Clickmed
programare rapida la medic

Ce poate fi ?

Boli pancreatice si de ficat
Intrebare postata de jorovlea cu 13 ani in urma

Buna! in urma unui examen ecografic mi-au scris( deschinezia cailor biliare) va rog sa-mi explicati ce inseamna acest lucru? va multumesc milt

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Ce poate fi ?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

google (acum 13 ani)

ezicula biliara si dischineziile biliare
Vezicula biliara si dischineziile biliare

Dischineziile biliare reprezinta tulburari de motilitate a veziculei biliare si a cailor biliare in lipsa altor afectiuni locale.

ANATOMIE SI FIZIOLOGIE

Vezicula biliara (VB) are forma unui sac alungit, situat sub ficat si o capacitate de 30-50 ml.Aceasta are rolul de a colecta si concentra bila sintetizata la nivelul ficatului. Zilnic, ficatul produce aproximativ 1 litru de bila. Bila contine peste 95% apa si o gama larga de substante chimice (saruri minerale, colesterol, pigmenti biliari). Aceasta este un fluid consistent, amar, de culoare galben-verzuie (datorata pigmentului biliar, numit bilirubina). Din vezicula biliara, bila ajunge in duoden (prima portiune a intestinului subtire), prin canalul coledoc, unde are rol de digestie a grasimilor din alimente.

In afara meselor, bila se acumuleaza in VB. In timpul mesei, cand alimentele bogate in grasimi ajung la nivelul duodenului, colecistokinina este eliberata in circulatie, determinand contractia VB si eliberarea bilei in tractul gastro-intestinal.
Sarurile minerale din bila descompun grasimile si astfel enzimele digestive isi pot exercita actiunea.
Desi, rolul veziculei biliare este important, ea nu este vitala pentru functionarea normala a organismului, deoarece bila poate ajunge direct din canalele hepatice in duoden.

Dischinezia biliara este afectiunea ce se caracterizeaza prin alterarea mecanismului de eliminare a bilei. Sunt posibile doua forme de dischinezie biliara: hipotona (VB nu se contracta
cum trebuie) si hipertona (VB se contracta prea mult).

Dischinezia hipotona se caracterizeaza prin cresterea in volum a VB. Aceasta se datoreaza incapacitatii VB de a evacua bila ce se acumuleaza in exces. Clinic, se manifesta prin dureri in hipocondrul drept (in regiunea hepatica) de intensitate variabila, greturi, balonari, gust amar, intoleranta la unele alimente, uneori cefalee. Aceste manifestari pot aparea periodic sau pot fi permanente. Acest tip de dischinezie biliara apare frecvent la persoanele obeze, sedentare.

Dischinezia hipertona consta in cresterea capacitatii de contractare a VB cu eliminarea rapida a bilei. Aceasta forma este mai frecvent intalnita la femei si apare ca urmare a unui stres psihic, a unei stari de nervozitate.
Este declansata de consumul de alimente ce cresc contractilitatea tractului gastrointestinal (oua, alimente grase, ciocolata) si se manifesta prin durere cu caracter de colica, diaree, varsaturi.

DIAGNOSTICUL se stabileste pe baza simptomelor, a examenului clinic si dupa ce au fost excluse alte afectiuni ale veziculei biliare. Diagnosticul este confirmat de examenul ecografic.

TRATAMENTUL CONSTA IN:

Regim igieno-dietetic
Dieta este esentiala in tratamentul pacientului cu dischinezie biliara, deoarece regimul igieno-dietetic poate restabili functia veziculara.

Alimente interzise: carne de porc, rata, afumaturi, mezeluri, peste gras, untura, slanina, fasole uscata, mazare, varza, vinete, masline, ceapa, usturoi, ardei iute, muraturi, omleta, maioneza, branzeturi fermentate, smantana, paine proaspata, prajituri cu creme grase, frisca, ciocolata, alune, nuci, migdale, cafea, alcool, cola.

Alimente permise: carne sp***a (pui, vitel), peste slab, fasole verde, conopida, spanac, salata verde, dovlecei, cartofi fierti sau copti, produse lactate (lapte dulce degresat, branza dulce, iaurt, branzeturi nefermentate), fainoase (orez, gris, macaroane), paine prajita, desert (tarta cu fructe, placinta cubranza, mere), fructe (crude, coapte, compot).

Tratament medicamentos
Tulburarile dispeptice se amelioreaza prin administrarea de produse ce stimuleaza secretia biliara (au actiune coleretica) si produse ce stimuleaza contractia veziculei biliare, pentru eliminarea in duoden a bilei formate (actiune colagoga).
Pentru ameliorarea durerii se recomanda calmante si antispastice.

Tratamente naturiste:
cura cu suc de ridichi negre: 2 cure pe an, a 3 saptamani fiecare (favorizeaza evacuarea bilei);cura cu suc de grapefruit: 2 cure pe an, a cate 30 de zile fiecare;infuzie de anghinare, rostopasca, sunatoare.
RECOMANDARI:
mese regulate (4-5 mese pe zi);prepararea alimentelor prin fierbere, coacere;evitarea sosurilor, rantasurilor, tocanitelor;renuntarea la fumat;evitarea sedentarismului;pentru a asigura drenajul biliar este indicat ca dupa masa, bolnavul sa stea culcat pe partea dreapta timp de 30 minute.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
jorovlea (acum 13 ani)

va multumesc mult

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de jorovlea
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de jorovlea
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.