Tratamentul durerilor menstruale - Dismenoree

Generalitati

Durerile menstruale cauzeaza disconfort, de la disconfortul usor pana la dureri severe si sunt frecvent intalnite la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani. Dupa 1-2 ani de la aceasta varsta, nivelul hormonilor scade si durerile menstruale pot scadea in intensitate.

Durerile menstruale apar de obicei chiar inainte sau la inceputul ciclului menstrual. Apar dureri sub forma de crampe in zona abdomenului inferior, a spatelui sau coapselor. Pot fi insotite de cefalee (durere de cap), diaree sau constipatie, senzatie de greata, ameteli sau lipotimie (stare de lesin).

Tratament

Pentru a scadea intensitatea durerilor menstruale se indica:
-aplicarea de caldura pe abdomen, cu ajutorul unei perne electrice, a unei sticle cu apa calda sau o baie fierbinte; caldura imbunatateste fluxul sanguin si poate scade durerea pelvina
-pozitia intinsa si ridicarea usoara a picioarelor plasand o perna sub genunchi
-pozitia pe o parte, cu genunchii stransi la piept, pozitie ce scade presiunea asupra spatelui
-activitate sexuala: poate scadea intensitatea durerilor de spate si a crampelor pelvine
-folosirea absorbantelor externe in loc de tampoane interne
-exercitiu fizic regulat, care imbunatateste fluxul sanguin si poate scadea durerea.

Medicamente fara prescriptie medicala

Medicamentele care nu au nevoie de prescriptie medicala, pot fi si ele eficiente in combaterea durerilor menstruale:
-antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul: scad crampele menstruale si durerea, prin scaderea nivelelor unui mediator denumit prostaglandina
-daca AINS nu sunt de folos, se poate incerca cu acetaminofen (paracetamol)
-antialgicele: pot fi luate in momentul inceperii disconfortului sau chiar cu o zi inainte de inceperea ciclului menstrual.
Medicamentele trebuie luate atat timp cat erau prezente dureri fara a fi administrata medicatie.
Femeile insarcinate sau cele care incearca sa ramana insarcinate, trebuie sa consulte medicul inainte de a folosi orice tip de medicatie. Femeile sub 20 de ani trebuie sa evite administrarea de aspirina datorita riscului de aparitie a sindromului Reye (afectare hepatica si cerebrala aparuta dupa consumul de aspirina).