Clickmed
programare rapida la medic

Flux menstrual

Scurgerea periodica prin vagin de mucoasa uterina si de sange survenind la femeia neinsarcinata, intre pubertate si menopauza. menstruatia este manifestarea ciclului ovarian sau a ciclului menstrual, care se supune secretiei ciclice de hormoni (estrogeni si progesteron), care pregateste mucoasa uterina pentru o eventuala nidatie a unui embrion. Atunci cand fecundatia nu a avut loc, nivelul de progesteron se prabuseste si mucoasa uterina, umpluta de sange, se desprinde, declansand scurgerile menstruale.

Scurgerile menstruale apar la pubertate, in medie intre 13 si 15 ani, si inceteaza la menopauza, intre 40 si 55 ani (la 52 ani in medie), cu variatii considerabile (scurgerile menstruale pot aparea intre 10 si 18 ani, dupa climat). Neregulat la inceput, ciclul se regularizeaza dupa o durata foarte variabila de la o femeie la alta (intre 21 si 45 zile cu medie de 28 zile). Durata sangerarii variaza si ea de la o femeie la alta (intre 2 si 6 zile, in medie 3 sau 4 zile), ca si cantitatea de sange pierdut (intre 20 si 70 mililitri). Scurgerile menstruale sunt absente in timpul sarcinii si alaptarii.

Patologie - Menstruatia este adesea precedata de tulburari psihice si fizice (denumite sindrom premenstrual). In raport cu media, scurgerile menstruale pot fi prea spatiate (spaniomenoree), prea frecvente (polimenoree), insuficiente (menoragie), dureroase (dismenoree) si absente (amenoree).
Durerile legate de ciclul menstrual poate sa se manifeste in cursul ovulatiei; ea traduce explozia unui folicul ovarian mare si este provocata de iritarea peritoneului de catre lichidul folicular. Atunci cand durerea recidiveaza, trebuie cautata o cauza organica.

O durere care precede scurgerile menstruale (sindrom premenstrual) se asociaza adesea unei dureri si modificari a volumului sanilor, uneori unei umflari a abdomenului; ea poate fi legata de un dezechilibru hormonal (exces de estrogeni) si se trateaza prin administrarea de progesteron.
O durere care survine in timpul scurgerilor menstruale sau dismenoreea, poate fi asociata cu modificarile hormonale legate de ciclu menstrual sau poate fi cauzata de o afectiune subiacenta (endometrioza, infectie).

Sinonim: menstra, menstruatie.

Citeste si

Arhiva
  • Crampele menstruale Crampele menstruale

    Generalitati Crampele menstruale sunt dureri in zona burtii si cea pelvina, experimentate de femei in perioada menstruala. Crampele menstruale nu se refera la disconfortul resimtit in timpul sindromului premenstrual. Multe dintre femei sufera atat de sindrom...citeste mai mult

  • Migrena menstruala Migrena menstruala

    Generalitati O migrena menstruala (sau durere de cap hormonala) incepe inainte sau in timpul menstruatiei unei femei si poate aparea in fiecare luna. Simptomele obisnuite includ o durere de cap palpitanta surda sau pulsatorie severa, sensibilitate la lumina, greata,...citeste mai mult

  • Tulburari ale ciclului menstrual Tulburari ale ciclului menstrual

    Generalitati Ciclul menstrual al femeii mature este un indicator relativ fidel al echilibrului dinamic dintre uter, ovare,hipofiza si hipotalamus, datorita sensibilitatii receptorilor uterini la variatia concentratiilor sangvine ale hormonilor ovarieni; astfel...citeste mai mult

  • Ciclul menstrual Ciclul menstrual

    Generalitati Menstruatia este o parte a ciclului de reproducere feminin, care debuteaza atunci cand fetele devin mature sexual, in perioada pubertatii. Acesta dureaza intre trei si sapte zile. Fiecare ciclu menstrual dureaza aproximativ 28 de zile, daca femeia nu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter