Clickmed
programare rapida la medic

Akineton, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Akineton, comprimate

Ce este Akineton comprimate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Akineton este un anticolinergic utilizat intratamentul bolii Parkinson.
Akineton comprimate se utilizeaza pentru:
- Parkinsonism, in particular, rigiditate musculara (rigor) si tremurat (tremor).
- Alte tulburari extrapiramidale de miscare ce afecteaza intregul corp (generalizate) sau tulburari de miscare (distonie) ce afecteaza zone individuale ale corpului.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Akineton exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu
medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Dozele trebuie individualizate.
Tratamentul trebuie sa fie initiat cu cea mai redusa doza si aceasta sa fie crescuta pana la obtinerea efectului terapeutic.

Adulti:
Sindrom Parkinson:
Doza initiala: 1/2 comprimat de 2 ori pe zi (2 mg clorhidrat de biperiden/zi). Doza se poate creste cu 2 mg zilnic. Doza zilnica trebuie administrata de 3-4 ori pe zi 1/2 –2 comprimate (echivalentul a 3 –16 mg/zi).
Doza maxima totala este de 6 mg clorhidrat de biperiden (echivalent cu 8 comprimate pe zi).

Sindroame extrapiramidale induse iatrogen

Se administreaza impreuna cu medicamentul neuroleptic de 1 – 4 ori pezi, 1/2 –2 comprimate (echivalent cu 1 –16 mg clorhidrat de biperiden/zi), in functie de intensitatea simptomelor.
Ajustarea tratamentului anticolinergic al altor afectiuni motorii extrapiramidale se face treptat prin cresterea saptamanala a dozei initiale de 2 mg pana la doza suportabila tolerata care, in cazul altor indicatii, poate depasi semnificativ cantitatile maxime uzuale.
In cazul in care apar semne de intoleranta se recomanda scaderea dozei sau intreruperea temporara a
tratamentului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Akineton

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de biperidensau la oricare dintre celelalte componente ale Akineton;
- Glaucom cu unghi ingust netratat ;
- Stenoza mecanica in tractul gastrointestinal;
- Dilatarea intestinul mare (megacolon);
- Obstructie Intestinala (ileus);
- Retentie urinara legata de tulburari uretro –prostatice;
- Afectiuni ale inimii decompensate (cardiopatii decompensate);
- Insuficienta renala;
- Insuficienta hepatica;
- Copii si adolescenti.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Akineton

- Marirea prostatei cu formare de urina reziduala;
- Retentie de urina;
- Boli care pot duce la batai ale inimii rapide (tahicardie severa) - miastenia gravis;
- Sarcina;
- doza trebuie stabilita cu prudenta la pacienti susceptibili de convulsii;
- presiune intraoculara crescuta;
- la pacientii cu dementa, in special la cei care au si boala Parkinson;
- la varstnici, in special celor cu leziuni cerebrale.

Interactiuni medicamentoase

Utilizarea concomitenta de Akineton comprimate si medicamente ce actioneaza asupra sistemului nervos central (SNC) (medicamente psihotrope, antihistaminice, medicamente antiparkinson) si medicamente pentru calmarea spasmelor (spasmolitice) pot exacerba efectele adverse asupra SNC si cele periferice.
Utilizarea concomitenta de chinidina (un medicament folosit pentru tratamentul aritmia cardiaca) poate accentua efectele cardiovasculare.
Utilizarea concomitenta de levodopa (un medicament folosit pentru a trata boala Parkinson) si Akineton comprimate poate duce la exacerbarea miscarii involuntare (dischinezie).
Miscarea involuntara (dischinezie tardiva) declansata de neuroleptice (agenti folositi pentru a trata psihoze) poate fi exacerbata de Akineton comprimate. Uneori, simptomele parkinsoniene sunt atat de severe, incat necesita un tratament anticolinergic.
Eficienta metoclopramidului (un medicament folosit pentru tratamentul grete isi alte tulburari gastro-intestinale) si altor medicamente cu efect similar asupra tractului gastro-intestinal poate fi atenuata de anticolinergice, ca Akineton.
Anticolinergicele pot agrava efectele analgezicului petidina asupra SNC.
Atentie, aceste avertismente se aplica in caz de medicamente recent folosite.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sauf armacistului daca luati sau ati luat recent orice alte
medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Akineton impreuna cu alimente si bauturi
Efectele alcoolului pot fi accentuate de Akineton comprimate. Efectele alcoolului si biperiden-ului pot fi modificate si accentuate prin folosire simultana, intr-un mod imprevizibil. Nu consumati alcool in timpul tratamentului cu Akineton comprimate.

