Clickmed
programare rapida la medic

Fistura anala sau posibil cancer de anal?

Hemoroizi
Intrebare postata de ioananan cu 13 ani in urma

Buna ziua.Sunt foarte speriata, as dorii sa ma ajutati cu un raspuns.In ur ma cu o luna am simtit niste usturimi in momentul cand merge-am la toaleta, apoi senzatia de ustuime sa accentuat , am fost la farmacie si doamna mi-a recomandat o crema, dupa care am facut o reactie alergica, aveam niste mancarimi ingrozitoare.M-am hotarat sa merg la medic, acesta mi-a zis k este o fisura anala, mi-a dat un tratament de 1 luna, cu Revada, si o compozitie de mai multe creme, am inceput tratamentul, insa crema imi provoaca deasemenea niste mancarimi ingrozitoare , am incetat sa o folosesc, medicamentele le iau in continuare, la un moment data situatia sa ameliorat, pt cateva zile, dar acum a recidivat ....este mult mai dureros k prima data , am sangerari ....sunt foarte speriata....ai putea fi posibil sa fie un cancer anal?

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Fistura anala sau posibil cancer de anal?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (6)

elena (acum 13 ani)

Fisura anala se vindeca destul de greu pentru ca mediul nu-i prea permite si pentru ca in momentul in care ai scaun, ea se reface. Daca esti si constipata poate, e clar ca fisura nu se poate vindeca. Nu cred ca este cancer rectal pentru ca persoanele care au aceasta boala, au alte simptome.Au diaree care alterneaza cu constipatie, au scaun cu sange,...Trebuie sa faci tratament corespunzator, sa gasesti un medicament la care nu esti alergica, sa combati constipatia prin alimentatie, sa ai scaun zilnic si sa pastrezi o igiena locala perfecta, adica dupa fiecare scaun( si nu numai) sa te speli cu apa calda si sapun. Personal, pentru hemoroizi si fisura anala, am folosit supozitoare si crema Proctoglyvenol. Poti sa folosesti taratea, ca tratament alternativ astfel: iti faci o turtita moale, nefiarta, ci numai incalzita ca sa se lege din tarate si o tii intre fese. Iti poti pune un supozitor din cartof crud. Oricum, combate constipatia, evita sa ai un scaun tare. Sanatate!!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Google (acum 13 ani)

Fisura anala este o ruptura in mucoasa care captuseste rectul inferior (anus) care provoaca durere in timpul tranzitului intestinal. Este o maladie frecventa. Fisurile anale nu conduc la maladii mai grave precum cancerul colorectal. Majoritatea fisurilor anale se vindeca cu tratament ambulator la domiciliu in cateva zile sau saptamani (fisuri anale acute). Ocazional o fisura anala necesita mai mult de 6 saptamani ca sa se vindece (fisura anala cronica), caz in care de obicei este necesar la recurgerea de medicamente pentru vindecare. Operatia este solicitata atunci cand fisura anala nu se vindeca doar cu medicamente.
Fisura anala afecteaza persoane de toate varstele, in particular tineri si de altfel persoane sanatoase. Este comuna si pentru femei si barbati cu aceeasi frevcenta. Cateodata o fisura anala si hemoroizii se dezvolta in acelasi timp.
Cuprins articol

1. Generalitati
2. Cauze
3. Simptome
4. Investigatii
5. Tratament ambulatoriu
6. Tratament medicamentos
7. Tratament chirurgical

CauzeSus

Fisurile anale sunt cauzate de intinderea fortata a canalului anal. O fisura se poate dezvolta in cazul unei constipatii cand se incearca eliminarea unui scaun voluminos si tare, atunci cand nu se relaxeaza muschii anali (muschii sfincterieni) in timpul tranzitului intestinal sau cateodata dupa diaree repetata.
Exista experti care considera ca principala cauza este tensiunea excesiva in cele doua inele musculare (sfinctere) care controleaza anusul. Sfincterul anal extern este sub control voluntar. Cu toate acestea, sfincterul anal intern nu este sub controlul voluntar. Acest muschi ramane sub stres sau in tensiune tot timpul. O fisura se poate dezvolta daca tensiunea de repaus a sfincterului intern devine prea mare, cauzand spasme si reducerea circulatiei sangelui catre anus.
Traumele pot de asemenea cauza fisuri. In timpul nasterii, 11% dintre femei dezvolta fisuri anale. Fisurile pot fi provocate de introducerea degetului (de exemplu in timpul unei consultatii), insertii de corpuri straine sau raporturi sexuale anale.
In anumite situatii, o fisura anala poate fi provocata de boala Crohn, o boala inflamatorie a intestinului (IBD) care cauzeaza diaree cu sange, dureri abdominale, febra, scaderea in greutate si fisuri sau fistule perianale.
O dieta saraca in fibre poate juca un rol important in dezvoltarea unei fisuri.
SimptomeSus

Majoritatea fisurilor anale se manifesta prin:
- durere lancinanta (ascutita, intepatoare) sau o durere arzatoare in timpul defecatiei. Durerea provocata de fisura poate fi foarte grava. Poate fi scurta sau poate dura mai multe ore dupa defecatie.
- mancarimi
- sangerari, adesea o pata mica de sange rosu pe servetul igienic. Este de mentionat doctorului daca exista asemenea sangerari in timpul defecatiei. Sangele combinat cu scaunul este de obicei un semn al altei maladii, posibil o boala inflamatoare a intestinului (IBD) sau cancerul colorectal.
O fisura anala poate fi lipsita de dureri; nu se vindeca si sangereza intermitent dar nu cauzeaza alte simptome.
InvestigatiiSus

Medicul poate diagnostica o fisura anala in urma simptomelor manifestate si a examinarii clinice. Examinarea poate include :
- analizarea fisurii prin separarea gentila a feselor
- examinarea digitala a rectului. Doctorul se foloseste de degetul aratator dupa ce a pus manusile pentru a palpa structurile in canalul anal.
- anoscopia. Aceasta examinare inseamna folosirea unui instrument ca un tub subtire si scurt si dotat cu iluminatie pentru a analiza canalul anal.
De obicei doctorul asteapta pana cand fisura incepe sa se vindece inainte de a face o examinare digitalaa rectului sau o anoscopie. Un anestezic local (topic) poate fi utilizat pentru a "amorti" zona.
Locatia fisurii este importanta pentru diagnostic. In cazul in care exista mai mult de o fisura sau este o fisura localizata pe partea laterala a anusului (mai degraba decat pe partea superioara sau inferioara) se poate sa existe o maladie preexistenta care cauzeaza fisura. Aceste maladii posibile includ boli inflamatorii a intestinului (IBD), cancer anal, sifilis, tuberculoza, un sistem imunitar reprimat, infectii HIV sau boala Crohn (care cauzeaza fisura anala si fistule).
Un specialist se poate uita dupa fragmente mici de piele desprinse (un capat de piele care atarna liber) in anus, de obicei este un semn de fisura de lunga durata (cronica). Aceste fragmente de piele sunt de obicei confundate cu hemoroizii.
Tratament ambulatoriuSus

Majoritatea fisurilor anale de scurta durata (acute) se pot vindeca cu tratament la domiciliu in 4 pana la 6 saptamani. Durerea din timpul unei defecatii dispare de obicei dupa 2 zile de tratament.
Tratamentul de acasa presupune baile calde de sezut timp de 20 de minute, de mai multe ori pe zi, cresterea consumului de lichide si fibre in dieta si folosirea de laxative pentru ca sa existe defecatii fara durere. Trebuie consultat medicul curant despre cat timp trebuie folosite laxativele.
Cateodata fisurile nu se vindeca folosind aceste remedii. O fisura care nu s-a vindecat dupa 6 saptamani este considerata de lunga durata sau cronica si de obicei este necesar tratament suplimentar.
Majoritatea fisurilor anale de scurta durata (acute) si cateva de lunga durata (cronice) pot fi vindecate cu tratament la domiciliu:
- cresterea consumului de fibre in dieta vindeca fisura prin impiedicarea constipatiei. Scaunele care sunt moi si care trec usor dilata delicat anusul si nu vor redeschide o fisura. De consumat fructe, legume si multe cereale. Suplimentele de fibre pot completa dieta
- trebuie avut in vedere consumul de cantitati majore de apa sau alte fluide cand se mareste cantitatea de fibra in dieta
- laxativele pot face tranzitul intestinal mult mai confortabil.Trebuie consultat medicul cat de mult trebuie luate laxativele
- statul intr-o cada umpluta cu cativa centimentri de apa calda (baie de sezut) timp de 20 de minute de cateva ori pe zi calmeaza mucoasa rupta si ajuta la relaxarea spincterului anal intern. Astfel se grabeste vindecarea.
- se pot folosi unguente sau creme precum oxid de zinc, preparatul H sau Anusol (care contine si anestezic). Totusi, aceste preparate nu s-au dovedit folositoare la vindecarea fisurii. Exista anumite dovezi care arata ca cremele anestezice pot intarzia vindecarea. Cremele care contin hidrocortizon pot reduce mancarimile si infamatia
- chiar daca anumite persoane sunt tentate sa foloseasca o oglinda sau roaga membrii familiei sa examineze fisura, trebuie sa nu se separe fesele; actionand astfel poate incetini vindecarea fisurii
-se vor folosi servetele pentru bebelusi sau tampoane medicale in loc de hartie igienica pentru stergere dupa defecatie. Aceste produse irita mai putin fisura anala.
Tratamentele conservatoare, inclusiv cele care folosesc atenuatori de scaune sau agenti care ajuta la formarea scaunelor si bai regulate determina ca 90% dintre fisurile anale sa se vindece fara operatie.
Tratament medicamentosSus

Medicamentele sunt de obicei primul tratament pentru fisurile cronice. O crema cu nitroglicerina 0,2% poate relaxa muschiul intern anal (sfincterul) si permite fisurii sa se vindece. O cantitate de crema de marimea unei boabe de mazare este masata in interiorul fisurii si in zona din jur.Nu trebuie folosita o cantitate mare odata, deoarece acest medicament poate cauza dureri de cap, ameteli sau stari de lesin din cauza hipotensiunii pe care o poate cauza
Nifedipina si diltiazemul, blocante de canale de calciu pot ajuta la vindecare. Un studiu recent arata ca unguentele care contin nifedipina si lidocaina pot ajuta la vindearea fusurilor anale cronice fara sa apara efecte secundare.
Toxina botulinica (Botox) poate fi injectata in sfincterul anal intern. Botox provoaca o paralizie temporara a muschiului, astfel incat reduce tensiunea muschiului si grabeste vindecarea.
Tratament chirurgicalSus

Operatia poate fi realizata atunci cand mai multe tratamente conservatoare nu au reusit sa vindece o fisura anala.
Principala operatie pentru fisurile anale cronice este sfincterotomia interna laterala. Medicul face o incizie mica in sfincterul intern anal ca sa reduca presiunea anala de repaus. Dupa operatie, 30% dintre persoane pot avea dureri, sangerari sau incapacitatea de a controla gazele (incontinenta pentru gaze) mai putin de 10% dintre persoane au complicatii de lunga durata.
Este important de inteles ca, chiar si cu operatie, fisura anala trebuie sa se vindece singura. O sfincterotomie inseamna incizia muschilor sfincterieni si nu inchiderea fisurii.
In anumite cazuri riscul pentru producerea incontinentei postoperatorii este prea mare pentru a justifica o sfincterotomie interna laterala. Aceasta este valabila pentru femeile care dezvolta o fisura in timpul nasterii, deoarece, in mod tipic, ele nu au o tensiune de repaus ridicata in spincterul intern. In acest caz este necesara o anumita procedura numita suturarea de lambouri tisulare care poate fi facuta in locul sfincterotomiei. In aceasta procedura, marginile fisurii sunt inlaturate si tesuturile sanatoase restante sunt cusute pentru a inchide fisura.
Folosind o procedura mai putin obisnuita, medicul poate intinde anusul (dilatatie anala) in timp ce persoana este sub anestezie. Scopul este acela de a intinde fibrele muschiilor ca sa opreasca spasmele si cicatrizarea defectoasa provocate de fisura. Oricum, este dificil sa se controleze masura intinderii iar riscul de incontinenta este mare. Majoritatea doctorilor sugereaza ca dilatatia anala sa fie abandonata ca tratament pentru fisura anala.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
membru233757 (acum 11 ani)

am trecut prin asa ceva putem discuta pe mess id este mihaineo89

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de membru233757
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de membru233757
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Mihai (acum 10 ani)

Mai ai probleme in zona rectala?As putea sa-ti recomand un tratament cu eficacitate 80-90% si este natural 100%!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
alexandru (acum 7 ani)

Mam operat de o fisura anala cronica acu 3 săptămâni am o întrebare pentru cei care au trecut prin asta și sunt curios dacă lea trecut și în cât timp

Notificarile raspunsului dezactivate
Seteaza notificarile pe email
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de
×
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Utilizator11541773797 (acum 5 ani)

Buna ziua! M- am operat si eu de fisura acum 4 zile, am tinut post negru si 4 zile nu am avut scaun. Totul a fost super , fara dureri. Am inceput sa mananc supe si legume fierte. La primul scaun am crezut ca lesin de durere, nu a fost cu sange inschimb a persistat usturimea 24 de ore. M- am bagat in cada cu apa , algocalmin injectabil... nimic nu a facut durerea sa dispara. S- a calmat singura intr- un final. A doua zi iar am avut scaun si iar arsura persista cu orele. Ma dau cu nifedipin si tataneasa. Plus betadina.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Utilizator11541773797
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Utilizator11541773797
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.