Pericolele verii pentru piele

Generalitati

Multi oameni isi petrec majoritatea zilelor din timpul verii in aer liber. Vara este timpul vacantelor cu familia, a intalnirilor la gratar, sportului in aer liber, precum si a excursiilor la mare sau la munte. Indiferent unde va aflati, soarele va poate afecta pielea.

Iata cateva dintre cele mai des intalnite pericole pe timp de vara si ce puteti face pentru a le preveni si trata.

Eruptiile cutanate rezultate in urma caldurii

Rezultatul blocarii glandelor sudoripare, iritatia cauzata de caldura sau sudamina are aspectul unor bubite de mici dimensiuni care se gasesc, de obicei, in zonele corpului acoperite de haine. Aceste eruptii cutanate afecteaza cel mai des copiii dar si adultii, mai ales in climatele calde si umede.

Deseori manifestarile dispar de la sine. Pentru atenuarea simptomelor se vor pune pe piele comprese reci sau se vor face bai reci, se vor usca la aer si se va evita aplicarea oricarei lotiuni. Daca pielea copilului este iritabila la atingere, se va face tratament cu calamina sau se va aplica o crema cu hidrocortizon.

Arsuri solare

In cazul arsurilor pielea este rosie, dureroasa si apar veziculele, iar pielea se poate descuama. Arsurile solare pot provoca imbatranire prematura si pot duce la cancer de piele. Cea mai buna protectie impotriva arsurilor solare este de a limita timpul in care pielea este expusa la soare. Iata cateva modalitati de a proteja pielea de arsurile solare:

Muscaturi de insecte

De la tantari la paianjeni, insectele din timpul verii pot provoca mancarime, inflamatie si durere. Tantarii nu sunt doar enervanti: scarpinarea zonei muscate poate duce la infectia locala a pielii. Tantarii pot transporta si virusul west nile, febra dengue si alte boli.

Pentru a va proteja de tantari, folositi plase pentru insecte la usi si ferestre, iar cand stati in aer liber, folositi repelenti sub forma de solutii sau creme. Evitati sa stati cu picioarele in apa din curte.

Iata si alte modalitati prin care puteti impiedica insectele sa va strice distractia in aer liber:

Otravirea cu plante

Pasiti cu stangul in natura, pe timp de vara si veti plati un pret nemeritat. Daca va veti intoxica sau otravi cu iedera, stejar sau sumac, simptomele vor fi aceleasi: mancarimi ale pielii, o eruptie rosie si vezicule. Reactia va aparea in momentul in care uleiurile acestor plante intra in contact cu pielea.

Cel mai bun mod de a preveni o eruptie de acest gen este de a sti cum arata aceste plante si de a le evita. Daca intrati in contact cu o planta otravitoare spalati-va piela cu apa rece imediat. Asigurati-va ca va curatati si unghiile cu atentie, pentru a nu raspandi uleiurile in alte parti ale corpului si spalati-va hainele cu apa fierbinte, pentru a elimina uleiul.

Cand masurile preventive nu functioneaza, utilizati urmatoarele sfaturi pentru ameliorarea mancarimii pielii cauzata de plantele otravitoare:

Melasma

Caracteristic melasmei sunt portiunile decolorate ale pielii, de culoare maronie, a caror aparitie este influentata de nivelul de hormoni (progesteron si estrogen). De aceea, sarcina si pilulele de contraceptie pot declansa melasma, iar expunerea la soare o va agrava.

De obicei aceasta conditie a pielii apare pe obraji, buze, nas, frunte sau buzele superioare, pe ambele parti ale fetei. Stati departe de soare atunci cand razele acestuia sunt puternice, intre orele 11-14. Estompati zonele specifice melasmei, utilizand produse care ajuta la albirea pielii, eliberate fara prescriptie medicala, care pot contine lemn dulce, vitamina C, acid kojic, soia sau retinol. Prin exfolierea celulelor moarte ale pielii puteti elimina pigmentarea si chiar puteti sa modificati culoarea pielii.

Acnee

Transpiratia poate aduce bacterii pe piele, iar porii se pot infunda, fapt ce va determina acneea din zona spatelui, pieptului si bratelor. Folositi solutii pentru curatarea pielii cu acid salicilic, pentru a desfunda porii si a distruge bacteriile. Evitati sa folositi cremele pentru peeling sau exfoliantii cu aspect granulat, care pot irita pielea si care vor agrava acneea.

Cremele cu acid salicilic sunt indicate pentru tratarea locala a acneei usoare. Peroxidul de benzoil functioneaza destul de bine, dar poate decolora tesaturile.

Nu va spalati excesiv. Eruptiile de la nivelul corpului nu echivaleaza cu pielea murdara si curatarea excesiva nu ajuta la uscarea acestora. Ca raspuns, glandele sebacee produc mai multe substante uleioase care pot infunda si mai tare porii.

Nu va stoarceti cosurile si nici nu le atingeti, pentru a diminua riscul de infectie si cicatrizare.