Clickmed
programare rapida la medic

Santapirin, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Santapirin, comprimate

Compozitie
Comprimate care contin acid acetilsalicilic 0,500 g.

Actiune terapeutica

analgezic, antiinflamator, antipiretic, antiagregant plachetar. Produce efecte antipiretice, antiinflamatoare si analgezie. Aspirina produce de asemenea inhibarea agregarii plachetare. Doze mari de aspirina 5 g/zi sau mai mult cresc secretia de acid uric în timp ce dozele mici (sub 2 g/zi) scad secretia de acid uric. Aspirina antagonizeaza medicamentele pentru tratarea gutei. Este absorbita radpid dupa administrarea PO. Este hidrolizata la acid salicilc activ, care se leaga de proteine in proporitie de 70-90%. Nivelele sanguine pentru artita si boli reumatice: 150-300 μg/mL. Nivelele sanguine pentru efectul analgezic si antipiretic: 25-50 μg/mL. Nivelele sanguine pentru febra reumatica acuta: 150-300 μg/mL. La nivele serice peste 200 μg/mL apare tinitus, iar la nivele peste 400 μg/mL toxicitate severa. T ½ : aspirina 15-20 min; acid salicilic 2-20 h, in functie de doza. Acidul salicilc si metabolitii sunt excretati prin rinichi. Adaugarea de antiacizi (aspirina tamponata) poate scadea iritatia GI, si creste dizolvarea si absorbtia acestor produse.

Mod de administrare

Per os, de preferat dupa mese sau cu un antiacid. Se recomanda sfaramarea comprimatelor inainte de administrare.
Adulti -Ca analgezic si antipiretic: 10-15 mg/kgc (300-900 mg) la 4-6 ore.
-Ca antiinflamator: 20-40 mg/kgc la 12 ore.
-Ca antiagregant plachetar: 0,5g la 2 zile.
Copii -Ca analgezic si antipiretic: 50-65 mg/kg corp /24 ore repartizate in 4-6 reprize. Ca antiinflamator: 120-140 mg/kg corp/zi 2-3 zile apoi 100 mg/kg corp/zi urmatoarele 4-7 zile.

Indicatii

Curativ in dureri moderate (cefalee, nevralgii, mialgii, artralgii, algii postoperatorii), febra, afectiuni inflamatorii. Profilactic pentru prevenirea trombozelor arteriale si venoase.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la produs, afectiuni gastrointestinale active (gastrita, ulcer gastric sau duodenal), afectiuni grave hepatice si renale, deficit de G-6-PD, diateza hemoragica (hemofilie hipoprotrombinemie), copii mai mici de un an.
Prudenta in administrare
La persoanele cu afectiuni gastrointestinale in antecedente, in cursul ultimului trimestru de sarcina (in special ultimele 2 saptamani), la femeile care alapteaza (produsul trece in laptele matern), pre si postoperator, la copiii cu varicela sau gripa (risc de aparitie a sindromului reye).

Reactii adverse
Pot aparea tulburari: gastrointestinale (pirozis, epigastralgii), hipersensibilizare la produs (eruptii cutanate, bronhospasm), favorizeaza tendinta la hemoragii, sindrom Reye la copii cu varicela sau gripa.


Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter