Ayurveda si diabetul

Generalitati

Civilizatia a insemnat si inseamna pentru omenire atat cresterea nivelului de trai datorita tehnologizarii intense, cat si, din pacate, cresterea nivelului de stres si indepartarea de stilul de viata si alimentatie natural.

O consecinta importanta a modificarii stilului de viata si alimentatiei o constituie aparitia bolior de nutritie si metabolism, diabetul zaharat, fiind una din cele mai cunoscute afectiuni din aceasta categorie.

Diabetul zaharat

Alimentatia bazata preponderent pe alimente intens prelucrate si "imbunatatite" prin adaosuri de amelioratori de tot felul are multiple consecinte negative, printe care:

- perturbarea starii de functionare armonioasa a tubului digestiv si a glandelor lui anexe, ceea ce duce la tulburari ale digestiei si asimilarii corecte a principiilor alimentare

- "tocirea" instinctelor corecte de alimentatie a omului; acesta, supus stresului zilnic si avand un mod de gandire preponderent dizarmonios si indepartat de principalele valori autentice de viata, ajunge sa nu-si mai aleaga corect alimentele si se mentine astfel intr-un cerc vicios.

Diabetul zaharat este o boala pe cat de raspandita, pe atat de perfida, periculoasa in special prin complicatiile pe care le genereaza: retinopatie, tulburari circulatorii, neurologice si renale.

Tratamentul acestei afectiuni este unul complex si vizeaza modificarea stilului de viata si alimentatie al persoanei in cauza, insa in mod obligatoriu aceasta va trebui sa-si reconsidere si modul de gandire si raportare la principiile autentice de viata.

Persoana afectata de diabet va trebui sa urmareasca sa traiasca cat mai des si mai plenar starea de multumire launtrica, de recunostinta fata de Divin pentru toate aspectele vietii, bune sau mai putin bune, sa traiasca plenar si cu entuziasm fiecare clipa a vietii si sa evite starile de complacere, lacomie, atasament si posesivitate.

Alaturi de insulina si medicatia de sinteza cu efect antidiabetic, in ultimii ani fitoterapia a inceput sa-si dovedeasca eficienta in tratamentul diabetului zaharat, cercetarile stiintifice evidentiind o serie de principii bioactive cu rol de stimulare, protectie si regenerare a celulelor pancreatice secretoare de insulina.

DAITAB

DAITAB este un supliment alimentar ayurvedic natural care contine o serie de ingrediente active din plante cunoscute ca avand proprietati hipoglicemiante. DAITAB determina functionarea normala a celulelor pancreatice si regleaza secretia de insulina, contribuind astfel la mentinerea valorilor glucozei sangvine in limite adecvate pentru o lunga perioada de timp.

Ingredientele principale ale suplimentului DAITAB sunt:

- Momordica charantia (Bitter melon, Castravete amar, Karela) este cel mai eficient ingredient din DAITAB.

Contine 16 aminoacizi si o insulina vegetala numita charantina care normalizeaza nivelul glucozei sangvine prin cresterea absorbtiei acesteia si stimularea sintezei glicogenului in ficat, in muschi si in celulele grase, reduce concentratiile de glucoza din sange actionand asupra tesuturilor periferice si, similar efectului insulinei la nivel cerebral, suprima apetitul.

M. charantia modifica structura insulinei, facand-o mai puternica in actiunea ei de stimulare a receptorilor insulinici. Normalizeaza nivelul glicemiei prin cresterea oxidarii glucozei (datorita activarii metabolismului glucozei) si prin inhibarea absorbtiei intestinale a glucozei.

Antioxidantii prezenti in aceasta planta ajuta la prevenirea distrugerii celulelor beta pancreatice prin neutralizarea radicalilor liberi generati de existenta diabetului.

- Azadirachta indica (Neem) stimuleaza celulele pancreatice inactive pentru a produce insulina atunci cand nivelul de glucoza este ridicat in sange.

- Pterocarpus marsupium (Indian Kino Tree, Vijayasar) participa la regenerarea celulelor beta pancreatice functionale (celulele insulelor Langerhans) care produc insulina.

- Gymnema sylvestre (Gymnema, Gudmar) contine acid gimnemic care intarzie absorbtia glucozei in sange. Aranjamentul moleculelor acidului gimnemic este similar cu cel al moleculelor de glucoza.

Aceste molecule umplu locatiile receptorilor de pe papilele gustative, prevenind astfel activarea lor de catre moleculele de zahar prezente in produsele alimentare, urmata de reducerea poftei de zahar. De asemenea, reduce efectele metabolice ale zaharului prin modificarea digestiei acestuia in intestine.

- Trigonella foenum graecum - (Fenugreek, Schinduf, Methi) are actiune anti-hiperglicemianta, stimuleaza secretia de insulina si creste numarul de receptori ai acesteia. Scade nivelul glicemiei prin cresterea glicogenezei, prin inhibarea gluconeogenezei hepatice sau prin inhibarea absorbtiei de glucoza din intestin.

De asemenea, este eficienta in prevenirea aparitiei retinopatiei diabetice. Previne modificarile metabolice induse de diabet si impiedica acumularea metabolitilor glucozei in cristalin (lentila ochiului), preveniand astfel aparitia cataractei.

- Yashad bhasma, o forma purificata de Zinc, creste capacitatea insulinei de a se lega de receptori si simultan inhiba degradarea insulinei in ficat. Moduleaza actiunile insulinei prin stimularea lipogenezei in adipocite intr-o relatie sinergica cu insulina. Zincul este un co-factor al enzimelor principale implicate in metabolismul glucozei.

- Tinospora cordifolia (Gulancha tinospora, Guduchi) are actiune hipoglicemianta prin inducerea secretiei de insulina din celulele beta ale insulelor Langerhans si datorita intensificarii transportului glucozei din sange la tesuturile periferice.

Asociat cu diabetul zaharat, excesul de glucoza prezent in sange reactioneaza cu hemoglobina si formeaza hemoglobina glicozilata, care altereaza afinitatea acesteia pentru oxigen si acest lucru poate fi un factor cauzator de anoxie tisulara. Tinospora cordifolia inhiba aceasta reactie. Tinospora cardifolia creste toleranta la glucoza a pacientilor cu diabet.

- Enicostemma littorale (Whitehead, Chhota chirata) determina potentarea secretiei de insulina indusa de glucoza si scade nivelul de hemoglobina glicozilata.

- Syzygium cumini (Indian blackberry, Jamun) contine antioxidanti si alcaloizi responsabili pentru gustul sau amar, este o sursa bogata de vitamine si minerale ( Fier, Zinc, Calciu, Magneziu, Sodiu si Potasiu), are actiune asupra ficatului care controleaza conversia amidonului in zahar.

- Piper longum (Long Pepper, Pippali) - are capacitatea de a corecta etapele metabolismului carbohidratilor in organism si, prin urmare, este eficienta in diabetul indus de stresul oxidativ. DAITAB previne complicatiile induse de diabetul zaharat tip I si II, cum ar fi retinopatia, tulburarile circulatorii,neurologice si renale.

PRESSURE DOWN

Diabetul zaharat se insoteste frecvent cu patologia cardio-vasculara, in special cu hipertensiunea arteriala si cardiopatia ischemica. Din fericire si aceste afectiuni pot fi tratate eficient cu remedii naturale.

Suplimentul alimentar PRESSURE DOWN contine plante care ajuta la reducerea nivelului ridicat al tensiunii arteriale prin reducerea spasmelor vasculare, imbunatatirea activitatii inimii, stimularea eliminarii excesului de apa din organism, calmarea sistemului nervos si imbunatatirea capacitatii de adaptare a organismului la stres.

PRESSURE DOWN are, de asemenea, actiune regeneranta, imunostimulenta, antitumorala, detoxifianta si antiinflamatoare. Suplimentul contine:

- Tribulus terrestris (Small Caltrops, Gokshura) are proprietati antisclerotice vasculare, analgezice si adaptogenice, ajuta la reducerea colesterolului, la scaderea tensiunii arteriale prin relaxarea tesutului muscular neted din peretii vaselor sangvine, inhiba agregarea trombocitelor, creste puterea de contractie a muschiului inimii, reduce sodiul si retentia de lichide. Imbunatateste fluxul coronarian, fiind utila in prevenirea crizelor de angina pectorala.

