Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi

Generalitati

In fiecare zi corpul dvs. va poate transmite si puteti afla diverse informatii despre starea dvs. generala doar daca acordati atentie anumitor semnale de alarma ale acestuia.
De asemenea este foarte important sa cunoasteti semnificatia acestor manifestari.

Modificarile prezente la nivelul sclerei sau albului ochiului

In cazul in care albul ochiului are culoare gri, este probabil un rezultat al procesului de imbatranire naturala. Sclera se subtiaza in timp, astfel incat tesutul vascular profund poate fi vazut. Specialistii considera ca exista si diverse conditii medicale grave care contribuie la aparitia acestei culori a albului ochiului, inclusiv artrita reumatoida si sindromul oaselor fragile. Pentru inceput, este recomandat sa consultati oftalmologul daca aveti acest simptom.

In cazul in care albul ochiului are culoare rosie, cel mai probabil, ochii sunt uscati. Pot fi prezente vase mici de sange care devin mai proeminente atunci cand ochii sunt iritati. Uscaciunea ochilor poate fi si rezultatul varstei, privitului indelungat la calculator sau a factorilor de mediu, cum ar fi aerul conditionat.
Cu exceptia lacrimilor artificiale, puteti lubrifia si calma roseata ochilor cu ajutorul unor ingrediente precum glicerina (pe care o puteti utiliza intre patru si sase ori pe zi), dupa cum este necesar. In cazul in care uscaciunea se agraveaza, se va consulta oftalmologul.
Ochiul uscat poate fi si simptomul unor conditii cum ar fi tulburarile tiroidiene si diabetul. Daca apar mancarimea si lacrimarea, vinovate ar putea fi alergiile, iar in acest scop puteti incerca un antihistaminic eliberat fara prescriptie medicala.

In cazul in care albul ochilor are culoare galbena, ar putea fi vorba despre icter, care este cauzat de un nivel ridicat al bilirubinei, un produs al celulelor rosii din sange. Se va consulta imediat medicul, intrucat icterul poate semnala mai multe probleme grave de sanatate, inclusiv disfunctie hepatica, hepatita, dar si cancer pancreatic.

Semnificatia obiceiurilor de somn

Daca adormiti imediat ce capul atinge perna, probabil ca suferiti de deprivare de somn. In general, o persoana are nevoie de 10-15 minute pana sa adoarma. In mod ideal, trebuie sa va odihniti timp de 8 ore pe noapte. Daca dormiti suficient si adormiti seara de seara rapid, consultati medicul pentru a exclude prezenta altor boli.
Daca va treziti deseori noaptea, puteti suferi de un anumit tip de insomnie in care dificultatea nu este de a adormi, ci de a ramane adormit. Tulburarea a fost asociata cu anxietate, depresie si apnee de somn. Daca somnolenta persista si in timpul zilei timp de peste patru saptamani consultati un specialist in somnologie.

Cauzele unora dintre poftele alimentare

Daca va este pofta de sare, puteti simti nevoia sa va eliberati de stres. Dorinta constanta de a manca sare ar putea fi un semnal de alarma al glandelor suprarenale, care pompeaza adrenalina si alti hormoni in sange cand apare anxietatea, cand o persoana este suprasolicitata si apare epuizarea. Glandele suprarenale produc un hormon care mentine sodiul in organism. Daca nu este eliberat suficient hormon de acel tip, apare pofta de sare. Pentru a mentine stresul sub control, incercati sa faceti exercitii fizice, sa meditati si sa va relaxati.

Daca va este pofta sa mancati alimente grase, este binecunoscut faptul ca un consum excesiv de dulciuri si carbohidrati simpli poate amplifica pofta de a consuma si mai multe dulciuri si carbohidrati simpli.  In cazul consumului de alimente grase exista un efect similar de auto-perpetuare. Luptati cu nevoia de a manca chipsuri consumand mai multe proteine si produse lactate cu un nivel scazut de grasimi, care vor contribui la o instalare rapida a senzatiei de satietate.

Ce informatii va poate oferi parul

In cazul in care linia parului se retrage, daca in familia dvs. exista persoane de gen feminin care sufera de alopecia ndrogenetica (care apare in jurul varstei de 30-40 de ani) puteti suferi si dvs. de acest inconvenient. Medicul dermatolog va poate prescrie medicamente sau un tratament topic care sa amelioreze situatia. Poate fi intalnita si alopecia de tractiune care este declansata de parul strans prea tare in coada si ruperea firelor de par.

In cazul in care parul cade mai mult ca de obicei, corpul poate fi supus unui stres (nu uitati ca pierderea a aproximativ 100 de fire de par pe zi este normala). Un eveniment important fizic, cum ar fi o interventie chirurgicala, o nastere sau chiar pierderea dramatica in greutate poate opri temporar cresterea parului. Nu va ingrijorati dupa ce v-ati recuperat pe deplin, parul isi va reveni treptat.

Detalii despre manifestarile de la nivelul gurii

In cazul in care gingiile sunt inflamate sau sangereaza, puteti suferi de boli parodontale (aproximativ 40% dintre persoane manifesta aceste boli). Majoritatea oamenilor cred ca nu este nimic in neregula, daca scuipa sange dupa folosirea atei dentare, insa gingiile nu ar trebui sa sangereze. Desi bolile parodontale s-ar putea sa nu fie dureroase, bacteriile care le declanseaza pot sta la baza aparitiei unor probleme sistemice, cum ar fi accidente vasculare cerebrale si boli de inima. Este necesar ca cel putin de doua ori pe an sa apelati la o curatare si un periaj profesional al dintilor, sa folositi zilnic ata dentara si sa va spalati dintii dupa fiecare masa.

Daca aveti puncte albicioase sau rosiatice pe partea din spate a limbii, testati-va petnru virusul papilloma uman (HPV). Este dificil ca HPV sa fie detecta si deseori dispare de la sine, dar in unele cazuri acesta declanseaza cancer al gurii, gatului sau colului uterin. Ca atare, daca aveti virusul trebuie sa fiti monitorizati.

Daca limba este neteda si stralucitoare si nu va puteti distinge papilele gustative, ar putea fi un semn al lipsei de vitamina B12. Crapaturile la colturile gurii pot fi o manifestare a aceluiasi deficit.

Ce ati putea afla legat de pielea dvs.

In cazul in care pielea devine brusc uscata si apare senzatia de mancarime, ar putea sa fie vorba despre o reactie la un nou produs de ingrijire al pielii. Acest lucru in cazul in care excludeti eventualele probleme ale tiroidei si dezechilibre ale nivelului de fier. Pielea uscata poate semnala niveluri scazute ale tiroidei sau anemie. Consultul la medicul dermatolog sau simple teste de sange pot depista cauza reala.

In cazul in care apare o eruptie in zona maxilarului, s-ar putea ca valorile hormonilor dvs. sa fie prea scazute. Acneea in aceasta zona este intalnita mai ales la femeile de 30-40 de ani, chiar si in cazul celora care nu au avut vreodata probleme ale pielii. Eruptia poate fi tratata cu o crema care va contine acid salicilic sau peroxid de benzoil. Daca tratamentul nu are efect pozitiv, trebuie sa consultati medicul ginecolog. Deseori acneea din cauze hormonale poate fi ameliorata cu medicamente, cum ar fi contraceptivele orale.

In cazul in care aveti o eruptie care nu se vindeca, ar putea fi vorba despre o eczema usoara care poate fi un rezultat al stresului. Pentru a calma mancarimea, aplicati o lotiune care contine ceramide de mai multe ori pe zi sau consultati medicul dermatolog pentru a va recomanda o crema cu rol antiinflamator si calmant.
O alta optiune este uleiul de masline. Grasimile esentiale au proprietati antiinflamatoare care pot contribui la tratamentul eczemelor.

Ce dezvaluie urina despre sanatate

Daca urina are culoare galben pai, sunteti bine hidratati si beti suficienta apa pentru a dilua urina care este in mod natural, galbena.

Daca urina are culoare galben inchis, incepeti sa dulblati consumul de apa. Beti ceaiuri de plante si mancati cateva fructe bogate in apa, cum ar fi pepenele, zi de zi. Daca ati luat o pastila cu multivitamine in ultimele 24 de ore si urina este galbena inseamna ca organismul a absorbit vitaminele. Cand folositi multivitamine, corpul dvs. foloseste ceea ce are nevoie si secreta restul. Astfel incat daca urina va avea o culoare fluorescenta, inseamna ca vitamina a trecut cu succes prin sistemul dvs.

Daca urina este foarte deschisa la culoare dupa ce ati utilizat multivitamine, inseamna ca aceasta nu se absoarbe in mod corespunzator. In acest caz puteti schimba tipul de multivitamina: inlocuiti comprimatele cu pastilele efervescente.

Daca urina este tulbure, ati putea avea o infectie a rinichilor sau a vezicii urinare. Urina tulbure indica prezenta unor celule albe ale sangelui, pe care corpul le trimite pentru a lupta impotriva infectiei. Se va consulta medicul pentru un diagnostic corect.

Daca este prezent sange in urina sau aceasta este foarte inchisa la culoare, pentru a nu avea vreo indoiala, se va consulta medicul pentru analize. In acest mod vor fi excluse diverse boli de la infectii ale vezicii urinare la boli de rinichi.

Simptomele prezente in zona picioarelor

In cazul in care calcaiele sau talpile va dor cand mergeti, puteti avea platfus, ceea ce inseamna ca talpile picioarelor sunt mai putin arcuite deca ar trebui, atunci cand greutatea corpului apasa pe ele. Platfusul poate duce si la dureri de genunchi si dureri lombare. Puteti intr-o prima faza sa folositi insertii de branturi speciale in interiorul pantofilor, dar consultati medicul daca problema nu se amelioreaza.

In cazul in care aveti crampe in timp ce mergeti, acest lucru ar putea fi un semn de boala a arterelor periferice, in care sangele nu circula in mod eficient la nivelul extremitatilor. Slaba circulatie poate duce la acumularea de acid lactic in muschii piciorului si apar crampele. Consultati medicul pentru un diagnostic corect.

Investigatii pe care trebuie sa le faceti

Fiecare persoana ar trebui sa faca teste si analize pentru a-si evalua starea de sanatate. Investigatiile medicale pot fi impartite in doua categorii: cele necesare si cele cu scop preventiv.

Unele dintre acestea sunt gratuite altele sunt decontate de sistemul de asigurari, unele sunt recomandate unor persoane, in functie de anumiti factori de risc prezenti, dar majoritatea au scopul comun de a salva vieti.

- Investigarea ochilor - Este necesar sa consultati regulat medicul oftalmolog, intrucat acesta v-ar putea spune mai mult decat daca aveti sau nu nevoie sa purtati ochelari. In timpul unei asemenea consultatii puteti afla daca suferiti de glaucom, cancer de ochi, cataracta sau retinopatie diabetica.
Cat de des este nevoie sa mergeti la medic? Cu cat o persoana este mai in varsta, are mai multi factori de risc ai diabetului zaharat, hipertenisunii arteriale sau sunt prezente antecedente ale acestor boli in familie, cu atat ar trebui sa-si verifice mai des sanatatea ochilor.

- Investigarea pielii - Cancerul de piele este provocat cel mai des de expunerea excesiva la soare. verificarea constanta a pielii este ce amai buna modalitate de a descoperi un melanom potential letal (dar si alte tipuri de cancer de piele) inca din perioada in care este tratabil.
Lunar, in lumina puternica, cu ajutorul a mai multor oglinzi, analizativa scalpul, degetele de la picioare, pielea de pe corp cat de atent puteti. De asemenea, este indicat sa consultati dermatologul care sa va analizeze pielea din cap pana in picioare.
Invatarea metodei de autoanaliza ABCD este foarte utila: A (asimetrie), B (bordura-margini inegale ale alunitelor), C (culoare - modificarea culorii sau prezenta mai multor culori), D (diametru - cresterea dimensiunii alunitelor sau petelor). Atentie mai ales daca in familie exista risc de melanom.

- Screeningul arterelor coronariene - Medicii sunt de parere ca screeningul arterelor coronariene va deveni in curand o investigatie la fel de comuna ca si o electrocardiograma sau un EKG. Multe dintre bolile coronariene pot fi detectate in stadiile incipiente cu ajutorul acestor investigatii si multe boli sunt salvate.
Testul este neinvaziv si cu ajutorul acestuia se calculeaza nivelul de placa calcifiata din artere pentru a se determina riscul de aparitie al atacului de cord sau a altor evenimente coronariene. Acesta este superior testului de stres.
Testul de stres va indica o problema doar atunci cand boala coronariana este avansata. Orice persoana ar trebui sa ia in calcul screeningul arterelor coronariene, dar mai ales cele in cazul carora exista factori clasici de risc ai bolilor de inima, istoric familial, hipertensiune arteriala, exces de greutate si varsta de peste 50 de ani.

Concluzie

Orice semn sau simptom nou aparut trebuie relatat medicului dumneavoastra. Preventia este cea mai buna metoda de a ne ferii de unele boli.