Clickmed
programare rapida la medic

Narcotan, solutie inhalanta

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Narcotan, solutie inhalanta

Compozitie
Flacoane continand halotan 150 g.

Actiune terapeutica
anestezic general inhalator cu potenta mare; inductia si revenirea sunt relativ prelungite, analgezia este slaba si relaxarea musculara incompleta (la nevoie se asociaza cu curarizante); atenueaza mult reflexele laringiene si faringiene, inhiba secretiile, scade presiunea arteriala (micsoreaza sangerarea in plaga).

Indicatii
Pentru anestezie generala, in amestec cu oxigen sau protoxid de azot-oxigen (obisnuit inductia se face cu barbiturice intravenoase).

Doze si mod de administrare
In inhalatii (cu aparate care asigura controlul riguros al concentratiei vaporilor); concentratia necesara pentru inductie este de 2-4%, iar pentru mentinerea anesteziei de 0,5-2% v/v in oxigen.

Contraindicatii
Aritmii cardiace, boli hepatice sau semne de afectare a ficatului la folosirea anterioara de halotan sau alt anestezic inhalator halogenat, stari febrile si antecedente de febra la halotan; prudenta sau se evita in primul trimestru de sarcina. clorpromazina, ganglioplegicele, simpatomimeticele trebuie folosite cu multa prudenta sau evitate; curarizantele antidepolarizante (galamina, tubocurarina) trebuie administrate in doze mici (potentare), iar antibioticele aminoglicozidice trebuie evitate (risc de paralizie respiratorie prin bloc neuromuscular); prudenta in folosirea morfinei (poate accentua deprimarea respiratorie, favorizeaza greata si voma postoperator).

Reactii adverse
Bradicardie (se face pregatirea cu atropina), aritmii ectopice, uneori grave (favorizate de acidoza, hipoxie, descarcarea de catecolamine, administrarea de simpatomimetice); in travaliu poate provoca atonie uterina si favorizeaza sangerarea (se folosesc numai doze mici); dozele mari provoaca deprimare circulatorie marcata si deprimare respiratorie; uneori frisoane in perioada de revenire din anestezie; rareori necroza hepatocelulara extensiva (mai ales in conditiile administrarii repetate), care se dezvolta la cateva zile dupa anestezie si poate evolua letal; rareori hipertermie maligna.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 10 solutii eficiente pentru...

    Generalitati Combaterea congestiei nazale devine o necesitate in sezonul rece, cand gripa si raceala afecteaza o buna parte a populatiei. Dificultatea de a respira poate fi indusa si de o alergie, cand membranele nazale se umfla din pricina vaselor de sange...citeste mai mult

  • 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 4 solutii pentru un somn lung si...

    Generalitati Multi oameni sunt chinuiti de insomnii, de faptul ca indiferent de ora din noapte nu pot sa adoarma. Iata cateva solutii la cele mai frecvent intalnite tulburari de somn. Va treziti in mijlocul noptii, fara nici un motiv Multi oameni de toate...citeste mai mult

  • Inhalanti - generalitati Inhalanti - generalitati

    Descriere Termenul "inhalanti" cuprinde mai mult de o mie de produse casnice sau comerciale care pot fi folosite abuziv prin inhalarea pe gura sau pe nas pentru a obtine o serie de efecte psihoactive. Astfel de produse sunt accesibile, ieftine si usor de...citeste mai mult

  • 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi 6 solutii anti-imbatranire...

    Generalitati In plina evolutie tehnologica si medicala, solutiile anti-imbatranire sunt tot mai numeroase si mai accesibile. Medicii dermatologi chiar incurajeaza utilizarea de produse si metode care pot intarzia aparitia semnelor premature de imbatranire si chiar...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter