Clickmed
programare rapida la medic

Gestatie

Totalitate a fenomenelor care se desfasoara intre fecundatie si nastere, in timpul carora embrionul: apoi fatul, se dezvolta in uterul matern.
Sarcina dureaza in medie 9 luni, grupate in trei trimestre, adica 273 zile plecand de la data fecundatiei. Dar obstetricienii socotesc adesea in saptamani de amenoree (S.A.), adica in saptamani de absenta a fluxului menstrual: inceputul sarcinii este atunci fixat in prima zi a ultimului flux menstrual normal, durata sa fiind de 41 saptamani de amenoree. Inainte de 37 saptamani de amenoree, nasterea se numeste prematura; dupa 41 saptamani si 3 zile, se vorbeste de termen depasit.

Desfasurarea sarcinii - Se urmaresc etapele prin trimestru. Unul dintre primele semne este absenta scurgerilor menstruale la data prevazuta.
O femeie care-si urmareste curba de temperatura matinala, din motive contraceptive sau pentru a favoriza conceptia, poate observa un platou termic (cresterea temperaturii persistand deasupra valorii de 37"C) de mai mult de 16 zile, pe cand in mod normal curba coboara sub 37"C in ajunul fluxului menstrual. In acelasi timp mai apar si alte semne: emotivitate si iritabilitate anormale, greturi matinale, pofta sau dezgust pentru anumite alimente, umflare si sensibilitate a sanilor, nevoie frecventa de a urina, senzatie de picioare grele, gust de metal in gura.

Primul trimestru - La examenul ginecologic uterul este globulos si moale, colul uterin este violaceu si glera cervicala este absenta. Aceste semne, care se accentueaza cu timpul, permit, dupa 8 saptamani de amenoree, sa se puna sigur diagnosticul de sarcina. Dar inainte de acest termen. sarcina poate fi confirmata prin dozarea hormonului corionic gonadotrofic (HCG), prezent in urina si in plasma sangvina a femeii gravide.
- Testele de sarcina se gasesc in unele tari in vanzare libera la farmacie: bazate pe o reactie imunologica, ele deceleaza prezenta in urina a unei forme de HCG, inca din prima zi de intarziere a scurgerilor menstruale. Totusi, eficacitatea lor nu este totala si dozarile de HCG in plasma sangvina, facute in laborator, sunt mult mai sigure. Hormonul este decelabil inca de la intarzierea fluxului menstrual: nivelul lui se dubleaza la fiecare 48 ore pentru a atinge un maximum la o sarcina trecuta putin peste 2 luni.
- Ecografia permite, la 5 saptamani de amenoree, sa se vada sacul ovular si, la 6 saptamani, embrionul si sediul sarcinii. La 7 saptamani, este decelata activitatea cardiaca a embrionului si, la 8 saptamani, este confirmata eventuala prezenta a mai multor embrioni (sarcina multipla). Cea mai buna perioada pentru a data o sarcina cu ajutorul ecografiei si pentru a-i stabili termenul, adica atat data prevazuta pentru nastere, cat si varsta gestationala, se situeaza intre a 8-a si a 12-a saptamana de amenoree. Masuratoarea craniocaudala (de la varful capului pana in josul coloanei vertebrale) a embrionului permite atunci sa se precizeze termenul cu o aproximatie de 3 zile.
Mai tarziu, intre a 12-a si a 20-a saptamana, ca reper serveste masuratoarea craniului (diametrul biparietal), dar cu o precizie mai mica. In cursul acestui trimestru, uterul creste treptat in volum. Incepand din luna a 2-a, el ia patru centimetri in inaltime pe luna. La 3 luni, fundul uterului depaseste putin pubisul. Semnele se inmultesc. Femeia prezinta uneori o constipatie, o nervozitate, vertij, tulburari de somn (insomnii, accese de somnolenta irezistibila), senzatii abdominale neobisnuite, o salivatie excesiva. Ea poate lua in greutate (1 sau 2 kilograme) sau poate pierde din greutate, daca greturile si varsaturile o impiedica sa se hraneasca.

Al doilea trimestru - Dupa a 12-a saptamana, greturile se atenueaza, apoi dispar. Uterul se dezvolta, abdomenul se umfla si sarcina devine vizibila. Miscarile fatului sunt percepute intre a 20-a si a 22-a saptamana de amenoree pentru primul copil. Intre a 18-a si a 20-a saptamana pentru copiii urmatori. Sanii se maresc si se ingreuneaza. Pigmentatia pielii se accentueaza: se profileaza o linie inchisa la culoare pe abdomen si uneori se formeaza pete pe fata (masca de sarcina) si pe fata interna a coapselor. Pielea abdomenului se subtiaza, fiind adesea marcata de vergeturi prin ruperea fibrelor elastice cutanate. Greutatea creste (cu 5 pana la 7 kilograme).

Al treilea trimestru - Uterul apasa la partea de jos pe vezica, astfel incat tusea, stranuturile, rasul pot provoca o incontinenta urinara. In partea de sus impinge stomacul, provocand arsuri, si apasa pe diafragm, cauzand o gafaiala. abdomenul se intinde, articulatiile bazinului devin dureroase. greutatea creste cu inca 4 kilograme, pentru a ajunge la o crestere totala de 9 pana la 13 kilograme. glandele mamare secreta colostru.
In cursul lunii a 8-a, fatul se aseaza normal cu capul in jos. In cursul lunii a 9-a, capul fatului se angajeaza in micul bazin, usurand apasarea pe diafragm. Se produc contractii uterine intermitente nedureroase.
In sfarsit, termenul nasterii este anuntat prin aparitia contractiilor uterine din ce in ce mai puternice si mai regulate, care marcheaza inceputul travaliului, prima faza a nasterii.

Sinonim: sarcina, graviditate.

Citeste si

Arhiva
  • Copilul cu greutate mica la nastere: cauze si prevenire Copilul cu greutate mica la nastere:...

    Generalitati Un nou nascut are greutate mica la nastere daca este mai mic decat media normala pentru sexul sau/si varsta gestationala la care s-a nascut. Astfel de bebelusi au suferit in timpul perioadei de gestatia si nu s-au putut dezvolta normal. In anumite...citeste mai mult

  • Sindromul alcoolismului fetal Sindromul alcoolismului fetal

    Generalitati Alcoolul consumat in timpul sarcinii are un efect nociv asupra dezvoltarii normale a fetusului. Femeile insarcinate care consuma alcool pe perioada gestatiei, trebuie sa stie ca alcoolul ingerat trece de bariera materno-fetala (zona unde are loc...citeste mai mult

  • Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Avortul spontan - pierderea spontana...

    Generalitati Avortul spontan reprezinta intreruperea spontana a sarcinii (printr-o cauza naturala, fara o interventie din afara) inainte de saptamana 20 de gestatie (eliminarea spontana a produsului de conceptie dupa saptamana 20 poarta denumirea de pierdere spontana...citeste mai mult

  • Copilul prematur Copilul prematur

    Generalitati Perioada normala a unei sarcini dureaza in jur de 40 de saptamani. Un nou-nascut de 38 de saptamani este pe deplin dezvoltat si numit nou-nascut la termen. Un copil nascut intre 22 si 37 de saptamani complete de sarcina este un prematur. Studii ale...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter