Clickmed
programare rapida la medic

Bozul (sambucus ebulus)

Bozul este o planta perena, fratele “vitreg” al socului. Creste in salbaticie, pe pajisti, la marginea padurilor si drumurilor, atat la munte cat si la campie. Este inalt de pana la 1.5 m, florile prezinta petale albe si stamine rosii, fructele sunt negre. Radacina este adanca si foarte puternica si este partea care prezinta interes terapeutic la aceasta planta.

Bozul contine: acizi grasi, fitosteroli, acid ursolic, glicozide, compusi iridoizi. Se distinge printr-un miros respingator al frunzelor, al tulpinilor si radacinilor.

Bozul are calitati deosebit de apreciate in curele de slabire, fiind un inhibitor puternic al apetitutului alimentar. Este un foarte bun diuretic, analgezic, antiinflamator, antispastic, vomitiv, expectorant. Se mai foloseste si in curele de slabire, constipatie si apetit alimentar excesiv.

 

Uz intern:

- obezitate, ingrasare in exces, stari febrile, periartrita scapulo-humerala, raceala, reumatism, constipatie,  tulburari de mictiune, edeme, afectiuni ale rinichilor, apetit alimentar, afectiuni renale, cistita, ascita, constipatie, tuse – sub forma de macerat, plamadeala, decoct, felii foarte mici (ca stimulent gastric)

 

Uz extern:

 

- rani, contuzii, dureri musculare si articulare, furuncule, intepaturi de insecte, dureri de dinti, contuzii – sub forma de gargara, plamadeala, macerat, decoct

 

Contraindicatii:

 

Efectul bozului este foarte puternic de aceea nu trebuie sa se depaseasca dozele recomandate. Este contraindicat persoanelor slabite, suferinde de diaree, colon iritabil, gastrita hiperacida; persoanelor cu senzatie de voma accentuata.

 

Efecte adverse:

 

- Consumat in exces poate duce la scaderea brusca a greutatii corporale, deranjament stomacal sever; deshidratare, stari de iritare a tubului digestiv, colici abdominale.

Citeste si

Arhiva
  • Dezechilibrele hormonale si cancerul Dezechilibrele hormonale si cancerul

    Sistemul endocrin este alcatuit din glande endocrine dar si organe, care indeplinesc si alte roluri pe langa cea endocrina. Aceste glande endocrine si organe cu functie endocrina produc substante, care ajung in circulatia sangvina si actioneaza la distanta.citeste mai mult

  • Riscul de tromboza asociat cancerului Riscul de tromboza asociat cancerului

    Pentru ca sangele sa circule prin vase in forma sa lichida este necesar un echilibru intre componentele procoagulante si anticoagulante. Virchow a determinat cele 3 componente esentiale ale aparitiei trombozei: staza, hipercoagulabilitatea si disfunctia vasului. citeste mai mult

  • Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive Trauma sonora - impactul zgomotelor...

    Trauma sonora este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta. Sunetul intens este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter