Clickmed
programare rapida la medic

Vezica neurologica

Orice tulburare urinara cauzata de o disfunctie sau de o leziune a sistemului nervos.

Cauze
- Aparatul urinar se afla sub controlul permanent al sistemului nervos (creier, maduva spinarii si nervi periferici). Orice boala neurologica (accident vascular cerebral, paraplegie traumatica, sciatica etc.) poate deci sa se afle la originea unei vezici neurologice.


simptome si semne
- Aceste tulburari, care se asociaza sau nu cu tulburari anorectale sau genitale, se impart in doua mari categorii:
- Pierderile urinare sunt legate fie de o vezica hiperactiva, denumita si vezica iritabila sau dezinhibanta (responsabila de mictiuni imperioase cu dorinta de nestapanit de a urina), fie de o insuficienta sfincteriana (pierderi de urina la efort, fara ca subiectul sa aiba dorinta de a urina).
- O retentie cronica sau acuta de urina poate rezulta dintr-o paralizie a muschiului vezical - care face mictiunile lente si neplacute, subiectul trebuind sa forteze pentru a evacua vezica - sau dintr-o deschidere defectuoasa a sfincterului in timpul mictiunii.

Tratament
- Tulburarile ocazionate de o vezica neurologica constituie intotdeauna un handicap functional, psihologic si uneori social important. De altfel, ele pot antrena complicatii ireversibile (dilatatie vezicala si renala, infectii cu repetitie, insuficienta renala) si trebuie deci intotdeauna sa fie depistate si tratate cat mai precoce posibil.
- Tratamentul unei vezici hiperactive face apel la medicamente care relaxeaza vezica (anticolinergice), adesea foarte eficace cu pretul catorva efecte secundare (constipatie, uscaciune a gurii). Aceste medicamente servesc, pe de o parte, la ameliorarea confortului bolnavului (disparitia pierderilor urinare si a necesitatii presante de a urina), pe de alta parte la impiedicarea vezicii sa se deformeze si rinichilor sa se dilate, cu riscul de a surveni o insuficienta renala care impune o crestere pe cale chirurgicala a volumului vezicii.
- Tratamentul unei insuficiente sfincteriene cuprinde sedinte de reeducare pentru a intari musculatura perineala, luarea de medicamente destinate sa creasca presiunile sfincteriene si, in caz de esec, implantarea chirurgicala a unei proteze (sfincter artificial).
- Tratamentul retentiei cronice sau acute de urina consta intr-un prim timp in luarea de medicamente care ajuta la contractarea muschiului vezical si favorizeaza deschiderea sfincterelor; in caz de esec, bolnavul este invatat sa evite complicatiile inerente unei retentii vezicale (infectii cu repetitie, dilatatie vezicala si renala). In cazurile cele mai grave, pot fi propuse solutii chirurgicale.

Citeste si

Arhiva
  • Vezica urinara si patologia neurologica

    Generalitati Majoritatea bolilor neurologice, fie ca afecteaza sistemul nervos central, fie pe cel periferic, pot prezenta dereglari la nivelul vezicii urinare cu manifestari diverse si consecinte deosebit de dezagreabile asupra calitatii vietii. Aceasta vezica...citeste mai mult

  • Vezica urinara - mit si adevar

    Mit: Capacitatea redusa a vezicii urinare indica existenta unor afectiuni Oamenii considera ca scurgerile urinare frecvente apar din cauza capacitatii reduse a vezicii urinare. Capacitatea vezicii urinare este de 300 - 400 ml si aceasta isi mareste capacitatea in...citeste mai mult

  • Ce este o vezica urinara hiperactiva?

    Generalitati Vezica urinara hiperactiva (se mai utilizeaza prescurtarea OAB – overactive bladder) reprezinta o problema medicala cu care se confrunta 1 din 6 adulti cu varsta peste 40 de ani. In Statele Unite specialistii considera ca peste 13 milioane de...citeste mai mult

  • Tulburari neurologice

    Generalitati Bolile neurologice sunt afectiuni ale creierului, maduvei spinarii si nervilor din tot corpul. Impreuna acestea controleaza toate functiile corpului. Cand este prezenta o disfunctie a sistemului nervos pot interveni probleme motrice, de vorbire,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter