Bolile Pulmonare – subiect de dezbatere la Conferinta Nationala a Pacientilor, editia a II a

Conferinta Nationala a Pacientilor 2012 aduce in centrul atentiei opiniei publice, dar si in fata autoritatilor din Romania, afectiunile pulmonare. Aceasta tema se va regasi in cadrul unei dezbateri organizate, care se va desfasura in perioada 14-16 iunie la Casa Universitarilor din Bucuresti.

Abordarea acestei probleme in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor a survenit datorita faptului ca rata de mortalitate a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) va creste cu 30% in urmatorii zece ani, astfel pana in anul 2030 BPOC va ajunge a treia cauza de deces in lume.

"Publicul roman trebuie sa constientizeze importanta diagnosticarii precoce a bolilor pulmonare ca un pas important in aplicarea unui tratament eficient. Relatia medic-pacient in bolile respiratorii este extrem de importanta si se rasfrange in interactiunea din cadrul terapiilor. Gesturile terapeutice oricat de corecte ar fi daca nu sunt dublate de o comunicare corecta si de o educatie in crestere nu pot conduce la un dialog care sa vina in sprijinul pacientului. De aceea consideram ca acest eveniment dedicat informarii si educarii pacientilor si anume Conferinta Nationala a Pacientilor, este util in gasirea drumului cel mai scurt spre rezolvarea diferitelor probleme dintre pneumolog si bolnavul respirator." A declarat pentru Sanatatea Media Group prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Numarul mare de cazuri precum si numarul tot mai mic al specialistilor care trateaza afectiunile pneumologice constituie factori de ingrijorare care ar trebui sa alarmeze autoritatile astfel incat programele de sanatate dedicate unor astfel de boli sa se extinda si sa se imbunatateasca. In acest sens in cardul Conferintei Nationale a Pacientilor Dr. Magdalena Ciobanu, coordonator Programul National Anti-Fumat va aborda tema cu titlul "Programe nationale de prevenire si tratament a afectiunilor pulmonare."

"Ultimul Raport global al OMS despre bolile netransmisibile, publicat in 2011, arata o realitate tragica pentru Romania: 91% din totalul deceselor sunt produse prin boli non-transmisibile, adica boli produse ca urmare a unui mod de viata nesanatos si care ar putea fi prevenite daca oamenii ar acorda mai multa atentie sanatatii lor. Bolile respiratorii cronice sunt responsabile "doar" de 3% din totalul deceselor, un procent scazut prin comparatie cu decesele provocate de afectiunile cardio-vasculare (59%) dar acest procent nu ia in calcul si decesele prin cancer pulmonar, cea mai frecventa forma de neoplasm la barbati si in crestere la femei. Cauza este relevata in acelasi raport: prevalenta fumatului zilnic, desi in scadere, se mentine la o cota ridicata (27,8%), mai ales in randul barbatilor (38,6%). Dincolo de cifre seci, acest raport ne arata ca este important sa intelegem toti, si medici, si pacienti, ca sta in puterea noastra sa fim mai sanatosi. Daca inlocuim placerea de a fuma, de a manca exagerat de multe grasami, de a lenevi in masina sau in fata unui ecran cu placerea de a ne misca, de a manca sanatos, de a cultiva si spiritul, atunci poluarea, chimicalele si alte agresiuni exterioare pe care nu le putem controla la nivel individual nu ne vor afecta atat de mult. Vom putea astfel nu numai sa imbunatatim cifrele, ci mai ales sa dam viata buna anilor nostri - in continua crestere, de altfel, datorita noilor metode de tratament si ingrijire.” A declarat pentru Sanatatea Media Group, Dr. Magdalena Ciobanu, coordonator Programul National Anti-Fumat

Conferinta Nationala a Pacientilor va reuni la cea de-a II-a editie personalitati de marca din sistemul medical romanesc pentru a veni in intampinarea pacientilor din Romania prin sesiuni de educatie medicala, dar si prin mijlocirea dialogului cu autoritatile din domeniul sanitar. Evenimentul isi propune sa informeze si sa educe pacientii, dar si sa gaseasca solutii viabile la problemele actuale cu care se confrunta acestia.