- Withania somnifera (Ginseng Indian, Ashwagandha) scade nivelul total al colesterolului seric, al trigliceridelor si lipoproteinelor. Withania somnifera este clasificata in Ayurveda ca remediu rasayana, adica cu efect regenerant-reintineritor, care promoveaza sanatatea fizica si mentala, creste rezistenta impotriva bolilor si a factorilor nocivi de mediu si creste longevitatea. Exercita o influenta pozitiva asupra sistemelor endocrin, cardiopulmonar si a sistemul nervos central.

- Allium sativum (usturoi, Lahsun) inhiba calcificarea vasculara la pacientii cu valori ridicate ale colesterolului. Efectul vasodilatator cunoscut al usturoiului este cauzat de producerea de hidrogen sulfurat prin catabolismul polisulfidelor. Hidrogenul sulfurat este o molecula endogena cardioprotectoare vasculara.

Acesta reduce metabolismul glucozei la diabetici, incetineste dezvoltarea aterosclerozei si scade riscul de infarct miocardic la pacientii cu antecedente. Usturoiul contine un nivel ridicat de telur, seleniu si compusi ai arsenicului care inhiba monooxigenaza si astfel contribuie la actiunile hipocolesterolemiante ale plantei.

- Leptadenia reticulata (Cork swallow wort, Jivanti) este vasodialatoare si are efecte inotropice, cronotropice si hipotensive prelungite.

LYON HEART

Suplimentul alimentar LYON HEART ajuta la mentinerea functionalitatii normale a inimii prin cresterea puterii si a eficientei de contractie a muschiului cardiac, prin normalizarea frecventei cardiace si prin reducerea spasmelor coronariene.

Are efecte diuretice si sedative, contribuind astfel, la scaderea valorilor mari ale tensiunii arteriale. Efectul de regenerare general, de adaptare la stres si hipolipidemic contribuie la eficienta produsului.

LYON HEART contine:

- Terminalia Arjuna (Arjuna) imbunatateste functionarea muschiului cardiac si activitatea de pompa a inimii, are actiune antioxidanta, inhiba activarea endoteliala si agregarea trombocitara, reduce riscul de tromboza.

- Rosa centifolia (Trandafir, Satapatrika) contine cupru, vitamina C, caroten, vitamine din grupa B si vitamina K, esentiala pentru hemotopoieza, contine calciu care influenteaza metabolismul si asimilarea produselor alimentare, contine potasiu, care este important pentru activitatea cardiaca normala. Este foarte util pentru tratare bolilor cardiace si a hipertensiunii arteriale.

- Withania somnifera (Ginseng indian, Ashwaganda) imbunatateste rezistenta la stres, creste vitalitatea si promoveaza bunastarea generala, are efect de intinerire asupra organismului.

Scade nivelul total al colesterolului seric, trigliceridelor si lipoproteinelor. Ingredientele ei active, withanolidele, contribuie la cresterea ritmului cardiac, a contractilitatii si la inhibarea peroxidarii prin inductia unui numar de enzime antioxidante.

- Crataegus oxycantha (Hawthorn, Ban Sangli) este protector cardiovascular prin activitatea semnificativa antioxidanta, creste fluxul sangvin coronarian si aportul de oxigen, are efect inotrop pozitiv, stabilizeaza colagenul din peretii vaselor de sange, previne acumularea de colesterol in ficat prin stimularea degradarii colesterolului in acizi biliari, stimuleaza fluxul biliar si suprima biosinteza colesterolului. Are actiune diuretica si normalizeaza tensiunea arteriala.

- Commiphora Mukul (Guggul) este hipocolesterolemiant, antioxidant, stimuleaza sistemul imunitar

- Tribulus terrestris (Small Caltrops, Gokhru) este vasadilatator coronarian si sistemic, inhiba enzma de conversie a angiotensinei.