Pericolele medicamentelor de acasa

Generalitati

Daca aveti copii sau animale de companie, probabil ca ati verificat sa nu existe potentiale pericole pentru acestia, sa mutati sau sa blocati accesul la produsele pentru curatenie, de exemplu. Totusi, este destul de simplu sa omiteti un lucru pe care un copil l-ar considera atragator.

Lichidul pentru spalarea parbrizului din garaj i-ar putea parea copilului asemanator cu o cana mare de lichid albastru din fructe. Medicamentele de culoare rosie pot fi asociate de un copil cu bomboanele.

Nici acasa nu puteti lua masuri care sa va protejeze familia in proportie de 100%, dar puteti lua masuri care sa-i fereasca pe cei dragi de cele mai mari amenintari din casa dumneavostra. Ar trebui sa puteti anticipa ceea ce ar ptuea face copiii. Acestia sunt inteligenti, rapizi si le place sa isi imite parintii.

Care ar putea fi cele mai mari pericole din casa?

Cele mai periculoase ar putea fi, probabil, medicamentele. Parintii nu aseaza intotdeauna suficient de departe de copii, medicamentele. Acestea deseori se afla in cutii usor de deschis sau la care cei mici au acces destul de usor. Chiar si in cazul medicamentelor care sunt considerate inofensive pentru copii, problema ar putea fi doza prea mare.

Totul poate fi toxic, daca doza nu este corespunzatoare, inclusiv unele vitamine (cum este fierul, de exemplu). Produsele de ingrijire personala sunt un alt pericol pentru copii. Cele mai nocive sunt cele care contin alcool. Copiii pot suferi intoxicatii daca beau apa de gura a adultilor. Deseori ei isi vad parintii cum isi clatesc cavitatea bucala cu apa de gura si incearca sa-i imite, doar ca, de cele mai multe ori o inghit, in loc sa o scuipe. Apoi exista pesticide care sunt periculoase daca sunt inghitite sau daca ajung pe piele. Este important sa intelegem ca aceste produse sunt destinate pentru uciderea unor organisme.

Hidrocarburile cum ar fi benzina, kerosenul, lichidul usor si uleiul lampant ar putea deveni motive de ingrijorare. Desi acestea trec prin sistemul digestiv fara a provoca daune prea mari, acestea pot ajunge in plamani, cauzand o stare grava numita pneumonie de aspiratie, atunci cand copilul care le-a inghitit vomita, iar resturile varsaturii sunt aspirate in plamani.

Detergentii pentru vase, produsele pentru curatarea vasului de toaleta, etc. pot produce leziuni imediate. Prevenirea posibilitatii intoxicatiilor la domiciliu se va face prin pastrarea produselor de curatare si a altor substante chimice in recipientele lor originale si pastrate in recipinte si dulapuri bine inchise sau pe rafturi inalte. Strangeti bine recipientele cu capace speciale pentru protectia copiilor dupa ce utilizati un medicament.

Daca trebuie sa folositi un pesticid sau produs de curatare, pastrati-le in zone bine ventilate si urmati instructiunile de pe eticheta. In cazul in care este specificat un avertisment, acordati-i atentia necesara. Nu faceti exces de medicamente si folositi doar cantitatea de produs de care aveti nevoie sau cea recomandata de medic.