Clickmed
programare rapida la medic

Stafilococie

infectie cu stafilococ, bacterie Gram pozitiva.
Stafilococii sunt prezenti in aer, in apa si pe toate suprafetele; omul ii gazduieste in fosele nazale, intestin, glandele sudoripare si pe piele. stafilococul este un germene piogen (capabil sa provoace formarea puroiului). Specia cel mai des responsabila de infectii este staphylococcus aureus sau stafilococul auriu.
Infectiile cu stafilococ pot fi contagioase si se transmit direct (prin contact cu focarele cutanate infectate) sau indirect (prin intermediul mainilor). Ele sunt favorizate de alcoolism, de denutritie, de diabetul zaharat, de o stare de debilizare care urmeaza unei interventii chirurgicale, de introducerea in organism a unui corp strain (proteza, ac de injectie) si apar cel mai frecvent la copiii mici si la persoanele foarte in varsta. Stafilococul este adesea cauza unor infectii nozocomiale (intraspitalicesti). Exista doua tipuri de stafilococie, supurativa si nesupurativa.

Stafilococia supurativa - Este o infectie cu stafilococ care antreneaza formarea unei colectii purulente.
Pot fi atinse diferite tesuturi, mai ales pielea si mucoasele. Infectia ia, in functie de tesut, denumiri diferite: impetigo (placa cutanata infectata), panaritiu (infectie a unui deget), onixis (infectia unei unghii), foliculita (infectia bazei unui fir de par), furuncul (foliculita profunda severa), ulcior (infectie a pleoapei). Aceste infectii sunt frecvente.

Complicatii - In absenta tratamentului, infectia se poate intinde la tesuturile invecinate (flegmon), in tesuturile subcutanate (infectie a tesuturilor subcutanate, ori celulita in sensul medical al termenului), in sange (septicemie). Aceste infectii pot deveni cronice; mai sunt posibile recidive multiple, indeosebi pentru furuncule (furunculoza), ceea ce face necesar sa fie cautata o deficienta a mijloacelor de aparare imunitara si, indeosebi, un diabet zaharat prost echilibrat.

Tratament si prevenire - Stafilocociile cutanate nu necesita adesea decat simple aplicatii de antiseptice. Formele grave sunt tratate cu antibioterapie pe cale generala; unele abcese necesita o interventie chirurgicala (chiuretajul unui panaritiu, de exemplu). Prevenirea unor astfel de infectii consta in dezinfectarea si eradicarea depozitului microbian si in antibioterapia preventiva inaintea oricarei interventii chirurgicale.

Stafilococia nesupurativa - Este o infectie cu stafilococ in cursul careia germenele nu actioneaza direct, ci prin intermediul unei toxine pe care o secreta.

Citeste si

Arhiva
  • Simptomele infectiei cu stafilococi

    Generalitati Infectiile cu stafilococi sunt declansate de bacteriile numite stafilococi, un tip de germeni destul de des intalniti, localizati la nivelul pielii sau pe mucoasa nazala chiar si a oricarui individ sanatos. De obicei, bacteria nu determina nici un fel de...citeste mai mult

  • Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice

    Ce este stafilococul auriu Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde...citeste mai mult

  • Infectiile cu stafilococ. Ce cauze au si cum se manifesta

    Generalitati Stafilococul este un tip de bacterie care cauzeaza o serie de infectii in corpul uman. Acestia sunt grupati in aglomerari pe piele si in mucoasele omului, in special in cea nazala, chiar si in cazul indivizilor sanatosi. In cazul in care bacteria...citeste mai mult

  • Cum arata o infectie cu stafilococ oral si cum o tratez?

    Introducere O infectie cu stafilococ este o infectie bacteriana cauzata de bacteriile Stafilococ. Adesea, aceste infectii sunt cauzate de o specie de stafilococ numita Staphylococcus aureus. In multe cazuri, o infectie cu stafilococ poate fi tratata cu usurinta. Dar...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter