Clickmed
programare rapida la medic

Cistita

Boli genitale feminine Profilaxia cistitei
Intrebare postata de koka cu 13 ani in urma

E posibil sa fac din nou aceasta infectie urinata la numai o luna diferenta''''. avind in vedere ca luna trecuta am loat tratamentul prescris de medic si anume ,flamexin si augumentin . Sint putin speriata am 42 de ani nu am patit asa ceva pina acum si as dori sa ma documentez -care e cauza ,-cum sa prevenim -si un tratament corespunzator de mentinut ca am facut urocultura exista si tratament natural eventual pt spalaturi etc? scuze pentru eventualele greseli de exprimare va multumesc

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Cistita"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (3)

google (acum 13 ani)

Articol publicat în revista Tratamente naturiste

Articol realizat cu sprijinul d-lui Eugen Giurgiu - Alba Iulia şi a d-lui dr. Marin Pop - medic urolog
Cistita reprezintă o inflamare a vezicii urinare, provocată în 80% din cazuri de bacteria Escherichia coli. Boala este foarte frecventă la femei, studiile arătând că peste 40% dintre femei fac în cursul vieţii cistită. Numărul bărbaţilor afectaţi de această afecţiune este mult mai mic, bărbaţii cei mai afectaţi fiind cei de peste 40 de ani care au probleme cu prostata (dacă prostata creşte în volum ea micşorează sau chiar închide canalul uretrei, producându-se astfel încetinirea evacuării urinei, lucru ce permite dezvoltarea microbilor în această zonă).
Dacă această afecţiune nu se tratează corespunzător ea poate deveni o afecţiune cronică şi, mai mult, riscă să afecteze grav rinichii, declanşând o infecţie mult mai gravă la nivelul acestora (numită pielonefrită).


Semnele bolii
Cistita acută se manifestă prin disconfort la urinat, creşterea numărului de micţiuni (urinări) zilnice, mictiuni in timpul noptii, pierdere involuntară de urină, sânge în urină, febră neobişnuită şi dureri în partea inferioară a abdomenului (dureri uretrale, dureri suprapubiene şi dureri lombare joase).

Cum se poate preveni apariţia cistitei ?
Pentru prevenirea aparitiei cistitei ar trebui sa urmaţi câteva reguli simple de igienă:

- La toaletă ştergeţi-vă întotdeauna din faţă în spate pentru a evita aducerea bacteriilor dinspre zona anală spre cea urinară.

- Evitaţi purtarea lenjeriei foarte strânse deoarece aceasta poate determina aducerea bacteriilor către uretră şi poate favoriza inflamaţia zonei prin frecare.

- Dacă aţi avut un episod de cistită care tocmai s-a vindecat şi doriţi să vă reluaţi ativitatea sexuală se indică să aveţi acte sexuale de durată mai mică şi să urinaţi imediat după actul sexual pentru a îndepărta bacteriile ajunse eventual în zona uretrei.

- Pentru o bună activitate a rinichiului consumaţi minim 2 l de lichide pe zi.

Tratament
În timpul tratamentului cistitei este necesar repausul la pat, evitarea frigului şi a umezelii. Regimul alimentar trebuie să fie uşor, astfel încât să nu suprasolicite stomacul, un repaus alimentar de 2-3 zile fiind chiar indicat. Cel mai indicat este să vă adresaţi medicului deoarece cistita tratată incorect sau insuficient poate evolua în mod nedorit sau poate chiar reveni după o anumită perioadă de timp. Înainte de începerea tratamentului este indicat să faceţi o probă de urină la laborator, astfel ca în funcţie de rezultat medicul să vă prescrie tratamentul cel mai potrivit.
În continuare vă vom prezenta o serie de tratamente naturiste care şi-au dovedit eficienţa în tratarea cistitei.

- Frunzele de afin sunt eficiente deoarece conţin arbutină şi tanin, substanţe ce ajută la distrugerea microbilor. Se folosesc mai ales în tratarea cistitelor în care se constată şi prezenţa sângelui în urină (hematurie). Se pun 2 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 2 căni pe zi. Se poate opta şi pentru sucul de afine, care este la fel de eficient, câte 100 ml în fiecare zi, timp de 7-10 zile.

- Strugurii-ursului este una dintre plantele cele mai utile la toate afecţiunile vezicii urinare şi rinichilor, având un efect dezinfectant, antiseptic si antiinflamator şi de asemenea este bună pentru calmarea arsurilor care însoţesc micţiunea. Se pune 1 linguriţă de frunze din această plantă la 250 ml apă rece şi se lasă la macerat 1-2 zile, amestecând din când în când. Se strecoară şi se încălzeşte uşor când se bea. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

- Urzica are efect antiinflamator şi uşor diuretic, ajutând deci la tratarea infecţiei urinare. Se poate folosi atât intern cât şi la spălături vaginale sau băi de şezut (caz în care se foloseşte cantitate dublă de plantă). Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acoperă timp de 10 minute, apoi se strecoară.

- Nalba mare ajută la calmarea durerilor specifice cistitei. Peste 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun 250 ml apă rece, se lasă 2 ore, apoi se strecoară şi se bea o cană pe parcursul unei zile.

- Gălbenelele conţin ulei eteric, acid oleanolic, saponine, carotenoizi şi substanţe amare foarte indicate şi des folosite în toate infecţiile aparatului urinar, mai ales pentru efectul antibiotic deosebit pe care-l au. Se pune 1 linguriţă de flori mărunţite la 250 ml apă. Se va acoperi apoi şi se va lăsa 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

- Frunzele de coacăz negru sunt şi ele utile în tratarea cistitei datorită efectului lor diuretic. Se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită, se acoperă 15 minute, se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi.

- Ceaiul de merişor este recunoscut ca ceaiul care vindecă această afecţiune cu certitudine în cele mai multe cazuri. Merişorul conţine ericolină, arbutozid, hidrochinonă şi tanin şi are un efect de vindecare extrem de puternic (este cunoscut ca un diuretic şi un antiseptic foarte puternic), din această cauză unii specialişti indică pacienţilor cu cistită doar acest ceai. Ceaiul acesta se face puţin mai deosebit ca altele: într-o jumătate de cană (o vom denumi cana 1) de apă rece se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită. Se lasă aşa timp de 8 ore, iar dimineaţa se strecoară ceaiul rezultat în altă cană (cana 2). Peste plantele rămase după strecurat se pune jumătate de cană de apă clocotită şi se astupă cu un capac 20 de minute. Se va strecura apoi de asemenea în altă cană (cana 3). Peste plantele rămase supă strecurare se pune de această dată o ceaşcă de apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară în cana 4 şi se lasă până devine călduţ, apoi se uneşte cu ceaiurile din canile 2 şi 3. Se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar pentru mărirea alcalinităţii şi se va consuma în cursul zilei.

- Cimbrul conţine un ulei volatil cu carvone, cymol, timol, tanin şi substanţe amare care îi conferă calităţile unui bun antibiotic indicat în cistite. Se pune o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi din acest ceai. Cu acesta se vor putea face şi spălături vaginale. Se pun 4 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute, după care se strecoară şi se vor face spălături. Este bine să se facă zilnic cel puţin 2 spălături, practicate numai cu irigatorul.

- Mesteacănul - datorită conţinutului bogat în saponozide, rezine şi mucilagii mesteacănul poate combate cu mare succes infecţiile aparatului uro-genital. Se pun 4 linguriţe de frunze bine mărunţite la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se obţine în acest fel un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma pentru a distruge bacteriile şi a nu le mai da voie să se înmulţească.

- Leuşteanul este un bun diuretic, foarte util mai ales dacă este vorba despre inflamaţia vezicii urinare. Se pune 1 linguriţă de rădăcină de leuştean la 250 ml apă clocotită, se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

- Florile de albăstrele conţin alcaloizi şi substanţe terpenoide, ceea ce le face foarte utile în foarte multe din cazurile de cistită. Se pune 1 linguriţă de flori mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acoperă timp de 10 minute cu un capac. Se pot consuma 2 căni pe zi.

- Căpşunul - ceaiul preparat din frunze de căpşun are un efect antiinflamator şi uşor diuretic, fiind util în tratarea cistitei. Este de ajutor şi în eliminarea unei cantităţi mari de urină şi implicit a bacteriilor. Se pune 1 linguriţă de frunze uscate mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

- Răşina şi frunzele de brad sunt foarte bogate în tanin şi într-un ulei foarte util ca antibiotic. Răşina este de asemenea renumită pentru activitatea antimicrobiană. A)Se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă, se fierb timp de 15 minute, se strecoară apoi şi se consumă 3 căni pe zi. Se poate folosi şi o combinaţie de frunze mărunţite şi 50 g de ramuri de brad la 2 litri de apă. Se vor fierbe timp de 30-40 de minute, după care se strecoară, iar cu soluţia rezultată se pot face spălături vaginale sau băi de şezut în fiecare seară înainte de culcare.

- Cozile de cireşe conţin flavonozide şi săruri de potasiu, ceea ce le conferă un puternic efect de tratare a afecţiunilor renale şi urinare cum este cistita. Se pune o mână de cozi de cireşe la 500 ml de apă, se fierb timp de 15 minute, după care se strecoară.

- Coada şoricelului - se pot folosi atât frunzele cât şi florile, ambele având o puternică acţiune antimicrobiană. Se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi apoi pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

- Tecile de fasole se indică pentru tratamentul cistitei mai ales în cazurile în care există o retenţie a urinei. Se pune 1 linguriţă de teci mărunţite la 250 ml de apă. Se fierb 15-20 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 pe zi.

- Feciorica (o plantă erbacee mică, târâtoare, cu flori galbene-verzui) se indică în tratamentul cistitei deoarece conţine saponine, cumarină şi uleiuri eterice care îi conferă o acţiune antibiotică şi diuretică destul de puternică. Se poate face ceai din 1 linguriţă de plantă mărunţită care se pune la 250 ml apă clocotită. Se pot bea 2-3 căni în cursul zilei.

- Frunzele de frasin conţin inozită, manită, quercitrină şi tanin. Datorită acestor elemente frasinul este foarte indicat în cistite, atât pentru acţiunea diuretică cât şi pentru cea antibiotică pe care o exercită la nivelul aparatului urinar. Se va face un ceai din 1 linguriţă de frunze mărunţite care se vor pune în 250 ml de apă. Se vor fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2 căni pe zi.

- Seminţele de in se folosesc în tratarea cistitei datorită mucilagiilor pe care le conţin care ajută la decongestionare şi calmarea durerilor. Se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă. Se fierb 10 minute, după care se lasă 30 minute şi se strecoară. Se vor consuma 1-2 căni pe zi pentru efectul calmant. Se pot face de asemenea spălături cu aceste seminţe din care se va folosi o cantitate mai mare de ceai şi puţin mai concentrat, folosindu-se cantitate dublă de plantă.

- Muşchiul de piatră (Cetraria islandica) conţine lichelină şi izolichelină care îi conferă calităţi de bun antibiotic care ajută la distrugerea germenilor patogeni din aparatul urinar. Se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa apoi acoperit 15 minute, după care se strecoară. La sfârşit, chiar înainte de administrare, se va adăuga un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi.

- Muşeţelul este un antibiotic de excepţie, fiind foarte folosit în tratarea cistitelor. Această plantă a fost folosită încă din antichitate pentru conţinutul ei foarte bogat în azulenă. Puneţi o linguriţă de flori mărunţite la 250 ml apă şi ţineţi la fiert timp de 10 minute. Se strecoară apoi şi se consumă 2-3 căni pe zi. Se pot face şi cataplasme cu ceai de muşeţel. Se amestecă 2 linguri de flori la 100 ml apă clocotită. Se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Se înmoaie un prosop şi se aplică cald pe regiunea vezicii urinare. Deasupra se va pune un prosop uscat şi se lasă timp de 30 minute.

- Osul iepurelui conţine alfa-onocerina, acid citric, taninuri şi fitosteroli, substanţe care produc diureză şi un efect antibiotic destul de puternic. Se 2 linguri de rădăcină mărunţită de plantă la 500 ml apă clocotită, se acoperă 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma în cursul unei zile până la 3 căni pe zi, indicat fiind să fie îndulcit cu miere polifloră.

- Pelinul este indicat în foarte multe infecţii urinare datorită conţinutului de ulei eteric cu azulenă. Se foloseşte extern pentru spălături vaginale. Se pun 4 linguri de plantă în 2 litri de apă clocotită, se strecoară şi se foloseşte când ajunge la temperatura corpului. De preferat este ca aceste spălături să fie făcute seara.

- Rostopasca se indică atât intern sub formă de ceai, cât şi extern la spălături vaginale sau băi de şezut. Intern: se pune o jumătate de linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se strecoară după 10 minute. Se va consuma în cursul zilei cu înghiţituri mici. Se pot consuma până la 5 căni pe zi, având efect diuretic. Extern: se pun 2 linguriţe de plantă la 1 litru de apă clocotită. Se acoperă 20 de minute, apoi se strecoară. Se vor face spălături vaginele seara.

- Se mai pot face spălături vaginale şi cu următoarele plante: coajă de anin negru, coaja albă de alun, rădăcină de cerenţel, coada calului sau coajă de stejar.

- Tinctura de propolis înlocuieşte cu succes antibioticele, fiind de aceea utilă în tratarea cistitei. Se vor lua înainte cu 15 minute de fiecare din cele 3 mese importante ale zilei câte 2 picături la fiecare 5 kg\\corp de tinctură, care se vor pune pe un miez de pâine. Este important să se mestece bine. Se pot folosi şi ovulele de propolis care se vor introduce intravaginal câte unul seara după ce s-a făcut spălătura cu ceaiuri medicinale. Este indicat să se pună un tampon pentru a nu păta lenjeria peste noapte. De asemenea se poate utiliza şi unguent cu propolis 10-20% care se poate aplica local în strat subţire o dată sau chiar de 2 ori pe zi.

- Reţetă pentru fetiţe: comprese cu ceapă sau cartofi calzi. Se taie ceapa, se bagă la cuptor până se încălzeşte bine, apoi se pune într-un săculeţ de pânză mai tare şi se aşează pe burtă, în zona vezicii urinare. Cu cartofii se procedează la fel: pot fi folosiţi atât copţi cât şi fierţi în coaja lor şi zdrobiţi uşor înainte de a fi pus în săculeţ.

Articol publicat în revista Tratamente naturiste

Articol realizat cu sprijinul d-lui Eugen Giurgiu - Alba Iulia şi a d-lui dr. Marin Pop - medic urolog

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
constantin (acum 13 ani)

Terapia naturista te pot ajuta.Astept datele de contact:[email protected]

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
diana (acum 9 ani)

Buna.Eu am avut infectie urinara cativa ani de zile si am tot luat antibiotice insa fara efect, in sensul ca atunci cand intrerupeam tratamentul ingectia reaparea, plus ca mi-am dat peste cap sistemul imunitar si m-am hotarat sa trec pe tratament naturist.In urma cu cateva luni de zile am auzit de D-Mannose si Asparagus si am facut tratament cu ele timp de trei luni de zile.De atunci nu mai am nici o problema si analizele au iesit foarte bine.Iti recomand cu caldura. Multa sanatate!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.