Clickmed
programare rapida la medic

Genunchi raspuns medic

Oase si articulatii
Intrebare postata de Bgluca cu 12 ani in urma

Buna ziua, daca puteti sa ma ajutati si pe mine va rog. De vre-o 2 luni am o durere la genunchi dar nu tot timpul numai cand merg pe jos sau stau foarte mult in picioare si cand ma doare imi da senzatia ca daca fortez picioarul se disloca genunchiul. Nu am mai avut asemenea dureri pana acum si nu mam lovit , nu lam avut rupt sau alte afectiuni. Va rog un sfat, Va multumesc

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Genunchi"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

google (acum 12 ani)

Care sunt simptomele gonartrozei ?Sus
Simptomul principal al gonartrozei este durerea cu localizare la nivelul genunchiului sau cu iradiere pe muschii coapsei sau gambei. Durerea este descrisa ca o senzatia de arsura locala sau de junghi. Durerea poate fi prezenta doar la mobilizare sau si in repaus. Durata acesteia este de obicei mai mica de jumatate de ora (aspect foarte important, care o deosebeste de durerea din artrita inflamatorie, cand durerea este prelungita, peste 30 de minute). Ei ii este asociata impotenta functionala, si mobilizarea dificila articulatiei si oaselor care o alcatuiesc.

De asemenea, pacientul mai poate acuza:
- Tumefactia genunchilor;
- Modificarea temperaturii cutanate locale (tegumentele sunt mai calde decat cele din jur);
- Apariita crepitantelor sau cracmentelor - zgomote anormale care se aud cand se mobilizeaza genunchiul;
- Spasm muscular periarticular;
- Inflamarea bursei periarticulare (bursita);
- Modificari sugestive la radiografii: se observa osteofitele, ingustarea spatiului articular, afectarea osului. Gonartroza este cea mai frecventa cauza de aparitie a ''apei la genunchi'', care reprezinta acumularea de fluid in exces in jurul articulatiei genunchiului.

Principii de diagnosticSus
Pentru a se stabili diagnosticul de gonartroza medicul va efectua pacientului o serie de investigatii clinice si paraclinice. Pentru evidentierea simptomelor si factorilor de ric asociati se va incepe prin efectuarea anamnezei. Intrebarile adresate de catre medic pacientului vor fi axate pe debutul simptomelor, evolutia lor, dar si pe antecedentele medicale personale si familiale ale acestuia. De cele mai multe ori anamneza este efectuata concomitent cu examenul fizic.
La examinarea fizica medicul poate constanta:
- Limitarea miscarilor in articulatie;
- Mobilizare dureroasa;
- Aparitia de lichid la nivelul articulatiei;
- Atrofie musculara daca afectiunea este foarte severa si pacientul a evitat efortul fizic sau miscarea pentru a nu agrava durerea;
- Marirea in dimensiuni a articulatiei;
- Existenta cracmentelor articulare.

Investigarea pacientului trebuie completata cu analize de rutina (hemograma, reactantii de faza acuta, glicemie, sumar de urina) pentru a se exclude alte cauze de artrita cu localizarea la genunchi dar si pentru a se realiza o imagine cat mai completa asupra starii de sanatate a pacientului. Se pot realiza chiar si analize ale lichidului sinovial, daca diagnosticul de certitudine nu poate fi stabilit altfel. Gonartroza este o afectiune care poate fi usor confundata cu alte boli reumatologice, cum ar fi poliartrita reumatoida.

Investigatiile radioimagistice sunt foarte importante in evaluarea articulatiei. Se recomanda efectuarea de radiografii simple. Cele mai sugestive imagini sunt cele care evidentiaza osteofitele, scleroza subcondrala, ingustarea asimetrica a spatiului articular. In cazul in care informatiile furnizate in urma efectuarii de radiografii nu sunt utile, se pot realiza si alte investigatii, mai laborioase, in special rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Principii terapeuticeSus
Tratamentul pacientilor cu gonartroza este foarte complex. Se recomanda combinarea tratamentului farmacologic cu fizioterapie, si in cazurile avansate, chiar interventia chirugicala. Daca insa pacientul este supraponderal si nu slabeste, adesea terapia nu este eficienta deoarece articulatia este supusa in continuare unui stress semnificativ. Scopul terapiei este ameliorarea simptomelor, reducerea durerii si a inflamatiei locale, ameliorarea mobilitatii in articulatie si pastrarea pentru o eprioada cat mai indelungata a functionalitatii ei, iar in final, imbunatatirea calitatii vietii acestor pacienti.

Terapia nonmedicamentoasa include educarea pacientului cu privire la:
- Importanta mentinerii unei greutati corporale pe care membrele sa o poata suporta. In cazul pacientilor obezi, se recomanda instituirea unei diete care sa ii ajute sa piarda din kilogramele in plus;
- Necesitatea evitarii factorilor care agraveaza simptomele locale si care cresc stressul la care sunt supuse articulatiile;
- Schimbari ocupationale, daca este cazul.

Fiziokinetoterapia este si ea o parte importanta a tratametnului si recuperarii pacientului. Gonartroza poate duce in timp la atrofia muschiului cvadriceps. Daca acesta este antrenat in exercitii, poate proteja articulatia de stressuri fizice ulterioare. Specialistii recomanda exercitii aerobice efectuate dupa un plan realizat de catre un terapeut, dar si hidroterapie sau masaj.

Terapia farmacologica isi propune sa amelioreze simptomatologia locala si sa imbunatateasca functia articulatiei. Tratamentul poate fi initiat cu acetaminofen, in cazul in care simptomatologia este de intensitate medie si nu exista semne de inflamatie locala. In cazul in care raspunsul clinic nu este satisfacator si durerea persista, se poate trece la o alta clasa de analgezice, care au si actiune antiinflamatorie, si anume la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Dozele intiale trebuie sa fie reduse, apoi se pot creste pana cand apare imbunatatirea statusului pacientului. Administrarea AINS pe perioade lungi este grevata de riscurile de aparitie a recatiilor adverse de natura gastrointestinala. Daca apare intoleranta la AINS nespecifice (ibuprofen, aspirina) se pot administra AINS selective.

Tratamentul analgezic poate fi completat cu administrarea de relaxante musculare, daca spasmul muscular este evident. De asemenea, pacientul poate primi si injectii intraarticulare cu corticosteroizi. Aceste injectii amelioreaza semnificativ simptomele, insa nu se recomanda mai mult de patru injectii intr-o singura articulatie in cursul unui an deoarece exista riscul de lezare a cartilajului.

Pacientii pot beneficia si de injectii intraarticulare cu acid hialuronic. Acestea sunt recunoscute ca fiind foarte eficiente in gonartroza. Se pot face serii de 3-5 injectii (in functie de preparat), injectiile fiind spatiate una de cealalta la interval de o saptamana. Acidul hialuronic este o substanta cu rol lubrefiant care se gaseste in mod natural in articulatie, facilitandu-i miscarea. La pacientii cu gonartroza el este in cantitate foarte scazuta, adesea insuficienta pentru a-si exercita rolul.

Exista si o serie de terapii alternative pentru tratamentul gonartrozei, insa deocamdata ele nu si-au demonstrat superioritatea fata de schemele clasice. Ele constau in acupunctura, in administrarea de suplimente pe baza de condroitinsulfat sau glucozamine (substante care promoveaza sanatatea articulatiilor), aplicarea locala a diverselor creme si unguente.

Tratamentul chirugical se recomanda in cazurile extreme, care nu raspund la tratamentul farmacologic si nu se amelioreaza nici in urma unui program de fiziokinetoterapie adecvat si corect realizat.

