Halena sau halitoza

Generalitati

Respiratia urat mirositoare, numita halena sau halitoza, poate fi o problema jenanta. Aceasta poate fi cauzata de alimentele pe care le consumati, produsele din tutun utilizate sau o afectiune medicala.

Mentinerea sanatatii orale poate ajuta la reducerea sau eliminarea respiratiei urat mirositoare.

Cauze

Respiratia urat mirositoare (halena) poate fi provocata de o varietate de cauze, inclusiv dieta, medicamente, igiena orala deficitara, precum si boli sau conditii, cum ar fi diabetul zaharat, boala de reflux gastroesofagian, intoleranta la lactoza, boli ale gingiilor sau altele. Tratamentul pentru respiratia urat mirositoare depinde de cauza.

Exista multe lucruri care pot provoca halena, inclusiv urmatoarele:

1. Dieta - Atunci cand o persoana nu se spala corespunzator pe dinti sau nu foloseste ata dentara, particulele alimentare pot ramane in gura. Aceste particule se pot descompune si pot provoca mirosuri neplacute. In plus, particulele alimentare descompuse pot provoca in timp dezvoltarea bacteriilor care vor declansa halena. Bacteriile pot determina aparitia de carii dentare si afectiuni gingivale.

2. Alimentele cu mirosuri puternice pot afecta respiratia unei persoane. Alimente cunoscute, ce contribuie la respiratia urat mirositoare includ ceapa, usturoiul, condimente exotice, unele branzeturi, peste si bauturile acide (cum ar fi cafeaua). Alimentele sunt absorbite in sange si apoi transferate in plamani, cauzand mirosiuri specifice atunci cand aerul este expirat din plamani. Aceste alimente, pot provoca tulburari gastro-intestinale si eructatii, care vor contribui la aparitia halenei.

3. Dietele sarace in carbohidrati pot provoca respiratia numita halena cetonica. Dieta scazuta in carbohidrati determina organismul sa arda grasimi ca sursa de energie. Produsul final al acestui proces sunt cetonele, ce pot provoca un miros diminuat de acetona in respiratie.

4. Uscaciunea gurii - Halena poate fi cauzata si de fluxul scazut de saliva, care este o parte vitala a procesului digestiv si de eliminare a mirosurilor urate cauzate de particulele descompuse. Uscaciunea excesiva a gurii, numita si xerostomie, poate fi cauzata de medicamente, respiratia pe gura sau probleme ale glandelor salivare.

5. Produsele din tutun - In plus fata de faptul ca astfel de produse cauzeaza o respiratie urat mirositoare, fumatul sau mestecatul produselor din tutun pot pata dintii, irita tesutul gingiilor si accelereaza dezvoltarea cariilor dentare.

6. Tulburari medicale. Anumite afectiuni medicale pot cauza halena. Printre acestea se numara:

7. Protezele sau aparatele dentare - Protezele sau aparatele dentare, cum sunt bratarile dentare, pot contribui la aparitia halenei.

8. Respiratia de dimineata - Peste noapte, bacteriile se acumuleaza in gura, cauzand ceea ce se numeste respiratia de dimineata. Unii oameni respira pe gura in timpul noptii, lucru ce poate cauza uscaciunea gurii si astfel, agravarea halenei de dimineata.

Principalele simtome ale halenei includ:

Examene si teste

Este indicata efectuarea unui istoric medical inclusiv cel dentar, complet. Bolnavul va fi intrebat despre problema halenei, obiceiurile alimentare, consumul de tutun, medicamente, conditii medicale si istoricul familiei. Un medic dentist va examina gura pacientului. Se pot face radiografii cu raze X si diagrame parodontale pentru a se determina daca respiratia urata este cauza unor afectiuni gingivale. Un Halometer masoara compusii volatili de sulf in respiratie si poate fi utilizat.

Analiza bacteriologica

Avand in vedere multiplii factori care pot provoca halena, este indicat un examen complet al capului si gurii, incluzand aici si endoscopia nazala, laringoscopia flexibila, precum si masurarea si cuantificarea mirosului urat.

Analiza bacteriologica cu biofilm si probele orale prelevate din partea dorsala a limbii pot identifica VSC sau compusi volatili de sulf, care sunt cauzatori de bacterii. Bacterii precum Porphyromonas, Prevotella, Actinobacillus si Fusobacterium sunt cele mai intalnite specii de bacterii gasite in probele prelevate.

Cultura de limba este diferita de cea a placii parodontale. Treponema denticola, Porphyromonas gingivalis si Bacteroides forsythusar - bacterii cauzatoare de halena- se gasesc adesea pe dinti, in timp ce speciile anaerobe asaccharolytica precum Prevotella (de exemplu, Prevotella oralis), se gasesc pe limba.

Agentii patogeni sunt de obicei detectati cu ajutorul analizelor de cultura. Deoarece exista o partinire inerenta in detectarea organismelor prin tehnici traditionale de prelevare, reactia in lant a poliomerazei (PCR), este acum folosita pentru a depista speciile de bacterii.

Tratamentul halenei

1. Ingrijirea la domiciliu

Persoanele care sufera de halena doresc sa cunoasca modalitati prin care sa elimine aceasta problema. Cateva exemple de masuri pe care o persoana le puate lua pentru a preveni sau elimina respiratia urat mirositoare includ:

Mentineti-va umiditatea cavitatii bucale prin:

2. Tratament medical: