Diagnosticarea hemoroizilor

Generalitati

Pana in jurul varstei de mijloc, cel putin jumatate dintre adulti sufera de hemoroizi. Hemoroizii sunt vase de sange umflate, similare cu venele varicoase ale picioarelor, doar ca sunt localizati si se dezvolta in anus si rect. Acestia pot fi, in general, preveniti si sunt de obicei inofensivi.

In anumite circumstante este necesara evaluarea hemoroizilor de catre medic, mai ales daca sangele este prezent pe hartia igienica sau in vasul de toaleta.

Recomandari pentru diagnosticarea hemoroizilor

1. Incercati sa palpati zona anala pentru a depista prezenta unui nodul sau umflaturi moale sau tare. Daca suferiti de prolaps hemoroidal posibil ca in zona canalului anal sa fie prezenta o portiune de piele iesita in exterior, care poate fi observata si daca suferiti de hemoroizi externi.

Fiti atenti daca dupa scaun apar dare de sange pe hartia igienica sau pe lenjeria intima sau in vasul de toaleta dupa defecare.

2. Pentru a depista sangerarea rectala nedureroasa (manifestare comuna in cazul hemoroizilor interni si uneori a hemoroizilor externi) incercati sa observati daca apar urme pe hartia de la toaleta, pe lenjera intima sau in vasul de toaleta dupa eliminarea scaunului.

3. Mancarimea este un simptom asociat cu prolapsul hemoroidal. Cand are loc presiunea in zona anala, ar putea fi impins un hemoroid intern prin canalul anal si va rezulta prolapsul hemoroidal.

Aceasta mucoasa rectala care va fi deplasata in exteriorul suprafetei anale va secreta mucus si va mentine umeda pielea din jurul anusului. Daca aceasta umiditate, prezenta in mod constant, va insoti eliminarea scaunelor, va aparea senzatia de mancarime rectala sau pruritul anal.

4. Fiti atenti daca apare orice fel de iritatie pe pielea din jurul anusului. Un hemoroid bombat contribuie la o crestere a umiditatii din jurul canalului anal, determinand senzatia de mancarime. Acest lucru poate provoca iritatia pielii din jur, mai ales atunci cand suprafata este frecata sau zgariata. Pentru a preveni complicatiile incercati sa evitati scarpinarea suprafetei.

5. Monitorizati orice disconfort care ar putea fi prezent imediat dupa eliminarea scaunului. Cand apar hemoroizii este tipica senzatia persistenta de a defeca, inclusiv si atunci cand nu trebuie sa faceti acest lucru. Sentimentul de disonfort poate sa ramana si dupa scaun si este accentuat in cazul hemoroizilor mari sau inflamati.

6. Incercati sa observati cat de des simtiti durerea. In cazul hemoroizilor interni, durerea nu devine problematica, exceptand cazul in care acestia sunt umflati sau impinsi in afara anusului (prolaps hemoroidal). Tesutul moale din canalul anal se poate inflama cu usurinta in urma frecarii suprafetei sau cand este prezenta presiunea asupra muschilor care controleaza anusul.

Va aparea durerea care se va agrava, mai ales cand hemoroizii vor fi strangulati (alimentarea cu sange va fi oprita). In acest caz ar putea fi necesar imediat tratamentul medical pentru ameliorarea simptomelor hemoroizilor externi (in principal durerea). Cand se formeaza un nodul tare in jurul marginilor anusului, sangele este impins in tesutul inflamat si vor rezulta trombi sau trombozarea formatiunii.

Odata cu frecarea zonei din jurul mucoasei anusului, suprafata trombozata a hemoroizilor externi va deveni inflamata si va fi prezenta durerea severa. Si in aceasta situatie este necesara asistenta medicala imediata.