Clickmed
programare rapida la medic

Tekam 10, 50, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tekam 10, 50, solutie injectabila

Compozitie

Fiole a 10 ml cu un continut de 10 mg/ml sau 50 mg/ml clorhidrat de ketamina.

Actiune terapeutica
Este un anestezic general de scurta durata. El actioneaza asupra cortexului cerebral si a mezencefalului, in special asupra sistemului limbic.

Doze si mod de administrare
Asemanator altor anestezice, administrarea trebuie individualizata.
Calea intravenoasa: adulti: doza initiala intravenoasa variaza intre 1-4,5 mg/kg corp.
Copii: doza initiala variaza intre 0,5-4,5 mg/kg corp. Doza medie pentru o anestezie cu o durata de 5-10 minute este de 2 mg/kg corp.
Calea intramusculara: adulti: doza initiala intramusculara variaza intre 6,5-13 mg/kg corp. Copii: 2,0-5,0 mg/kg corp. O doza de 10 mg/kg corp induce o anestezie cu o durata de 12-25 minute. Anestezia poate fi mentinuta prin repetarea dozei initiale sau cu jumatate din doza initiala.

Indicatii
In monoterapie, poate fi utilizat in operatii de scurta durata (ex. circumcizie) si in interventii instrumentale sau de diagnosticare dureroase. Este indicat si in inducerea anesteziei inaintea administrarii anestezicelor intravenoase. Ketamina potenteaza efectul anestezicelor slabe administrate prin inhalare (ex. N2O).


Contraindicatii

Eclampsie, hipertensiune.


Masuri de precautie
Solutia este compatibila cu alte anestezice si miorelaxante. Barbituricele sunt incompatibile chimic cu Ketamina, de aceea ele nu se vor amesteca in aceeasi seringa. Starea de agitatie postanestezica poate fi prevenita, de regula, cu Droperidol (0,1 mg/kg corp, i.m.). Avertisment: in caz de supradozare sau administrare rapida a ketaminei, poate sa apara o depresie respiratorie, situatie in care se va recurge la ventilatie mecanica. Este de preferat respiratia mecanica sustinuta, in locul administrarii de analeptice. Se va administra lent - intr-un interval de timp mai mare de 60 secunde. Se va utiliza doar de catre un anestezist bine instruit si in unitati bine echipate.


Reactii adverse

In perioada de revenire, poate da hipertensiune, tahicardie, salivatie, greata, voma, tulburari respiratorii, halucinatii, agitatie psihomotorie si confuzie mentala.


Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  •  Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter