Clickmed
programare rapida la medic

Roinita (melissa officinalis)

Planta medicinala bienala care creste in soluri cu fertilitate ridicata, mai ales in sud-vestul tarii, dar si in Banat. Tulpinile bogate ale roinitei formeaza tufe inalte. Frunzele sunt lungi si late, cu peri scurti si albi.

In scop fitoterapeutic se folosesc frunzele sau planta cu inflorescenta. Florile au culoare alba sau alb galbuie. Mirosul seamana cu cel al lamaiei, iar gustul roinitei este acrisor. Funzele contin ulei volatil, vitamina C, saponine, citronelol, citral, principiu amar, tanin, acid cafeic, acid ursolic, acid oleanoic, stachioza, saruri minerale. Roinita infloreste din luna iunie pana in luna agust. Recoltarea se face in timpul infloririi, din al doilea an.

Planta are actiune spasmolitica, diaforetica, antispastica, antimicrobiana, sedativa, stomahica, laxativa, carminativa, coleretica. Roinita se cultiva la noi in tara atat ca planta medicinala, ornamentala, dar si melifera.

Frunzele de roinita sunt utilizate si in gastronomie, ca si condiment al preparatelor culinare. Uleiul volatil se exploateaza pentru fabricarea parfumurilor.

Uz intern:

- frunzele si planta cu inflorescenta - tulburari digestive, distonii neurovegetative, colici abdominale, meterorism, dischinezii biliare, colite, gripa, diaree, varsaturi in timpul sarcinii, surmenaj intelectual, insomnii, hipertiroidism, astenie, nevralgii, lacune de moemorie, colopatii functionale, epilepsie, boli de plamani, convulsii, indigestii, dismenoree, ameteli, anemie - sub forma de infuzie, tinctura.

Uz extern:

- frunzele - ulceratii acute si cronice, prurit, herpes, atralgii din guta, eczeme, halena bucala, contuzii - sub forma de bai locale, cataplasme, gargara.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter