Clickmed
programare rapida la medic

Tioridazin, drajeuri

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tioridazin, drajeuri

Compozitie
Drajeuri continand 5 mg si 50 mg clorhidrat de tioridazin.

Actiune terapeutica
Neuroleptic fenotiazinic cu spectru larg de actiune. Tioridazin are proprietati antipsihotice in doze mari si medii si este tranchilizant in doze mici. Potenteaza actiunea analgezicelor, a hipnoticelor si antipireticelor.

Indicatii
Ca antipsihotic in: schizofrenie, manii, psihoze endo- si exogene, nevroze si psihopatii. Ca tranchilizant in: stari anxioase, stari de tensiune si agitatie, tulburari de somn, tendinta la stari depresive, tulburari psihosomatice, stari dureroase rebele la tratament obisnuit (neoplazii maligne, nevralgia trigeminala, nevralgia din zona zoster); dificultati de concentrare, tulburari ale comportamentului si somnului la copii de varsta scolara.

Doze si mod de administrare
In clinica psihiatrica doza initiala uzuala pentru adulti este de 500 - 600 mg pe zi, care se imparte in mai multe prize. Dupa ce se realizeaza controlul fenomenelor psihotice, doza zilnica de intretinere este de 100 - 200 mg pe zi. Ca tranchilizant si anxiolitic doza zilnica este de 0,030 g la adulti si 0,001 g/kg corp la copii.

Contraindicatii
Starile comatoase, in special cele generate de alcool, barbiturice, narcotice sau alte depresoare ale SNC. Nu se recomanda folosirea de Tioridazin la bolnavii cu leucopenie (eventual provocate de citostatice sau alti factori medicamentosi), cu disfunctie hepatica (sau icter in antecedente), precum si in cazurile de insuficienta sau tahiaritmie cardiaca. Preparatul se va administra cu precautie in ateroscleroza, sindroame cardiovasculare si la bolnavii cu fenomene convulsivante in antecedente.

Reactii adverse
Asemanatoare cu cele ale clorpromazinei (somnolenta, xerostomie, paloare, cefalee, constipatie alternativa cu diaree, poliurie, hipertermie, tahicardie, insomnie, fotosensibilizare, eruptii cutanate, hipotensiune posturala, colorarea in purpuriu a urinei, icter de tip obstructiv, rareori discrazii sanguine, inclusiv agranulocitoza, sindroame de tip parkinsonian, crestere ponderala, amenoree, galactoree s.a.) se intalnesc mult mai rar si sunt mai atenuate dupa dozele terapeutice uzuale de Tioridazin.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.)

    Generalitati Intoxicatiile cu medicamente pot fi accidentale si voluntare. Asimilarea substantelor toxice se face pe cale digestiva, prin piele, prin respiratie si la nivelul conjunctivei oculare. Intoxicatia se poate produce cu medicamente sau cu substante chimice...citeste mai mult

  • Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  • Schizofrenia

    Ce este schizofrenia Schizofrenia reprezinta un grup de tulburari psihice in care realitatea este interpretata in mod anormal. Schizofrenia se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportment si gandire dezorganizata. Persoanele cu schizofrenie se izoleaza de...citeste mai mult

  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter