Clickmed
programare rapida la medic

Buberic (scrophularia nodosa)

Bubericul este o planta specifica Europei si Asiei. In Romania se intalneste mai ales in padurile de foioase, taieturi de padure, pajisti, pe langa garduri, tufisuri umede, de la campie pana la regiunile montane. Planta are in pamant o radacina ramificata, groasa, numita rizom. Tulpina creste  inalta de pana la 150 cm. Florile sunt de culoare bruna sau verzi, au forma de cupa, cresc pe toata tulpina, sub forma de inflorescenta grupata; frunzele sunt dintate, cresc opus. Parti folosite in fitoterapie : partile aeriene, ce trebuiesc recoltate in perioada infloririi si rizomii (se recomanda precautie la manevrarea acestora deoarece contin substante toxice). Componentele chimice cele mai importante sunt: saponine, flavono-glucozidul diosmina, alcaloizi, acizi: cafeic, cinaric, cumaric, ferulic, zaharoza, manitol, saruri minerale, hidroxibenzen. Principalele sale calitati sunt: astringent, hemolizant, antihelmetic, antifebril, cicatrizant.   

 

Uz intern:

 

- adenite, angina difterica, amigdalite, febra,  urticarie,  parazitoze, noduli scrofulosi  - sub forma de infuzie din planta, decoct de radacina, tinctura, gargara cu dilutie de tinctura.

 

Uz extern:

 

- hemoroizi, rani deschise, urticarie, reumatism, piodermite - sub forma de comprese cu infuzie, bai, tamponari.

 

Efecte adverse:

- Planta este toxica si nu se va supradoza deoarece contine saponine, care au o puternica actiune in subtierea sangelui, putand duce la accidente nedorite. De asemenea are un puternic miros neplacut.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter