Clickmed
programare rapida la medic

Pitiriazis

Boli de piele
Intrebare postata de ion440 cu 13 ani in urma

Buna ziua, de o perioada mi-au aparut niste pete pe piele( unele un pic umflate si rosii cu crusta fina iar altele albe tot cu o crusta fina). In acelasi timp mi-au aparut niste coji pe cap ( ca si matreata) , au trecut dar acum pielea capului este lucioasa si am o senzatie de strangere ( parca s-a strans pielea si ma jeneaza).Am mai observat ca mi-au aparut pe pielea capului niste umflaturi sau santuri nu stiu sigur daca e una sau alta. Am fost la medicul de familie si mi-a zis ca am pitiriazis. O sa ajung si la dermatolog dar as vrea sa stiu daca ce se intampla cu pielea capului este de la pitiriazis. Am luat nizoral pastile, crema nizoral dar nu in acelasi timp. Vreau sa iau si sampon ketodar sa vad daca se amelioreaza. Este bine? Va rog sa-mi spuneti un alt tratament mai bun daca este.

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Pitiriazis"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (5)

simona122 (acum 13 ani)

Pitirazisul se amelioreaza cu crema Clotrimazol. Eu am asa ceva de mult timp, si nu se vindeca definitiv. Incearca si un consult dermatologic pentru un tratament adecvat. Multa sanatate.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Google (acum 13 ani)

Ce e bine să ştii despre pitiriazis








Dacă pielea ţi se descuamează uşor pe zone circulare, atunci poţi suferi de pitiriazis, o afecţiune cu forme diverse de manifestare. Soluţiile sunt simple şi constau în aplicarea unor tratamente locale.
Unele forme de pitiriazis sunt produse prin proliferarea unei ciuperci (Pityrosporum) aflată în mod normal pe suprafaţa pielii. Altele însă, au cauze necunoscute. Această boală apare pe fondul unui sistem imunitar slăbit de factori precum stresul, alimentaţia defectuoasă şi modificările hormonale.

Pitiriazisul versicolor, cea mai frecventă manifestare a bolii, este caracterizată prin apariţia pe piele a unor pete brune sau decolorate, de formă rotundă, care se descuamează. Afecţiunea apare mai ales la tineri, pe piept şi pe spate.

Ciuperca implicată în apariţia bolii este Pityrosporum orbiculare, care proliferează în mod exagerat, înmulţirea fiind favorizată de căldură şi de umiditate. De asemenea, tratamentele pe bază de corticosteroizi şi de hormoni estrogeni favorizează apariţia pitiriazisului versicolor. Afecţiunea nu este contagioasă şi, fiind favorizată de mediul umed, tinde să se manifeste vara.

Există şi o formă cronică

Petele pe care le produce pitiriazisul versicolor pe piele sunt temporare şi dispar după expunerea la soare. Tratamentul afecţiunii constă în aplicarea de creme antifungice şi de soluţii sub formă de spumă (substanţele active fiind ketoconazol, fluconazol, itaconazol şi terbinafina), disponibile chiar şi fără reţetă. Aceste produse pot fi aplicate o dată sau de două ori pe zi, timp de două săptămâni. Destul de frecvent, această afecţiune a pielii se poate croniciza. Ea regresează pe timpul iernii, dar poate reveni pe timpul verii.

Cel rozat provoacă mâncărimi

O formă de pitiriazis, numit şi pitiriazisul rozat al lui Gilbert, apare în intervalul de vârstă 10-35 de ani şi afectează mai des femeile. Acesta apare pe trunchi şi la încheieturile membrelor. Cauzele nu sunt cunoscute, iar afecţiunea regresează spontan în aproximativ şase săptămâni. Pot fi utile creme care înmoaie pielea.

Mătreaţa, o formă a afecţiunii

Numită şi pitiriazis capitis, mătreaţa este descuamarea exagerată a celulelor moarte de la nivelul pielii capului, asociată cu prezenţa ciupercii Pityrosporum ovale. Ea poate apărea la pubertate, odată cu activarea hormonilor sexuali, bebeluşii şi copiii fiind feriţi de apariţia acestei afecţiuni. Mătreaţa se accentuează în perioadele de stres, oboseală şi în cele cu insomnii, iar agresiunea produsă de unele şampoane, vopsele şi produse de coafare sporesc această problemă.

Şampoanele tratează pitiriazisul scalpului

Şampoanele cu seleniu au proprietăţi antimicotice şi pot distruge ciuperca Pityrosporum ovale. Pentru tratamentul mătreţii grase se recomandă şampoanele care asociază substanţe precum: gudronul, ichtiolul (are rol antiinflamator şi antiseptic) şi crotaminul (anestezic ce sporeşte efectul ichtiolului).

Specialistul nostru

Anca Zbranca, medic primar dermatologie

Pitiriazisul versicolor şi pitiriazisul rozat Gilbert sunt cele mai frecvente forme ale bolii. În cazul pitiriazisului versicolor, ce apare din cauza unei ciuperci de piele numită Malassesia furfur, se recomandă, în funcţie de întinderea afecţiunii pe piele, folosirea antimicoticelor locale. Acestea pot fi sub formă de şampon sau de spray. Mai rar, medicul poate recomanda luarea de antimicotice pe cale orală sau aplicarea de creme locale. În general, pitiriazisul versicolor trece într-o săptămână.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Catatonic (acum 13 ani)

Pitiriazisul apare de multe ori si pe scalp. Sfatul meu e sa nu experimentezi pe tine pentru ca multe afectiuni ale pielii, netratate corespunzator se pot agrava. Doar un dermatolog poate sa-ti spuna ce problema e, se face o lama, se vede ce e si cum se poate rezolva.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Catatonic
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Catatonic
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Ungur Adela (acum 12 ani)

Buna ziua am o rugaminte fiul meu de 19 ani are pe spate si pe maini pete si doctoru de familie ia recomandat un sanpon Nizoral si nu ia trecut nu puteti recomanda o crema.multumesc

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Adriana Antohe (acum 10 ani)

Fratele meu a avut o problema asemanatoare si a folosit ulei 100% pur din arbore de ceai (tea tree oil) de la Thursday Plantation.

La el a functionat incredibil de bine,...il recomand

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.