Sarcina si alaptarea

Akineton trebuie administrat in timpul sarcinii doar dupa o evaluare atenta a raportului risc/beneficiudeoarece nu exista experienta privind administrarea in timpul sarcinii.
Anticolinergicelepot inhiba lactatia.
Biperiden se excreta in laptele matern, aceleasi concentratii apar ca si in plasma mamei.
Medicamentul este contraindicat la femeile care alapteaza, in cazul diminurarii secretiei lactate si datorita riscului efectelor anticolinergice la nou-nascuti (tahicardie, constipatie, secretii bronsice)

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Chiar daca medicamentul se ia in dozele prescrise, pot apare reactii adverse la nivelul SNC si periferice, de exemplu oboseala, ameteala si somnolenta, in asemenea masura incat capacitatea va fi afectata –independent de limitarile produse de boala tratata –astfel incat este periculos pentru pacienti sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje actionate electric sau cu motor. Acest lucru este valabil in masura mai mare la administrarea simultana de alte medicamente cu efect central, anticolinergice si in special la interactiune cu alcoolul. Astfel incat trebuie sa evitati complet sa conduceti vehicule, sa folositi utilaje sau sa efectuati alte activitati periculoase, cel putin in primele zile de tratament, si/sau fara recomandarea medicala.

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Reactii adverse asupra sistemului nervos central:
oboseala, ameteala, somnolenta; in special in doze mai mari: agitatie, frica, excitatie, euforie, confuzie, tulburari ocazionale de memorie, rar, sindrom delirant, halucinatii, nervozitate, dureri de cap, insomnie. S-au observat cazuri izolate de miscari involuntare (dischinezie), tulburari de coordonare locomotorie (ataxie), ticuri musculare si afectarea vorbirii. O stimulare la nivel central este frecventa la pacienti cu leziuni ale performantelor creierului si poate impune o reducere a dozei.
Reactii adverse afectand sistemul nervos autonom sunt: gura uscata, foarte rar cu umflarea glandelor salivare, vedere incetosata (probleme de adaptare), largirea pupilelor si sensibilitate crescuta la lumina, reducerea transpiratiei, constipatie, accelerarea ritmului cardiac si, foarte rar, incetinirea ritmului cardiac. Ocazional tulburari de urinare, in special la pacienti cu prostata marita, mai rar retentie de urina.
Poate aparea glaucom de unghi ingust.
Tulburari gastrointestinale: xerostomie, greata, reactii de hipersensibilitate si cazuri izolate de urticarie alergica au fost,de asemenea, raportate.
Daca vreuna dintre reactiile adversese agraveazasau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Akineton

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantaactiva esteclorhidrat de biperiden.
Fiecare comprimat contine 2 mg clorhidrat de biperiden, corespunzator la 1,8 mg biperiden.
-Celelalte componente sunt:amidon de porumb, amidon de cartof, lactoza monohidrat, hidrogenofosfat
de calciu dihidrat, celuloza microcristalina,copovidona, talc, stearat de magneziu.

Ambalaj

Comprimate albe biplane cu o crestatura in cruce, pe una din fete.
Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate
Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a cate 20 comprimate

Fabricantul

LABORATORIO FARMACEUTICO SIT Srl,
Via Cavour, 70
27035 Mede (PV) Italia

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Desma GmbH
Peter-Sander-
Str. 41B

D –55252 Mainz-Kastel
Tel.: 06134 21079 0
Fax: 06134 21079 24

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • akineton

    Sufar de distonie cervicala(Tortilois spasmodic). Am auzit de un medicament numit akineton. Se gaseste in Romania? Credeti ca ma poate ajuta?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter