Vaginita atrofica

Generalitati

Vaginita atrofica este o afectiune a mucoaselor vulvei (partea externa a organului genital feminin) si vaginului, cauzata de deficitul estrogenic.
Vaginita atrofica poate aparea la orice varsta, dar nu afecteaza toate femeile. Cel mai frecvent apare la femeile la menopauza si la femeile a caror ovare nu produc estrogen. De asemenea, afecteaza femeile care alapteaza, care fac tratament cu medroxiprogesteron sau care sunt ovarectomizate (ovarele au fost extirpate chirurgical). Scaderea nivelului de estrogen poate determina modificari la nivelul mucoaselor vulvare si vaginale, la fel ca si la nivelul mucoasei uretrale si vezicii urinare. Aceste modificari constau in subtierea mucoaselor care astfel pot fi mai usor lezate.

Simptome

Semnele si simptomele frecvente sunt :
- disfunctii urinare:
- poliurie
- arsuri la urinat
- senzatie imperioasa de mictiune
- incontinenta urinara
- dureri suprapubiene
- prurit (mancarimi) si/sau arsuri vulvare
- sangerari
- dispareunie (dureri la contactul sexual).

Diagnostic

Diagnosticul se stabileste de catre un medic ginecolog. Acesta va examina vulva si vaginul femeii si va recolta o proba de secretii vaginale. Medicul va examina proba de secretii si va diagnostica vaginita atrofica daca va gasi semnele caracteristice acesteia.

Cauze

Vaginita atrofica este cauzata de nivelul seric scazut de estrogen. Scaderea nivelului de estrogen afecteaza diferit femeile, astfel ca nu toate femeile fac vaginita atrofica. Atunci cand nivelul estrogenic incepe sa scada, unele dintre femei vor face vaginita atrofica.

Tratament

Tratamentul poate include oricare din urmatoarele:
Terapia de substitutie estrogenica - restabileste nivelul seric al estrogenului. Poate fi facuta in doua moduri :
- estrogeni orali (cu administrare per os) - se administreaza zilnic o tableta cu estrogen, de exemplu premarin, ostrace, ogen
- plasturele transdermic - care se aplica pe piele de 1-2 ori pe saptamana, de obicei in partea superioara a corpului, estrogenul fiind absorbit prin piele.

In conditiile in care femeile nu sunt histerectomizate (nu le-a fost extirpat chirurgical uterul), li se recomanda terapia de substitutie progesteronica.

Dieta bogata in fitoestrogeni - Fitoestrogenii (denumiti si izoflavone) sunt estrogeni vegetali. In unele cazuri, suplimentarea dietei cu alimente bogate in fitoestrogeni este eficienta. Sursele de fitoestrogeni sunt alimentele pe baza de soia.

Substitutia estrogenica topica - Acesta se face cu preparate medicamentoase care se aplica la nivelul vaginului si vulvei. Este un alt mod de a restabili nivelul estrogenic la nivelul mucoaselor vulvara si vaginala. Crema topica se aplica ca atare la nivelul vulvei si cu un aplicator special la nivelul vaginului. O alta recomandare a medicilor specialisti este de a folosi lubrifiante in timpul contactului sexual pentru a ameliora dispareunia.