Clickmed
programare rapida la medic

Sarp***adoza

Boli de piele Sarcoidoza
Intrebare postata de Dana141 cu 13 ani in urma

Cine imi poate spune mai multe despre SARp***aDOZA?

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Sarcoidoza"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

iulia (acum 13 ani)

buna,sarp***adoza se declanseaza din cauze diferite:bacterii,ciuperci,virusi,chimicale,polen,factori genetici.in general apar granuloame in plamani este o boala inflamatorie cronica rara.simptomele depind de organul afectat in general plamanii sunt cei afectati si se depisteaza la radiografie.dar problema ta care e,ti-a spus cineva ca ai boala asta?

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Google (acum 13 ani)

Sarp***adoza


Introducere

Sarp***adoza, cunoscuta si sub denumirea de Boala Boeck, reprezinta o boala rara de origine inflamatorie, caracterizata de formarea unor noduli de inflamatie (granuloame), care pot sa apara practic in orice organ.


Cauza sarp***adozei nu a fost clarificata pana in prezent, dar se presupune conditionarea factorilor de mediu si a unor factori genetici. Aproximativ jumatate din cazuri evolueaza asimptomatic. Tipologia simptomelor depinde de organul afectat. Cel mai frecvent sunt implicati plamanii, problema devenind vizibila la o radiografie.


Sarp***adoza poate sa evolueze atat acut cat si cronic. Sarp***adoza acuta are un prognostic mai bun si se vindeca de cele mai multe ori fara tratament si fara complicatii. Prognosticul sarp***adozei cronice este grav. Bolnavii raspund de obicei bine la tratamentul cu glucocortip***azi. In unele cazuri nu poate fi evitata limitarea de durata a functiei pulmonare. Aproximativ 5 % din pacientii cu sarp***adoza mor.



Definitie
Sarp***adoza este o boala inflamatorie cronica, rara, care afecteaza in principal plamanii si ganglionii limfatici, dar se poate intalni in orice loc din organism.
Datorita faptului ca sarp***adoza se caracterizeaza in principal prin prezenta unor mici colectii numite granuloame, boala mai poarta denumirea de granulomatoza. Formatiunile nodulare constituite din tesut de granulatie se formeaza prin activarea sistemului imunitar.
In functie de mecanismul care determina activarea sistemului imunitar, se disting o varietate de noduli, a caror structura histologica difera: granulomul infectios din tuberculoza, granulomul reumatic, etc. Carcteristic pentru nodulii din sarp***adoza este faptul ca celulele epiteliale si celulele macrofage pot fi evidentiate, insa tesutul mort nu (lipseste necroza centrala). De aceea, acesti noduli mai poarta denumirea de granuloame fara cazeificare.



Prevalenta


Anual 10 pana la 40 de persoane (din 100.000) se imbolnavesc de sarp***adoza. Boala apare cu predilectie in intervalul de varsta 20-40 de ani si afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Incidenta bolii creste semnificativ in unele grupe pop**ationale (de exemplu la afroamericani) sau in unele tari (Suedia sau Islanda), datorita unor factori genetici sau de mediu.



Etiologie


Pana in prezent nu s-a clarificat cauza sarp***adozei, insa se banuieste actiunea mai multor factori, dintre care:
Noxele care patrund in organism pe cale respiratorie
La cei mai multi bolnavi granuloamele apar in plamani. Afectarea pulmonara se poate institui atat la debutul bolii, cat si ulterior, de aceea sistemul imunitar poate fi activat prin inhalarea de substante nocive. Inca nu au fost identificate noxele specifice care provoaca boala, dar se presupune ca ar putea fi vorba de bacterii, ciuperci virusi, chimicale, polen, pulberi.

Factorii genetici
Dat fiind faptul ca aproximativ 5% din cazurile de sarp***adoza apar in familie, se presupune ca factorii genetici joaca un anumit rol in declansarea bolii. Mai mult, s-a descoperit ca riscul de sarp***adoza creste datorita unei anumite mutatii genetice.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.