Ceaiul negru

Generalitati

Ceaiul negru este un produs obtinut din planta Camellia sinesis. Frunzele si tulpinile mature sunt utilizate pentru a face acest tip de ceai. Ceaiul verde este facut din frunzele tinere ale aceleiasi plante, avand proprietati diferite.

Pana de curand, majoritatea cercetarilor s-au concentrat asupra ceaiului verde. Ceaiul verde este bogat in epigalocatechina galat, un puternic antioxidant.

Intrucat procesul de fermentatie folosit pentru obtinerea ceaiului negru converteste epigalocatechina galat in alti compusi, cercetatorii au concluzionat ca ceaiul negru ofera mai putine beneficii pentru sanatate decat ceaiul verde.

Studii recente au semnalat faptul ca in ceaiul negru se regasesc teaflavine si tearubigina care au o actiune mai profunda decat a oferi culoarea inchisa si gustul dinstinctiv al ceailui negru. Acestea ofera beneficii pentru sanatate atribuite initial doar ceaiului verde.

Beneficii

Ceaiul negru contine intre 2-4% cofeina care influenteaza gandirea si vigilenta, are rol diuretic si poate reduce simptomele bolii Parkinson. Acesta contine si antioxidanti si substante care ajuta la protejarea inimii si a vaselor de sange.

Ceaiul negru poate fi folosit pentru imbunatatirea vigilentei mentale precum si a abilitatilor de invatare, memorie si pentru procesarea informatiilor.

Acesta este utilizat pentru tratarea durerilor de cap si a tensiunii arteriale, prevenirea bolilor de inima inclusiv rigidizarea arterelor si a atacului de cord, prevenirea bolii Parkinson si reducerea riscului aparitiei cancerului de colon si stomac, cancerului pulmonar, ovarian si de san.

Acesta este folosit pentru ameliorarea diabetului de tip 2, a varsaturilor, diareei, tulburarilor gastro-intestinale si ca diuretic. Unii oameni consuma ceaiul negru pentru prevenirea formarii cariilor dentare si a pietrelor la rinichi. In combinatie cu alte produse ceaiul negru este baut si pentru pierderea in greutate.

1. Ceaiul negru si sanatatea cardiovasculara - In urma cercetarilor s-au obtinut rezultate mixte privind beneficiile pentru sanatatea cardiovasculara a ceaiului negru. Unele studii au concluzionat ca persoanele care au baut trei cesti de ceai negru sau verde zilnic au redus riscul de accident cerebral vascular cu 21%.

Alte studii au constatat ca adultii cu varsta peste 55 de ani care au baut ceai negru timp de sase luni nu au reusit sa influenteze factorii de risc cardiovasculari, cum ar fi inflamatia si tensiunea arteriala sistolica. Este posibil ca ceaiul negru sa nu aiba impact asupra sanatatii cardiovasculare.

2. Ceaiul negru si diabetul - Oamenii de stiinta au descoperit ca unii dintre compusii din ceaiul negru au fost eficienti pentru incetinirea absorbtiei zaharului din sange decat cei extrasi din ceai verde si ceai oolong.

In plus, s-a constatat ca pe termen lung, aportul de ceai negru si/sau verde a fost asociat cu o prevalenta mai mica a diabetului zaharat.

3. Ceaiul negru si prevenirea cancerului - Unele studii indica faptul ca un consum regulat de ceai negru poate reduce riscul aparitiei cancerului, in timp ce altele nu semnaleaza nici un beneficiu al ceaiului negru legat de cancer.

Mai mult, unele cercetari sugereaza relatia dintre ceaiul negru si cresterea riscului cancerului de san. Consumul de ceai negru nu s-a dovedit ca poate trata sau preveni vreo conditie. Este important sa se consulte medicul pentru a se stabili care este doza care ar putea fi potrivita pentru orice persoana.