Variante de tratament chirugicalSus
In cazul in care pacientul are indicatie de tratament chirugical, exista mai multe optiuni : artroscopie, artroplastie si osteotomia. Artroscopia este o metoda invaziva care foloseste un minitelescop, numit artroscop, care este introdus in cavitatea articulara printr-o incizie realizata de catre chirurg. Prin incizie artroscopul este introdus in spatiul articular si transmite imaginile captate.

Odata intrat in articulatie prin intermediul artroscopului, chirugul poate indeparta din interior fragmente de os, de cartilaj, poate curata suprafata articulara si poate incerca sa repare alte tesuturi daca constata lezarea lor. Aceasta procedura este indicata pacientilor mai tineri, care nu au depasit vartsa de 55 de ani, cu scopul de a ameliora temporar afectiunea si procesul degenerativ si a temporiza o interventie chirugicala mai complicata.

Totusi, in ciuda beneficiilor sale, si artroscopia are dezavatajele si riscurile ei. Majoritatea riscurilor sunt induse de anestezie si de posibilitatea de infectie a zonelor explorate, iar altele sunt reprezentate de afectarea vaselor sangvine locale cu aparitia hemartrozei, aparitia trombozelor locale si a cicatricilor inestetice postinterventie.

Osteotomia este o procedura indicata pacientilor tineri diagnosticati cu osteoartrita la nivelul genunchiului. Scopul acestei interventii este acela de a alinia corespunzator capetele osoase, redand forma articulatiei. Osteotomia este recomandata pacientilor care au suferit un traumatism la nivelul genunchiului care nu s-a vindecat favorabil ci intr-o pozitie vicioasa si care este cauza gonartrozei. Riscurile osteotomiei sunt similare artroscopiei. In plus, osteotomia nu rezolva definitiv problema, iar pacientul poate avea indicatie de operatii repetate.

Artroplastia este procedura chirugicala in care se reface articulatia prin implantarea unui material prostetic. Proteza poate fi totala sau poate fi plasata doar intr-o anumita zona a genunchiului. Ea este considerata ultima rezerva terapeutica si se efectueaza doar dupa ce toate celelalte modalitati de terapie chirugicala au fost epuizate iar starea pacientului este in continuare grava. Artroplastia poate ameliora spectaculos durerea si imbunatateste functionarea articulatiei genunchiului. Pacientii cu artroplastie au o perioada foarte lunga de viabilitate a protezei: in absenta complicatiilor protezele rezista chiar si 15 ani.

Gonartroza poate fi prevenita ?Sus
Gonartroza poate fi prevenita relativ, prin evitarea factorilor de risc:
- Mentinerea unei greutati corporale in limitele normale varstei si sexului pacientului;
- Adoptarea unui regim de viata activ, bogat in exercitii fizice de intretinere a functionalitatii articulare si a tonusului muscular normal;
- Evitarea exercitarii unui stress fizic semnificativ si prelungit asupra articulatiei genunchiului, si nu numai.

Prognosticul pacientilor cu gonartroza depinde foarte mult de evolutia boli anterior prezentarii la medic si inceperii terapiei. Daca afectiunea a evoluat, exista riscul ca viata pacientului sa fie influentata foarte mult de boala deoarece sunt limitate miscarile in una dintre cel mai importante articulatii ale organismului. Din acest motiv specialistii recomanda pacientilor sa se adreseze unui medic in cazul in care observa modificari locale la nivelul articulatiei sau daca aceasta a devenit dureroasa iar functionalitatea ei s-a redus.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Dr. Cristian Irina MDr. Cristian Irina este un medic autorizat SFM (acum 12 ani)

ar fi bine de efectuat un consult medical pentru stabilirea caracterului durerii , aprecierea mobilitatii articulare, a aspectului clinic, a fenomenelor de insotire. se pot recomanda investigatii biologice si imagistice (radiografie, RMN) pentru depistarea eventualelor afectari ligamentare, meniscale etc.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Dr. Cristian Irina
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Dr. Cristian Irina
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.