Clickmed
programare rapida la medic

Fotosensibilizare

cresterea sensibilitatii pielii la radiatiile solare, mai ales la ultraviolete, cauzata adesea de subsiante chimice sau medicamentoase si traducandu-se printr-o eruptie cutanata.

Cauze - O fotosensibilizare poate fi idiopatica (fara cauza cunoscuta), provocata de un factor declansant extern sau intern, sau de origine genetica.
- Fotosensibilizarile de origine externa survin dupa aplicarea unei substante pe piele (parfum) sau dupa contactul pielii cu diferite vegetale (floare-brosteneasca, pastarnac, mustar etc.).
- Fotosensibilizarile de origine interna survin dupa ingestia de substante sau de medicamente care exercita o actiune fotosensibilizanta dupa ce au fost depuse pe piele: psoralenele, unele antibiotice (indeosebi tetraciclinele), chinolonele, unele antifungice (grizeofulvina in mod deosebit) etc.
- Fotosensibilizarile de origine generala sunt cauzate de unele deficiente genetice stabilite (xeroderma pigmentosum, albinism, pebaldism).

Simptome si semne - Ele variaza dupa tipul de fotosensibilizare: placi rosii pe care sunt suprainaltate vezicule mici si deosebit de pruriginoase, vezicule sau bule.

Tratament si prevenire - Tratamentul consta in aplicarea pe leziuni a unor medicamente antiseptice, a unor produse de catifelare sau a unor corticosteroizi locali. Administrarea pe cale generala a corticosteroizilor sau antihistaminicelor este rezervata pentru formele cele mai grave. Prevenirea se bazeaza pe protectia pielii (crema protectoare de tip total) si mai ales pe suprimarea agentului susceptibil sa declanseze fotosensibilizarea. Fotosensibilizarile idiopatice pot fi prevenite prin administrarea de vitamina PP, de antipaludice de sinteza (nivachina), de retonoizi sau prin puvaterapie (expunere la radiatiile ultraviolete A, asociata cu administrarea de psoralene).
Utilizare terapeutica: fotosensibilizarea se foloseste in tratamentul unor boli ale pielii, in particular al psoriazisului, in cursul puvaterapiei. Vezi si: Fotodermatoza, Fotoprotectie, Puvaterapie.

Citeste si

Arhiva
  • Protejati-va ochii de radiatiile solare Protejati-va ochii de radiatiile solare

    Introducere Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca expunerea prelungita la soarele puternic al verii poate provoca o serie de neplaceri la nivelul pielii. Ceea ce este mai putin cunoscut este ca si ochii pot fi afectati serios de radiatiile puternice ale...citeste mai mult

  • 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu...

    Generalitati Iarna aerul este mai uscat, temperaturile sunt scazute si expunerea la razele ultraviolete mai redusa – iar toti acesti factori pot duce la inrautatirea bolii in cazul pacientilor cu psoriazis. Ce puteti face pentru a preveni acutizarea...citeste mai mult

  • Arsurile solare, remedii naturiste Arsurile solare, remedii naturiste

    Generalitati si alte informatii Dorinta de a etala o piele bronzata uniform pe tot parcursul verii ne face sa exageram in ceea ce priveste timpul de expunere la soare. Uitam adeseori ca organismul nostru nu este adaptat expunerii excesive la soare si astfel putem avea...citeste mai mult

  • Tratamente eficiente pentru acnee Tratamente eficiente pentru acnee

    Ce este acneea vulgara Acneea vulgara reprezinta o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care determina aparitia de puncte albe (comedoane inchise), puncte negre (comedoane deschise) si cosuri pustule), in special la nivelul fetei, umerilor, spatelui, gatului,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter