Legatura dintre impotenta si consumul de cofeina

Generalitati

Cunoscuta si sub denumirea de disfunctie erectila, impotenta este una dintre cele mai comune probleme sexuale intalnite in randul barbatilor. Aceasta este caracterizata prin incapacitatea de a obtine si/sau mentine o erectie in timpul activitatii sexuale.

Impotenta poate fi experimentata atat de catre barbatii mai tineri, dar si de catre cei in varsta. De fapt, studiile arata ca aproape toti barbatii vor suferi de impotenta o perioada, pe parcursul vietii lor. Impotenta devine o problema doar in cazul in care este intalnita in peste 25% din totalul activitatii sexuale masculine.

Cauze

Disfunctia erectila poate fi cauzata de urmatoarele probleme emotionale:

Impotenta poate avea si cauze fizice:

Prevalenta disfunctiei erectile

Cercetarile privind prevalenta disfunctiei erectile se bazeaza pe studii care au analizat legatura dintre barbatii care sufereau de disfunctii erectile, starea generala de sanatate si factorii sociali. Indiferent de studiu, concluzia este ca prevalenta disfunctiei erectile creste odata cu inaintarea in varsta.

Efectele cafelei si cofeinei

Cafeaua actioneaza asupra metabolismului organismului si stimuleaza sistemul nervos central. Cofeina din cafea inhiba neurotransmitatorii numiti adenozina si benzodiazepina si, modifica semnalele chimice de la nivelul creierului.

Cafeaua ar putea spori pe termen scurt vigilenta, timpul de reactie si, totodata actioneaza ca un stimulent: reduce oboseala si imbunatateste starea de spirit. Consumul unei cantitati prea mari de cafea poate provoca dureri de cap, afecteaza somnul, accentueaza tensiunea nervoasa si accelereaza bataile inimii.

Cafeaua si impotenta

In urma unor studii s-a demonstrat ca barbatii care consuma bauturi ce contin cofeina sufera de impotenta moderata pana la severa. Teoretic, utilizarea unei cantitati prea mari de cofeina ar putea determina glandele suprarenale sa elibereze cantitati mari de cortizol pentru a stimula suplimentar sistemul nervos central, rezultand stresul. Suprasolicitarea glandelor suprarenale inseamna capacitate redusa de a produce hormonii necesari pentru declansarea unei erectii.

Consumul recomandat de cafea

Multor persoane le face placere sa consume cafea si bauturi care contin cofeina, asa ca recomandarea de eliminare a cofeinei din dieta s-ar putea sa nu functioneze. Specialistii considera ca barbatii sanatosi care consuma mai putin de 400 mg de cafea pe zi vor fi in siguranta.

Important este si tipul cafelei alese: este mai putin indicata cafeaua instant si mai degraba incurajat consumul de cafea decafeinizata. Cei care nu ar trebui sa consume cafea din cauza unor probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, ar trebui sa urmeze recomandarile medicului lor.