Clickmed
programare rapida la medic

Ajutor.Ce am? raspuns medic

Tulburari psihice Depresie majora Depresie
Intrebare postata de AlynLion cu 6 ani in urma

In ultimele luni ma simt lipsit de energie,obosit,fara chef de viata,stau in pat foarte mult si as sta numai in pat,vointa mea e 0,ambitie e 0,ies rar afara si nu ma simt bine afara,simt o tensiune si o frica,nesiguranta in supermarketuri si unde e multa lume.Ce am?Ce m-ar putea ajuta?cum as putea sa ies din acest impas?Exista medicamente sau solutii?Ma deranjeaza foarte mult ca nu am energie,sunt obosit si ma plictisesc toate,nu am chef de nimic ,nimic.Ajutor.

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Ajutor.Ce am?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (1)

psih.Bogdan Pîrtoacă Mpsih.Bogdan Pîrtoacă este un medic autorizat SFM (acum 6 ani)

Bună ziua! Vă recomand să vă adresați unui psiholog clinician pentru stabilirea cu exactitate a unui diagnostic. Conform descrierilor dumneavoastră cel mai probabil vă confruntați cu probleme legate de depresie.

Depresia sau episodul depresiv reprezintă o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive:

– prezente în cea mai mare parte a zilei

– aproape în fiecare zi

– timp de cel puțin 2 săptămâni

– prezente de curând sau în mod evident agravate în comparație cu starea de dinainte a persoanei respective

– produc o deteriorare semnificativă în domeniul social, profesional sau în alte domenii de funcționare ale individului. La unele persoane această afectare a funcționării poate fi resimțită doar ca necesitând un efort suplimentar

– pot fi relatate de persoana în cauză sau pot fi observate de cei din jur.

Elementul principal este dispoziția depresivă, tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La copii și adolescenți, această stare poate fi mai degrabă de iritabilitate decât de tristețe. Persoana care suferă de depresie se simte tristă, disperată, descurajată, lipsită de putere, “fără chef”.
Diminuare marcată a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile. Toate domeniile de activitate pot fi afectate. Unele persoane relatează ca nu mai sunt interesate de hobbiuri, de activitățile pe care anterior le considerau plăcute, distractive. Se retrag social și neglijează din ce în ce mai mult activitățile obișnuite care anterior erau considerate plăcute. De exemplu: nu mai merg la film, la cumpărături, nu mai citesc, nu se mai joacă cu copiii, nu mai merg la tenis, etc. Frecvent afirmă: “nu-mi mai pasă de nimic acum”, “nu mă mai interesează nimic”.
Modificarea greutății corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni. Poate fi o pierdere semnificativă în greutate (deși nu ține nici un fel de dietă) sau o creștere semnificativă în greutate. Apetitul este de regulă scăzut, dar unele persoane pot avea un apetit crescut, uneori cu tendințe spre anumite alimente, cum ar fi dulciurile.
Tulburări de somn. Cel mai des este întalnită insomnia. Persoanele se trezesc din somn în cursul nopții și nu mai pot adormi sau se trezesc prea devreme dimineața și nu mai pot adormi sau le este greu sa adoarmă inițial. Mai rar, dorm mai mult decât de obicei noaptea si le este greu să se trezească dimineața sau dorm mai mult pe timpul zilei decât de obicei. Somnul este considerat neodihnitor, indiferent de durata lui.
Modificări ale comportamentului motor: agitație sau lentoare psihomotorie. Agitația se manifestă prin incapacitatea de a sta liniștit, calm, mersul de colo colo, frământatul mâinilor, frecarea hainelor etc. Lentoarea psihomotorie este prezentă în vorbire, gândire sau în mișcările corpului.
Oboseala sau lipsa de energie. Chiar și cele mai mici sarcini par a necesita un efort considerabil.
Sentimente de inutilitate sau vinovăția excesivă sau inadecvată, cum ar fi preocupări excesive referitoare la culpabilitate în legatură cu evenimente minore din trecut sau aprecieri negative excesive față de propria persoană.
Diminuarea capacității de a gândi sau de a se concentra sau de a lua decizii. Persoanele se plâng în special de probleme de memorie sau concentrare chiar pentru efectuarea unor sarcini ușoare.


Depresia ușoară și medie se tratează prin psihoterapie cognitiv-comportamentală, care este o terapie eficientă, de scurtă durată, bazată pe dovezi științifice.
Dacă aveți întrebări suplimentare vă rog să mi le adresați.

Îndrăzniți, lucrurile se pot rezolva!

Psihoterapie cognitiv-comportamentală

Disponibil pentru psihoterapie online.

Telefon: 0726328907
Raporteaza Raporteaza comentariul postat de psih.Bogdan Pîrtoacă
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de psih.Bogdan Pîrtoacă
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.