ca orice activitate fizica realizata dupa masa, inotul poate fi inconfortabil, dar nu inseamna ca va puteti ineca.

Semintele inghitite de pepene vor incolti in stomac

Nu conteaza cat de multe seminte veti inghiti, acestea nu vor creste in interiorul stomacului sau intestinelor. Chiar daca unele seminte de pepene, au varful ascutit, nu va pot zgaria sau prejudicia intestinele. Unele persoane au sugerat ca semintele de pepene verde, la fel ca si alte materiale mai dificil de digerat, ar putea bloca apendicele, cauzand apendicita.

Desi teoretic este posibil, practic este mai complicat. In cazul celor mai multe persoane cu apendicita nu aceasta este cauza. Cercetari recente sugereaza ca semintele mici si nucile nu reprezinta un pericol nici macar pentru persoanele cu diverticulita. De fapt, o dieta bogata in fibre care poate contine seminte si nuci, poate fi de ajutor acestor bolnavi.

Totusi, este mai bine sa se manance fructe cu coaja si seminte care contin nutrienti. Asa ca, bucurati-va de pepenele verde pe timpul verii, intrucat acesta ii ofera organismului vitaminele A, C, licopen, potasiu si fibre.

Daca urinati pe intepatura provocata de o meduza, durerea se va ameliora

Sfarsitul verii coincide cu aparitia meduzelor in apele calde, dar si a diverse creaturi misterioase pe plaje. Daca va intepati, mentineti locul uscat pentru a evita alte complicatii. Daca un tentacul de meduza este infasurat in jurul bratului sau gleznei, utilizati un bat sau un obiect mai lung pentru a il indeparta.

Nu frecati zona, intrucat puteti activa senzatia de intepatura provocata de ac. Evitati sa turnati apa proaspata pe piele, deoarece se va accentua senzatia de arsura. Acizii pot dezactiva actiunea acului, astfel incat aplicarea directa de otet ar fi cel mai bun lucru pe care il puteti face.

Intrucat urina contine acizi, unele persoane au incercat si aceasta abordare, dar se pare ca efectul nu este cel scontat. Daca nu aveti la indemana otet, sucul de lamaie sau alcoolul ar putea fi alte alegeri rezonabile. O data ce actiunea acului a fost inactivata, acesta poate fi scos din piele prin razuire. Puneti gheata pe zona afectata.

Posibil sa apara o eruptie care ar putea fi calmata printr-un amestec de pasta formata din apa si bicarbonat sau crema cu hidrocortizon. Unii oameni pot avea reactii alergice la intepaturile de meduze, care se manifesta prin ameteli sau greata. In acest caz va fi necesara interventia medicala de urgenta.

Aplicati unt pe arsuri

Untul este indicat sa il folositi mai degraba pentru consum si gatit. Este doar o crema hidratanta, care nu vindeca in niciun fel arsurile. Mai bine aplicati compresii cu lapte rece (inmuiati un prosop in lapte si apoi infasurati gheata in interiorul lui), care au rol calmant. Gheata este antiinflamatoare si laptele nu este acid, asa ca nu va irita pielea.

Ibuprofenul poate fi de ajutor administrat cu putina apa, oral. Dupa o zi sau doua, pastrati pielea hidratata pentru a o ajuta sa se vindece. Mai degraba, decat untul, este recomandata vaselina cosmetica. Daca basicile provocate de soare se umfla, consultati imediat medicul pentru a va recomanda creme pe baza de steroizi sau chiar steroizi administrati pe cale orala.

Oamenii cu ten mai inchis la culoare nu au nevoie de ecran de protectie solara

Persoanele care au pielea mai deschisa la culoare au mai putina melanina, pigment care asoarbe radiatiile UV si protejeaza pielea, fata de cei care au pielea mai inchisa la culoare. Cei din prima categorie vor fi mai sensibili la efectele razelor UV ale soarelui, dar si cei cu pielea inchisa la culoarea ar putea fi afectati de radiatiile daunatoare ultraviolete.

Specialistii recomanda, indiferent de situatie, utilizarea de rutina a cremelor de protectie solara cu SPF de cel putin 15, pentru cei care au tenul mai inchis la culoare.

Trecerea de la aer liber intr-un mediu cu aer conditionat poate fi daunatoare

Daca vorbiti pe nas sau aveti ochii si nasul congestionati, probabil ca reactia este cauzata de alergiile de vara. Persoanele cu alergii, chiar si cele care sunt mai putin sensibile, pot fi afectate cand trec de la aerul liber, din natura, intr-un mediu cu aer conditionat, plin de iritanti.

Daca simptomele alergiei sunt deja prezente, incercati sa ramaneti in interior cand vremea este calda, umeda si alergenii sunt prezenti in cantitati destul de mari in aer liber. Curatati filtrul aerului conditionat in fiecare luna sau investiti intr-un filtru purificator HEPA, care inlatura in proportie de 99% contaminantii din aer.

Lasati zgarieturile descoperite, la aer, pana formeaza o crusta

Crusta formata are rol de protectie cand nu s-a aplicat pe piele unguent hidratant, cum ar fi vaselina cosmetica. Celulele pielii cresc cel mai bine atunci cand zona este hidratata. Crusta formata ingreuneaza cresterea celulelor pielii. In plus, in urma unei rani de acest tip exista probabilitati mai mari sa ramana o cicatrice. Inainte de a aplica unguent si bandaj, curatati bine rana cu apa si sapun.

Tantarii musca oamenii care au sangele dulce

Exista dovezi ca unele persoane sunt mai sensibile la intepaturile tantarilor, dar nu neaparat pentru ca sangele lor are un gust mai dulce. Persoanele cu sangele de tip 0 par a fi mai des ciupite de tantari, intrucat emit un miros care le place tantarilor.

Pentru a indeparta tantarii, imbracati-va cu haine largi, pantaloni si maneci lungi cand iesiti afara si folositi spray-uri repelente. Evitati pulverizarea acestora pe vesela si ochi. Urmati indeaproape instructiunile produsului si spalati-va mainile dupa fiecare utilizare, dar si pielea, inainte de culcare.