Clickmed
programare rapida la medic

Betula utilis (mesteacanul himalayan)

Este un arbore ce face parte din familia Betulacee, creste in muntii Himalaya, la inaltimi de peste 4200 de metri. Poate ajunge pana la 20 de metri inaltime. Coaja este de culoare alba si este marcata de dungi fine, rozalii si se desface cu usurinta in fasii subtiri. Frunzele sunt alternante, dintate, ovoidale si cu vinisoare fine. Florile sunt monoice (cele feminine si cele masculine sunt separate) si se deschid cu putin timp inaintea aparitiei frunzelor, sunt formate in grupuri de cate trei si au culoarea galben-maroniu. Acest arbore este bogat in Betulina, lupeol, acid oleanolic, acid betulinic si acid karachic. In fitoterapie se utilizeaza mai ales coaja, dar si sucul si frunzele. Calitatea sa principala - este un bun antiseptic, dar are si efecte diuretice.

Planta este utilizata si in industria hartiei, in marochinarie, in cosmetica, ca lubrifiant si este un excelent combustibil.

 

Uz intern:

- icter, afectiuni biliare, analgezic, tonic pentru sistemul nervos, dizenterie si diaree acuta, purifica sangele si ajuta la indepartarea infectiilor, calmarea convulsiilor date de epilepsie, in ameliorarea si combaterea obezitatii - sub forma de decoct sau infuzie.

Uz extern:

- dezinfectarea ranilor, adjuvant in tratarea plagilor datorate muscaturilor veninoase, efect cicatrizant, opreste hemoragiile, calmeaza durerile de urechi - sub forma de infuzie, cataplasme, comprese.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter