Clickmed
programare rapida la medic

Aspergiloza

Boala infectioasa cauzata de dezvoltarea unei ciuperci microscopice, Alpergillus fumigatus.

Diferite tipuri de asperglioza
- Aspergilozele imunoalergice traduc o alergie la aspergillus. Ele grupeaza astmul bronsic aspergilar, aspergiloza bronhopulmonara si alveolita alergica intrinseca (pneumopatia care apare la numai doua ore dupa contactul cu ciuperca-alergen)
- Aspergilozele pulmonare localizate sunt aspergilomul, aspergiloza pleurala, bronsita aspergilara (ciuperca acopera suprafata bronhiilor)
-Aspergilozele difuze sunt aspergiloza invaziva (importanta la subiectul imunodeprimat), semiinvaziva (importanta la subiectii diabetici sau sub tratament de lunga durata cu cortizon) si diseminata, atingand cel putin doua organe.

Contaminare - Contaminarea se face pe cale respiratorie sau, mult mai rar, prin inoculare (intepatura de insecta). Sporii de aspergillus sunt prezenti in suspensie in aer: inhalarea lor este deci inevitabila.
Agent patogen accidental, aspergillus nu se dezvolta decat atunci cand intalneste conditii favorabile pentru implantarea sa (alergie, imunodepresie etc,).

Simptome si semne - Se observa o tuse, insotita uneori de manifestari astmatice (respiratie suieratoare si dificultati respiratorii).

Tratament - Consta in administrarea de antifungice, in principal amfotericina B, pe cale intravenoasa.

Citeste si

Arhiva
  • Aspergiloza pulmonara Aspergiloza pulmonara

    Generalitati Aspergiloza pulmonara este o afectiune de natura infectioasa cauzata de contaminarea cu fungi din specia Aspergillus, in special Aspergillus fumigatus. Localizarea pulmonara este cea mai frecventa, insa spectrul infectiilor micotice cu Aspergillus este...citeste mai mult

  • Aspergiloza: simptome, cauze si tratament Aspergiloza: simptome, cauze si...

    Generalitati Este o infectie produsa de o serie de ciuperci din familia Aspergillus, care se dezvolta in reziduurile aflate in proces de descompunere si se localizeaza la nivel pulmonar. Calea de contaminare ramane cea respiratorie, prin intermediul...citeste mai mult

  • Hemoptizia (expectoratia cu sange) Hemoptizia (expectoratia cu sange)

    Generalitati Hemoptizia se defineste ca fiind expectoratia cu sange si este un semn nespecific asociat cu numeroase afectiuni pulmonare care poate sa cuprinda infectia (ca de ex. Bronsita acuta, abcesul pulmonar, tuberculoza, aspergiloza, pneumonia, bronsiectazia)....citeste mai mult

  • Blastomicoza Blastomicoza

    Generalitati Blastomicoza este o boala determinata de infectarea organismului uman cu o ciuperca, Blastomyces dermatitis. Blastomicoza apare prin inhalarea sporilor de Blastomyces (acestia se gasesc in special in lemn si pe sol). Boala este foarte frecventa in...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter