Clickmed
programare rapida la medic

Uter retrovers

Boli genitale feminine
Intrebare postata de mariana-80 cu 13 ani in urma

Am uterul retrovers lipit de intestine si un chist galben la ovarul drept? multumesc

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Uter retrovers"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (5)

dar (acum 13 ani)

Ai? Sau nu stii si ne intrebi pe noi?

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
mariana-80 (acum 13 ani)

am

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de mariana-80
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de mariana-80
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Google (acum 13 ani)

Retroversia uterina are mai multe cauze. De cele mai multe ori femeia se naste cu uterul in aceasta pozitie (congenital) - studiile arata ca 15 % dintre femei au uterul retrovers din nastere. Dar se poate ca aceasta pozitie sa fie determinata si de alte cauze.

O alta cauza naturala care poate face ca un uterul normal sa devina retrovers este sarcina : dupa nastere ligamentele de sustinere a uterului isi pierd elasticitatea si tonicitatea, iar uterul in loc sa revina la pozitia normala (spre in fata) "cade" in pozitia retroversa (spre in spate).
Dar exista si cauze patologice care duc la retroversia uterina si cea mai raspundita este endometrioza. Endometrioza poate face ca uterul sa fie "tras" si "tinut" in pozitia retroversa de tesutul endometrial din afara uterului. Din aceasta cauza mobilitatea uterului are de suferit, el fiind "obligat" sa stea intr-o pozitie anormala.

Multe femei sunt ingrijorate de faptul ca uterul retrovers ar putea avea influente negative asupra fertilitatii. Pozitia retroversa a uterului nu influenteaza in nici un fel fertilitatea. Spermatozoizii isi gasesc drum catre ovul si printr-un uter normal si printr-unul retrovers. Problemele de fertilitate care pot apare nu sunt in legatura cu pozitia fizica a uterului ci cu acele cauze de ordin patologic cum sunt endometrioza sau cu boala inflamatorie pelvina.

Un alt motiv de ingrijorare este relatia dintre uterul retrovers si sarcina. Multe femei sunt ingrijorate de faptul ca uterul retrovers ar putea avea influente negative asupra sarcinii. De cele mai multe ori pozitia retroversa a uterului nu influenteaza in nici un fel sarcina, uterul ajungand intr-o pozitie normala sarcinii datorita greutatii fatului in dezvoltare. Dar si aici, rar, pot apare probleme. Este vorba despre cazul in care uterul nu revine incet spre o pozitie normala sarcinii odata cu dezvoltarea fatului ci ramane "prins" in pozitia retroversa in zona pelvina, impiedicandu-se astfel dezvoltarea normala a fatului, ducand pana la pierderea sarcinii.

De multe ori uterul retrovers nu are simptome si nici nu necesita interventie medicala. Atunci cand apar, cele mai des intalnite simptome in cazul uterului retrovers sunt durerile in timpul actului sexual (dispareunie) si durerile in timpul menstruatiilor (dismenoree). Bineinteles ca aceste simptome nu reprezinta o regula a uterului retrovers si de aceea este nevoie de un examen medical de specialitate care sa poata pune un diagnostic precis si sa hotarasca cea mai buna abordare. Uterul retrovers poate fi diagnosticat in timpul unui examen ginecologic complet.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Google (acum 13 ani)

Chist ovarian

As vrea sa aflu despre chistul ovarian. Ce este ? Cum se trateaza, daca are vreo influenta negativa asupra graviditatii.
Iti multumesc anticipat.

Un chist ovarian este o colectie de lichid si semilichid pe ovar si reprezinta o functionare anormala a ovarului. Chistul ovarian este destul de des intalnit, mai ales la femeile care au ciclu menstrual ovulatoriu. Aparitia acestor chisturi este direct legata de procesul de ovulatie. De aceea aparitia aceste chisturi la fetele care nu au avut menarha (nu au ciclu menstrual) sau la femeile care au trecut de perioada de menopauza (si nu au ciclu menstrual) reprezinta un serios semnal de alarma, fiindca acestea pot avea caracter malign.

Aici ar fi bine sa facem o mica paranteza ...

... fiecare ovar contine numeroase ovule (intre 150.000 si 250.000) dar lunar se matureaza numai unul. Pana in jurul varstei de 45 - 55 de ani. Cavitatea in care un ovul se dezvolta se numeste FOLICUL. In perioada de ovulatie acest folicul ovarian va elibera ovocitul spre a-si urma drumul catre trompe si fecundare. Daca nu are loc ovulatia, ciclul de dezvoltare este suspendat. Foliculul ovarian trebuie inteles ca parte a ciclului menstrual dar si ca rezultat al acestui ciclu. Foliculul ovarian este un produs functional (te rog sa fii atenta la termenul "functional").

... ciclul menstrual se afla sub comanda si control hormonal. Sunt implicati mai multi hormoni ce se influenteaza direct. Hipotalamusul secreta un neurohormon LH - RH. Acest hormon stimuleaza glanda hipofiza care secreta, la randul ei, doi hormoni FSH si LH ce ajung la nivelul ovarelor prin circulatia sanguina. FSH influenteaza maturatia folicului ovarian si regleaza concentratia de estrogeni (estrogen - hormon ovarian) secretati de catre ovar. LH provoaca ruptura folicului ovarian si astfel provoaca eliberarea ovocitului - ovulatia. El declanseaza cresterea secretei de progesteron (progesteron - hormon ovarian) de catre corpul galben aparut prin transformarea folicului ovarian.

... aici inchidem mica paranteza.

Un raspuns gresit la impulsurile de la nivelul hipotalamusului si hipofizei pot sa duca la o "functionare" anormala a folicului ovarian. Folicul ovarian, in loc sa elibereze ovocitul, continua sa creasca si sa-si umple cavitatea cu lichid. Cresterea anormala a acestui folicul ovarian ce nu a eliberat ovocitul il transforma intr-un chist ovarian. Chistul ovarian se poate dezvolta si dupa ovulatie la nivelul corpului galben ce se formeaza in urma eliberarii ovocitului. Chistul ovarian nu este "altceva", este un folicul ovarian care "isi face de cap".

Acest tip de chist ovariarian se numeste chist ovarian functional (de aceea te-am rugat sa fii atenta la termenul "functional"). Chisturile ovariene functionale sunt des intalnite in timpul perioadei fertile din viata femeii, intre menarha si menopauza, ac***a natura benigna. In mod normal un chist ovarian functional se resoarbe in timp, fara interventie. O metoda de a "trata" acest chist ovarian este administrarea de pilule anticonceptionale ceea ce duce la oprirea ovulatiei si de aici la oprirea aparitiei foliculilor ovarieni care s-ar putea transforma in chisturi ovariene. Este o "pauza" pe care o ia ovarul, o perioada de odihna. In acest timp un chist ovarian trebuie sa involueze pana la a dispare total, fara a lasa urme. Dar daca un chist ovarian creste in dimensiune, daca incepe sa provoace dureri sau alte neplaceri, se poate ajunge la interventie chirurgicala.

Manifestarile chistului ovarian constau in dureri - din cauza presiunii asupra organelor din apropiere, dereglari ale ciclului menstrual (intarzieri ale menstruatiei care asociate cu febra, greata si varsaturile pot da o impreie falsa, de sarcina), sangerari anormale sau chiar amenoree - din cauza dezechilibrului secretiei de hormoni, probleme de urinare - din cauza presiunii pe care o poate exercita asupra vezicii urinare sau tractului urinar, durere in timpul actului sexual.

Modul de diagnosticare a unui chist ovarian este examenul ginecologic sau ecografia. Ecografia da posibilitatea stabilirii mai exacte a structurii, dimensiunii si localizarii chistului ovarian dar, cel mai important, poate face diferenta intre un chist ovarian benign si unul malign. Iti spuneam ca, in mod normal, un chist ovarian se resoarbe in timp (intre una si trei luni). Uite un motiv in plus de a face periodic controlul ginecologic (apropo, iti faci un control ginecologic periodic ?) - urmarirea starii ovarelor, a avolutiei unui chist - daca chistul se resoarbe, daca stagneaza sau daca isi mareste dimensiunile.

Daca ai facut un control ginecologic iar medicul ti-a spus ca a aparut un chist ovarian, este bine sa pui intrebari pentru a intelege despre ce este vorba. Cat de mare este si unde este localizat, daca poate fi tinut sub control prin tratament hormonal sau este nevoie de interventie chirurgicala, daca interventia chirurgicala poate influenta fertilitatea, care este probalitatea resorbtiei chistului sau care este posibilitatea aparitiei unui alt chist, etc. Trebuie sa fii sigura ca medicul iti va inlatura orice fel de temere sau neintelegere. Este foarte important pentru starea ta psihica. Si fiindca a venit vorba ... asa cum ti-am spus, chisturile apar ca raspuns gresit la stimulii de tip hormonal, incepand cu cei ai sistemului nervos central ... creierul. Chisturile ovariene sunt caracteristice femeilor emotive, labile psihic, cu hipotalamusul foarte sensibil la perturbatii psihice.

Alt tip de chist este chistul organic. Are diferite origini si poate produce, de la durere pana la hemoragii interne. Exista o mare probabilitate de a degenera in forme maligne. In acest caz interventia chirurgica nu va viza numai chistul ci o intreaga zona ce se afla in jurul chistului.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
mariana-80 (acum 13 ani)

ce pot face in cazul in care uterul retrovers este lipit de intestin

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de mariana-80
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de mariana-80
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.