Sparanghel (asparagus officinalis)
Planta are in pamant un rizom puternic, frunzele sunt reduse la solzi, iar ceea ce se dau drept frunze sunt de fapt ramificatii liniare ale tulpinii. Florile sunt mici, albe- verzui si dispuse la subsuara ramurilor. fructele sunt bace rosii. Printre elementele chimice din compozitie se numara: proteine, asparagina, lipide, hidrati de carbon, fito-hormoni, enzime, glicozide steroidale, celuloza, saruri minerale.
Principalele calitati ale Sparanghelului sunt: depurativ, diuretic, drenor hepatic, biliar, pulmonar, fluidifica secretiile bronhice, mareste cantitatea de urina, stimuleaza digestia, afrodiziac, usureaza tranzitul intestinal, intareste sistemul imunitar, adjuvant in cancer. In fitoterapie este utilizata partea aeriana si trebuie recoltata de la jumatatea lunii mai pana la jumatatea lunii iunie.
Uz intern:
- anorexie, afectiuni biliare, afectiuni cardiace (sedativ), astenie fizica si intelectuala, bronsite, convalescenta, demineralizare, diabet, digestie lenta, edeme, guta, impotenta, insuficienta hepatica si renala, litiaza urinara, nevroza, palpitatii, prostatite, retentii hidrosodate, vascozitate sangvina - sub forma de planta proaspata, consumat ca atare, sirop, tinctura, infuzie din lastari tineri.
Contraindicatii:
- Consumul plantei este interzis in cistite si reumatism.
Citeste si
Arhiva-
Vestibulita nazala
Vestibulita nazala este o infectie a vestibulului nazal, acea portiune anterioara a nasului ce se deschide prin narine. Apare frecvent asociata unor alte infectii precum foliculita nazala. Vestibulul nazal este portiunea vizibila din interiorul nasului, ce contine...citeste mai mult
-
Tratamentul oncologic in cancerul de...
Cancerul de prostata este una dintre cele mai frecvente afectiuni la nivel european. Acesta afecteaza in principal barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 60 de ani. Este si una din cele mai frecvente cauze de mortalitate legate de cancer datorita numarului mare de...citeste mai mult
-
Alimentatia ultra-procesata: efecte...
Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter