Clickmed
programare rapida la medic

Ignama salbatica (dioscorea villosa)

Aceasta planta este originara din Mexic si America de Sud. Ignama este o planta mare, agatatoare, cu radacini dense si carnoase (rizomi cu diametrul de 10 cm) si tulpini incolacite, ce pot ajunge pana la 6 m lungime.

Frunzele sunt colorate in verde intens, au forma de inima si cresc in dreptul nodurilor de pe tulpini cate patru, sunt netede pe partea superioara si rugoase pe cea inferioara. Florile cresc sub forma de manunchiuri axilar frunzelor si sunt verzi galbui.

Printre substantele chimice din compozitia plantei se numara: saponine steroidiene (dioscina si gracilina), tanini, fitosteroli, amidon si diosgenina. Principalele proprietati ale ignamei sunt: calmeaza durerile reumatismale, antispastica, antiinflamatoare, colagoga. In fitoterapie se utilizeaza rizomii. Extractul acestei plante este utilizat si in industria cosmetica in componenta cremelor antirid.

Uz intern:

- reumatism, colici, artrite, colon iritabil, crampe musculare, dismenoree, Alzhaimer, scleroza in placi, menopauza, stimuleaza cresterea sanilor, poliartrita reumatoida, osteoporoza, greturi matinale, spasme musculare, colesterol marit - sub forma de decoct din pulbere de rizomi.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter