Ce spune modul in care aratati despre sanatate

Generalitati

O stare optima de sanatate este reflectata in aspectul intinerit al unei persoane.

Desi stresul si imbatranirea poti fi responsabile pentru aparitia ridurilor fetei, unghiilor inestetice ori pierderea parului, totusi aceste defecte pot semnala si probleme de sanatate.

Legatura dintre aspect si starea de sanatate

Iata cateva semne fizice care pot fi rezultatul unor afectiuni sau dezechilibre ale organismului:

Ridurile

Desi ridurile sunt inevitabile, ele ar putea fi chiar si un semn al osteoporozei. Cercetari surprinzatoare au relevat asocierea dintre riduri si sanatatea oaselor la femeile aflate la inceputul menopauzei.

Cu cat o femeie are mai multe riduri, cu atat exista riscul sa aiba o densitate osoasa mai scazuta. Cele mai multe dintre riduri ar putea fi rezultatul imbatranirii, dar inclusiv fumatul excesiv sau soarele pot accelera procesul aparitiei acestora.

Picioare umflate

Sarcina, obezitatea si anumite medicamente pot determina retentia de lichide in extremitatile membrelor inferioare. Umflarea picioarelor poate fi inclusiv cauza retentiei de lichid ca urmare a slabei pompari a inimii, proces specific insuficientei cardiace. Umflarea picioarelor si gleznelor este un simptom clasic al acestei conditii.

Probleme ale unghiilor

Unghiile cu suprafata neregulata, deformate, poroase, ingrosate, dezlipite de patul unghial sau care au modificari ale culorii pot indica multiple probleme de sanatate.

Modificarea aspectului unghiilor este frecvent intalnit la persoanele care sufera de psoriazis (afectiune cutanata cronica), artrita psoriazica (o conditie a articulatiilor) si alopecie areata.

Maini si picioare mari

V-ati putea face griji in aceasta situatie si ar putea fi unele intemeiate. In cazul in care acestea se asociaza cu fruntea si maxilarul proeminente ar putea fi semne clasice de acromegalie, o tulburare hormonala care apare la adulti atunci cand glanda pituitara produce o cantitate prea mare de hormoni de crestere.

Probleme ale dintilor

Sanatatea precara a dintilor si gingiilor nu este doar un semn al unei ingiene orale neadecvate. Aspectul gurii unei persoane ar putea semnala lucruri neplacute despre inima si oase.

Cercetatorii au constatat ca periajul dintilor scade riscul aparitiei bolilor de inima. Oamenii care isi periaza dintii de mai multe ori pe zi au un risc mai mic de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare. Pierderea dintilor poate semnala prezenta osteoporozei.

Roseata la nivelul fetei

Posibil ca o persoana sa aiba obrajii rosii fara sa se simta jenata de ceva anume. Roseata fetei insotita de leziuni ale pielii, cum ar fi cele specifice acneei sunt simptome comune ale rozaceei o afectiune cutanata, cronica.

Desi cauza exacta a acestei conditii nu este cunoscuta, perosanele cu acnee rozacee au tenul rosu si vasele de sange destul de mari.

Pete negricioase pe piele

Aparitia unor pete rotunde (placi) inchise la culoare localizate in partea din spate a gatului nu inseamna ca nu v-ati curatat bine in timpul baii, ci ar putea fi un semn de acanthosis nigricans, o afectiune caracterizata de zone ale pielii ingrosate si mai inchise la culoare, de-a lungul corpului.

Persoanele care sufera de diabet, care sunt rezistente la insulina, sufera de obezitate sau tipuri rare de cancer pot dezvolta aceste pete de culoare inchisa. Desi nu sunt un simptom care ar semnifica in mod cert si prezenta diabetului zaharat, aparitia placilor ar trebui sa determine bolnavul sa solicite medicului investigatii specifice pentru diabet.

Parul de pe corp

In cazul in care parul este localizat in locuri in care nu ar trebui sa apara, acesta este un semn al unor probleme de sanatate. Sindromul ovarului polichistic este o cauza comuna a accentuarii cresterii parului la femeile de varsta fertila.

Boala poate provoca infertilitate, menstre neregulate sau chiar absenta acestora. Peste 70% dintre femeile care sufera de acest sindrom au hirsutism sau cresterea in exces a parului, care este localizat de obicei pe fata, piept, stomac, spate, maini sau picioare.

Eruptii cutanate sub forma de fluture

O eruptie ar trebui sa fie tot timpul un semnal de alarma. Prin intermediul acestora, corpul transmite ca ceva este in neregula. Exista tot felul de eruptii cutanate, dar unele ies in evidenta.

Cea care se intinde pe ambii obraji si are forma de fluture si aspectul unei arsuri solare ar putea fi simptomul clasic de lupus (tulburare a sistemului imunitar care afecteaza pielea, articulatiile, sangele si rinichii).

Caderea parului

Sarcina, stresul, unele afectiuni, medicamentele si modificarile hormonale pot contribui la caderea parului. La femei, in mod special, parul uscat si subtiat poate fi un semn de tirioda hiperactiva sau hipoactiva. Printr-un simplu test de sange se poate verifica daca organismul produce cantitati normale de hormon tiroidian.

Buze crapate

Buzele pot spune multe despre sanatatea unei persoane. Buzele uscate si crapate destul de serios ar putea semnala prezenta unei reactii la unele medicamente, alergii, infectii sau alte conditii.

Crapaturile existente la colturile gurii ar putea fi un semn al sindromului Sjogren, o tulburare a sistemului imunitar. Boala provoaca uscarea ochilor si a gurii, dureri articulare si uscarea pielii.

Alunite

Uneori, o alunita este doar o excrescenta inofensiva. Unele insa atentioneaza asupra prezentei cancerului de piele. Care ar putea fi alunitele cu probleme? Incercati sa cautati alunitele asimetrice, care au o margine neregulata, ce isi modifica culoarea, au un diametru mai mare de 6 mm sau cresc in dimensiune.

Melanomul, forma fatala a cancerului de piele poate prezenta una sau mai multe dintre aceste caracteristici. Anuntati medicului daca observati vreo modificare la nivelul pielii.

Ochi galbeni

Ochii sunt fereastra sanatatii dvs., astfel incat daca sclera oculara isi schimba culoarea din alb in galben, puteti suspecta unele probleme.

La adulti, acesta poate fi un semn al unor boli de ficat, cum ar fi hepatita sau ciroza (ductele care transporta bila de la ficat sunt obturate). Orice persoana care are ochii galbeni trebuie consultata si evaluata de catre medic.