Clickmed
programare rapida la medic

Laxativ

1. Care produce purgatie.
2. Preparatul care are aceasta actiune, de purgatie. Un regim alimentar bogat in fibre (legume verzi, tarate etc,), absorbtia de apa in cantitate suficienta, ore de masa regulate, o gimnastica abdominala amelioreaza de obicei o constipatie. Daca totusi aceasta persista, medicul poate prescrie laxative.

laxative administrate pe cale orala
- laxativele de lest (mucilagiu, tarate) trebuie sa fie inghitite cu multa apa. Astfel umflate, ele cresc volumul si consistenta continutului intestinului.
- Laxativele lubrifiante (ulei de parafina) inmoaie scaunele, facilitand astfel trecerea lor.
- Laxativele osmotice (sorbitol, lactuloza, manitol) retin apa corpului in intestin si cresc astfel volumul si hidratarea scaunelor.
- Laxativele stimulante, mai ales cele pe baza de plante, actioneaza iritand intestinul, ale carui miscari si secretii sunt stimulate. Efectul iritant al acestor laxative nu trebuie utilizat decat episodic si in cure foarte scurte, deoarece, chiar luate sub forma unei tizane, utilizarea lor regulata provoaca dureri, o inflamatie a intestinului si o obisnuire. Acestea sunt purgative (laxative puternice).

Laxativele utilizate pe cale rectala -Atunci cand laxativele administrate pe cale orala nu au efect, se utilizeaza spalaturile sau supozitoarele cu glicerina. Ele provoaca o evacuare rapida a scaunelor: durata pana cand isi fac efectul este de cateva minute. Utilizarea lor indelungata este nerecomandabila.
Utilizarea unui laxativ, pe cale orala sau rectala, trebuie sa fie oprita de indata ce s-a restabilit un tranzit intestinal normal pentru a evita o diaree sau tulburari mai grave.

Citeste si

Arhiva
  • Riscul consumului de laxative in dietele de slabit Riscul consumului de laxative in...

    Generalitati Oamenii care fac abuz de laxative nu isi ating, de obicei, scopurile. Acestia folosesc laxativele pentru a fi mai slabi si obtin rezultate imediate pozitive. Totusi, in cele din urma, in timp, se produce exact opusul efectului dorit. Cum se poate...citeste mai mult

  • Laxativele Laxativele

    Definitie Laxativele sunt substante care produc evacuarea continutului intestinal prin stimularea motilitatii intestinale. Sunt folosite in tratamentul constipatiei cronice datorata incetinirii tranzitului intestinal. Tipologie In functie de mecanismul de...citeste mai mult

  • Laxative naturale Laxative naturale

    Generalitati Laxativele naturale includ, in general, orice aliment care are un continut ridicat de fibre si apa, cum ar fi cerealele integrale sau fructele. O alta categorie de laxative naturale include alimente precum iaurtul, care promoveaza dezvoltarea de bacterii...citeste mai mult

  • Laxative naturale care pot ameliora constipatia Laxative naturale care pot ameliora...

    Generalitati Laxativele au ca rol principal tratarea constipatiei, afectiune caracterizata prin miscari intestinale rare, uneori dureroase si intarirea scaunului. Laxativele pot avea efecte puternice asupra sanatatii sistemului digestiv. Datorita efectelor acestora...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter