Impotenta

Generalitati

Disfunctia erectila (impotenta), apare atunci cand un barbat nu mai poate obtine sau mentine o erectie suficient de ferm pentru a intretine un contact sexual. A avea probleme cu erectia din cand in cand nu este neaparat un motiv de ingrijorare. Dar in cazul in care disfunctia erectila este o problema care persista, aceasta poate provoca stres, probleme in relatii sau afecteaza increderea de sine.

Chiar daca vi se pare ciudat sa discutati cu medicul dumneavoastra despre aceasta problema, prezentati-va la cabinetul medical pentru o evaluare. Dificultatile in obtinerea unei erectii poate fi un semn ca va aflati intr-o stare de sanatate care are nevoie de tratament, cum ar fi boli de inima sau diabet zaharat necontrolat. Tratarea unei afectiuni mai putin vizibile poate fi suficienta pentru a se elimina disfunctia erectila.

In cazul in care tratarea unei alte conditii medicale nu ajuta in problemele erectile, exista medicamente si alte tipuri de terapii care o pot face.

Simptome

Simptomele disfunctiei erectile pot include:

Cand trebuie sa va adresati medicului

Daca aveti probleme erectile, adresati-va medicului de familie. Consultati medicul daca:

Cauze

Disfunctia erectila poate fi cauzata de mai multi factori fizici sau psihici. In general, disfunctia erectila este considerata organica (cauza este un organ sau un sistem de organe din corp) si mentala (impotenta psihogena). La majoritatea barbatilor cu disfunctii erectile organice este prezenta si componenta mentala sau psihlogica.

Problemele de erectie, produc de obicei si reactii psihologice sau emotionale semnificative. Acest lucru este adesea descris ca un model de anxietate si de stres care poate interfera in continuare cu functia sexuala normala. Aceasta anxietate de performanta, trebuie recunoscuta si abordata de catre medic.

Aproape orice boala poate afecta functia erectila, prin lezarea sistemului nervos, vascular sau hormonal. Diverse boli pot produce modificari ale tesutului muscular neted al penisului sau pot influenta starea de spirit sau comportamentul.

Prezenta bolilor vasculare conteaza in aproape jumatate din cazurile de disfunctie erectila, la barbatii cu varsta de peste 50 de ani. Bolile vasculare includ ateroscleroza (depozitarea de grasime pe peretii arterelor, numita de asemenea si ridigizarea arterelor), atacurile de cord, boli vasculare periferice (probleme cu circulatia sangelui) si tensiunea arteriala.

Fumatul prelungit este considerat un alt factor de risc important in cazul impotentei, deoarece acest viciu nociv este asociat cu o circulatie sangvina proasta si un flux redus in penis.

Traumele de la nivelul vaselor de sange si ale nervilor pelvieni sunt alti factori potentiali dezvoltatori ai disfunctiei erectile. Mersul pe bicicleta pentru timp indelungat a fost adus in discutie in cazul acestei disfunctii, astfel ca noile modele de sa de bicicleta sunt concepute pentru a atenua presiunea asupra perineului.

Alte cauze cunoscute:

Boli ale sistemului nerovs asociate cu aceasta afectiune

Boli respiratorii: boli pulmonare obstructive cronice

Conditiile penisului asociate cu disfunctia erectila

Conditii mentale asociate cu disfunctia erectila

Boli de sange asociate cu disfunctia erectila

Medicamente asociate cu disfunctia erectila

Diagnosticul medicului

Programati impreuna cu medicul dumneavoastra un examen fizic complet. Primul pas in evaluarea medicala a disfunctiei erectile este de a alcatui o istorie sexuala, medicala si psihosociala a pacientului. Disfunctia erectila este un subiect delicat, iar medicul dumneavoastra ar trebui sa fie sensibil si atent pentru a nu va crea o stare de disconfort, care ar putea fi legata de dezvaluirea unor astfel de detalii intime din viata dumneavoastra privata.

Acesta va va intreba daca aveti dificultati in a obtine o erectie, daca erectia este potrivita pentru penetrare, daca erectia poate fi mentinuta pana cand partenerul a atins orgasmul, daca se produce ejacularea si daca, atat dumneavoastra, cat si partenerul dumneavoastra sunteti satisfacuti.

Veti fi intrebat daca urmati tratament medicamentos, vi se vor cere informatii despre orice tip de intereventie chirurgicala suferita, detalii despre alte afectiuni. Medicul va dori sa stie denumirea tuturor medicamentelor pe care le-ati luat in decursul ultimului an, inclusiv vitamine sau suplimente alimentare. Spuneti medicului despre consumul de tutun (daca exista), alcool, cofeina, precum si despre consumul ilict de droguri daca este cazul.

Medicul va cauta indicii despre o posibila depresie. Acesta va dori sa stie detalii despre nivelul libidoului dumneavoastra, daca exista probleme si tensiuni in relatia dumneavoastra sexuala, insomnie, letargie, toane, nervozitate, anxietate, stres la locul de munca sau domiciliu.

Veti fi intrebat despre relatia cu partenerul dumneavoastra: daca acesta stie ca sunteti in cautare de ajutor pentru problema, daca are o atitudine aprobatoare, daca disfunctia cauzeaza probleme majore intre amandoi si, daca partenerul este dispus sa participe la acest proces de tratament.

Medicul dumneavoastra va dori raspunsuri sincere la intrebari ca:

Un examen fizic este necesar. Medicul va acorda o atentie deosebita ogranelor genitale si a sistemului nervos, vascular si cailor urinare. Vor fi verificate tensiunile arteriale, deoarece mai multe studii au demonstrat o legatura intre hipertensiunea arteriala si disfunctia erectila.

Examinarea fizica va confirma informatiile din istoricul medical si poate ajuta la descoperirea altor afectiuni necunoscute, cum ar fi diabet zaharat, boli vasculare, placa penisului (tesut cicatricial sau noduli fermi sub pielea penisului), probleme testiculare, productie scazuta a hormonilor masculini, rani sau afectiunea nervilor de la nivelul penisului si diverse afectiuni de prostata.

Alte investigatii

- Teste de laborator: testele de laborator sunt necesare pentru majoritatea barbatilor desi nu este un lucru obligatoriu. Daca testele de laborator sunt efectuate, acestea ar incepe in mod normal, cu evaluarea starii hormonale (a testosteronului sau hormonul masculin), in special in cazul in care unul dintre simptome ar fi dorinta sexuala scazuta (libido scazut).

Testele de sange pentru testosteron ar trebui prelevate in mod ideal dimineata, atunci cand nivelurile de testosteron sunt de obicei cele mai mari. Alte teste de sange, precum hormonul luteinizant si prolactina, pot ajuta la determinarea existentei unei afectiuni la nivelul glandei pituitare. Este necesara analiza sangelui pentru nivelul de glucoza, colesterol, functia tiroidiana, trigliceride, si a antigenului specific prostatic.

- Imagistica: se poate exectua o ecografie abdominal-inferioara, pelvis si testicole, sau limitata doar la nivelul penisului. Ecografia duplex este o tehnica de diagnostic care foloseste undele de sunet de inalta frecventa nedureroase, pentru a vizualiza structurile de sub suprafata pielii.

- Teste suplimentare: dupa incheierea acestei etape, medicul ar trebui sa fie in masura sa determine tipul general de disfunctie si sa constate daca sunt necesare si alte teste suplimentare, cum ar fi analiza fluxului sangvin al penisului si al zonei pelviene, tumescenta peniana nocturna, biotesiometria peniana a penisului (testarea nervilor) sau teste suplimentare de sange.

- Unul dintre cele mai comune teste folosite pentru evaluarea disfunctiei erectile este injectarea directa a PGE in penis - PGE1 este un medicament care creste fluxul de sange in penis si produce in mod normal, erectia. In cazul in care structura penisului este normala, o erectie ar trebui sa se elaboreze in termen de cateva minute. Dumneavoastra si medicul puteti aprecia calitatea erectiei. Daca injectia are efect, atunci testul determina posibilitatea unui tratament injectabil cu astfel de preparat medicamentos.

- Tumescenta peniana nocturna poate fi utila in a distinge impotenta mentala de cea fizica. Acest test presupune plasarea unei benzi in jurul penisului care va fi purtata in timpul a 2 sau 3 nopti succesive. Daca se produce o erectie, acesta va avea loc in timpul somnului in faza lui de miscare rapida a ochilor (sau MRO), iar forta si durata sunt masurate pe un grafic.

- Testarea neurologica oficiala nu este necesara in cazul majoritatii barbatilor. Dar orice barbat care are in istoricul medical probleme ale sistemului nervos, cum ar fi pierderea de senzatie in brate sau picioare, dar si cei care au prezente in istoricul lor afectiuni precum diabetul zaharat, pot fi solicitati sa se supuna testarii neurologice.

- Pentru detectarea sensibilitatii pielii din zona penisului la vibratii (biosometrie) poate fi folosit un simplu test de screening.

Tratamentul impotentei/disfunctiei erectile

In prezent, practic, orice om care doreste sa aiba erectie o poate obtine, indiferent care este principala cauza a problemei sale. Exista multe optiuni rezonabile de tratament. Primul pas este de a gasi un medic specialist cu experienta, compasiune si care este dispus sa asculte si sa discute pe deplin despre tratamentele disponibile pentru astfel de afectiuni.

Consilierea sexuala este o alta parte importanta a managementului disfunctiei erectile. Majoritatea consilierilor pe probleme sexuale sunt calificati in tratarea mentala a disfunctiei erectile. Impreuna cu medicul dumneavoastra primar si urologul, acestia sunt primii profesionisti la care trebuie sa apelati pentru a afla mai multe despre aceasta problema.

Barbatii sunt adesea reticenti in a discuta problemele lor sexuale si trebuie sa fie intrebati in mod specific. Deschiderea unui dialog permite medicului sa inceapa o ancheta medicala. Dupa ce testarea este finalizata, medicul discuta cu pacientul cauzele si cel mai probabil, optiunile rezonabile de tratament.

Optiunile de tratament includ consiliere sexuala, medicamente, dispozitive externe de vid, terapie hormonala, injectii sau supozitoare intrauretrale. In cazurile extreme, specialistul urolog in disfunctie erectila, poate alege combinatia de terapie cu mai multe dintre metodele mentionate mai sus. Daca niciuna dintre aceste terapii nu sunt satisfacatoare, pot fi luate in considerare implanturile de proteza in penis.