Cauzele hemoroizilor

Generalitati

Hemoroizii sunt vase de sange dilatate de la nivelul rectului. Venele hemoroidale sunt situate in partea inferioara a rectului si anusului. Uneori acestea se umfla, iar peretii venelor se intind, se subtiaza si vor fi iritati de trecerea tranzitului intestinal.

Hemoroizii sunt clasificati in doua categorii generale: interni si externi.

Hemoroizii interni nu pot fi vizualizati cu usurinta, intrucat sunt localizati destul de departe, in interiorul rectului. Acestia de obicei nu sunt durerosi, pentru ca in rect exista mai putini nervi specifici durerii.

Cauze

Hemoroizii sunt de obicei cauzati de presiunea marita supra venelor din zona pleviana si rectala. Pe masura ce presiunea se accentueaza, sangele iriga venele si acestea se umfla. In cele din urma, tesutul din jurul venelelor umflate se intinde si se dezvolta hemoroizii. Obiceiurile specifice tranzitului intestinal, care provoaca presiune crescuta si care ar putea duce la dezvoltarea hemoroizilor includ:

- graba de a elimina scaunul. Grabirea poate duce la tensionare excesiva si creste tensiunea asupra venelor rectale

- diaree sau constipatie persistenta, care provoaca incordare si cresterea presiunii asupra venelor din canalul anal.

- aportul inadecvat de fibre. Cantitatea adecvata de fibre si lichide ajuta la fluidizarea scaunului, iar eliminarea acestuia nu extenueaza muschii anali. Totusi, nu se vor consuma doar alimente care contin fibre perioade indelungate de timp, pentru a nu se instala constipatia (care precede hemoroizii).

- sederea prelungita pe scaun. Daca o perosana are un loc de munca ce implica sederea prelungita pe scaun sau pur si simplu se misca foarte putin in timpul zilei, organismul va deveni sedentar. Intestinele nu vor avea niciun ajutor in miscarile de eliminare a materiilor fecale.

Practic, daca o persoana nu se misca, activitatea intestinelor se va incetini si va interveni constipatia. Daca nu preferati activitatile fizice este suficient sa mergeti pe jos cel putin o ora pe zi.

- constipatia este considerata a fi cea mai importanta cauza a hemoroizilor. Atunci cand o persoana este constipata se va tensiona si se va incorda pentru a controla eliminarea scaunului. Acest lucru va solicita nu doar muschii, ci si venele care deservesc acesti muschi.

Cauze speciale ale aparitiei hemoroizilor

Exista situatii cand cauza hemoroizilor este alta decat cele de mai sus. De exemplu, femeile pot dezvolta hemoroizi in timpul sarcinii: atunci cand uterul creste in dimensiuni, acesta nu se extinde doar pe exterior, ci si pe interior. Acest lucru inseamna ca unele dintre organe vor fi presate. Iar unele dintre acestea vor fi intestinele.

In cazul in care intestinul este presat, procesul digestiv ar putea fi blocat. Cu cat creste fatul, mama va deveni si mai constipata, situatie care incurajeaza aparitia hemoroizilor.

Un alt caz este situatia in care bolnavul sufera de tumori localizate oriunde in apropierea anusului, iar venele care iriga muschii vor fi primii afectati, fiind dureroase si inflamate. Din pacate, acest efect nu va disparea pana cand tumora nu va fi eliminata.