Talpa gastei sau creasta cocosului (leonurus cardiaca)
Planta medicinala care poate atinge si 1,5 metri care creste in zona de campie si deal, la marginea padurilor, poieni. Rizomul este scurt si orizontal. Florile au culoare roz, asezare compacta, in cate 15-20 de flori. Frunzele au forma talpei de gasca. fructele sunt nucule.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana la inceputul si in timpul infloririi. Planta infloreste din luna iulie pana in luna septembrie.
Planta contine principiu amar, tanin, ulei esential, alantoina, mucilagii, glicozide, flavonoide, saponozide, substante minerale, zaharuri, amidon, colina.
Talpa gastei are proprietati antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente, hemostatice, astringente, expectorante, hipotensiv, sedativ.
Uz intern:
- insomnii, climax, bronsita, astm bronsic, hipertensiune, tulburari cardiace, diaree, oligomenoree, boala Basedow, depresii, dizenterie - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- ulceratii tegumentare, plagi, eczeme, cicatrici - sub forma de cataplasme, comprese, bai locale.
Contraindicatii:
- Nu se recomanda consumul plantei sub nicio forma in timpul sarcinii si alaptarii.
Efecte adverse:
- Supradozajul poate determina stari de voma, reactii alergice, cresterea timpului de sangerare, dureri abdominale, greturi, fotosensibilitate, metroragii, dispepsie.
Citeste si
Arhiva-
Vestibulita nazala
Vestibulita nazala este o infectie a vestibulului nazal, acea portiune anterioara a nasului ce se deschide prin narine. Apare frecvent asociata unor alte infectii precum foliculita nazala. Vestibulul nazal este portiunea vizibila din interiorul nasului, ce contine...citeste mai mult
-
Tratamentul oncologic in cancerul de...
Cancerul de prostata este una dintre cele mai frecvente afectiuni la nivel european. Acesta afecteaza in principal barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 60 de ani. Este si una din cele mai frecvente cauze de mortalitate legate de cancer datorita numarului mare de...citeste mai mult
-
Alimentatia ultra-procesata: efecte...
Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter