Indigo salbatic (baptisia tinctoria)
Este un arbust originar din campiile si padurile nord- americane, fiind mai frecvent intalnit in apropierea coastelor nisipoase. Planta are in pamant un rizom din care se desprind radacini secundare. Rizomul are suprafata aspra, ridata si bombata, care acopera un miez fibros, galben- maroniu. Tulpina este inalta si ramificata. Frunzele sunt alcatuite din cate trei foliole, care sunt mici si rotunjite. Frunzele sunt verzi- albastrui, iar cand se usuca se inegresc. Florile cresc in varful celor mai inalte ramuri, au culoarea galbena si se aseamana cu cele ale fasolei. Principalele elemente chimice din compozitia plantei sunt: flavonide, alcaloizi, cumarine, polizaharide, glicozide, rasina, genisteina si bio- chanina A. Principalele proprietati ale plantei sunt: imunostimulator, imunomodulator, tonic limfatic, antiseptic. In fitoterapie este utilizat rizomul.
Uz intern:
- raceli, infectii ale aparatului respirator, faringita, sinuzita, probleme ale sistemului imunitar, amigdalita, afectiuni ale sistemului glandular - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- ulceratii, rani, furuncule, ulcere bucale, afectiuni genitale feminine - sub forma de comprese, gargara, spalaturi locale.
Efecte adverse:
- Se recomanda respectarea dozajelor si utilizarea pe termen scurt. In supradozaj pot aparea simptome de greata si voma.
Citeste si
Arhiva-
Vestibulita nazala
Vestibulita nazala este o infectie a vestibulului nazal, acea portiune anterioara a nasului ce se deschide prin narine. Apare frecvent asociata unor alte infectii precum foliculita nazala. Vestibulul nazal este portiunea vizibila din interiorul nasului, ce contine...citeste mai mult
-
Tratamentul oncologic in cancerul de...
Cancerul de prostata este una dintre cele mai frecvente afectiuni la nivel european. Acesta afecteaza in principal barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 60 de ani. Este si una din cele mai frecvente cauze de mortalitate legate de cancer datorita numarului mare de...citeste mai mult
-
Alimentatia ultra-procesata: efecte...
Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter