Clickmed
programare rapida la medic

Forane, flacon injectabil

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Forane, flacon injectabil

Indicatii:
Izofluran este folosit pentru inductia si mentinerea anesteziei generale. Anestezicul poate fi folosit de asemenea pentru sedarea pacientilor ventilati aflati in terapie intensiva, pana la 48 ore.
Contraindicatii:
Forane este contraindicat la pacientii cu sensibilitate cunoscuta la isofluran sau la alte anestezice halogenate. Este de asemenea contraindicat la pacientii cu predispozitie cunoscuta sau suspectata genetic la hipertermie maligna.
Precautii:
Isofluran creste marcat fluxul sanguin cerebral in timpul anesteziei profunde. Poate sa apara o crestere tranzitorie a presiunii lichidului cefalorahidian care este reversibila total prin hiperventilatie. Este probabil sa apara mai putine efecte cerebrale postoperatorii folosind anestezia cu isofluran decat alte anestezii comparabile.

Deoarece gradul anesteziei cu isofluran poate fi modificat rapid si usor, trebuie folosite numai vaporizoare care sunt calibrate sa elibereze cu exactitate concentratiile si debitul necesare sau trebuie folosite tehnici in timpul carora se pot monitoriza concentratiile inspirate sau expirate. Gradul hipotensiunii arteriale si al deprimarii respiratorii poate furniza unele informatii despre profunzimea anesteziei.

S-au raportat cazuri izolate de crestere a carboxihemoglobinei in cazul folosirii anestezicelor inhalatorii halogenate cu radical -CF2H (de exemplu desfluran, enfluran si isofluran). Nu se produc concentratii semnificative de monoxid de carbon in prezenta unui absorbant hidratat normal. Trebuie respectate instructiunile producatorului pentru absorbantii CO2.

Ca si in cazul oricarui anestezic halogenat puternic, isofluran trebuie administrat de catre un medic cunoscator al farmacologiei medicamentului, specializat si cu experienta in abordarea pacientilor anesteziati.

Datele clinice demonstreaza faptul ca, isofluran, in cazuri foarte rare, poate determina leziuni hepatice cu grade diferite de gravitate, insotite de cresterea usoara tranzitorie a enzimelor hepatice pana la necroza hepatica letala.

Actiunea relaxantelor antidepolarizante este potentata marcat de isofluran.

Teste de laborator

S-a observat cresterea tranzitorie a retentiei de bromsulfonftaleina (BSP), a glicemiei si creatininei serice cu scaderea azotului ureic sanguin, colesterolemiei si fosfatazei alcaline.
Izofluran, ca si alte anestezice generale, poate scadea usor functia intelectuala timp de doua sau trei zile dupa anestezie. La fel ca si in cazul altor anestezice, schimbari minore ale starii sufletesti si ale simptomelor pot persista timp de pana la 6 zile dupa administrare.
Atentionari:
In timpul chiuretajului uterin, s-a observat o crestere a pierderii de sange comparativ cu cea observata in cazul folosirii halotanului.

Indiferent de anestezicele care se folosesc, pentru a evita ischemia miocardica la pacientii cu afectiuni coronariene, este importanta mentinerea unei hemodinamici normale.

Ca si in cazul altor agenti halogenati, Forane trebuie folosit cu prudenta la pacientii cu presiune intracraniana crescuta. in astfel de cazuri poate fi necesara hiperventilarea.
Reactii adverse:
Reactiile adverse intalnite in cazul administrarii izofluranului sunt in general dependente de doza, apar ca o consecinta a prelungirii efectelor farmacofiziologice, si includ deprimarea respiratorie, hipotensiunea arteriala si aritmiile.

in perioada postoperatorie s-au observat urmatoarele reactii adverse: frison, greata, varsaturi si ileus.

Ca si in cazul altor anestezice generale, s-au observat cresteri tranzitorii ale numarului leucocitelor, chiar si in absenta stresului chirurgical.

Izofluran potenteaza efectul miorelaxant al tuturor miorelaxantelor, mai ales al miorelaxantelor antidepolarizante si CAM (concentratia alveolara minima) este redusa prin administrarea concomitenta la adult, a N2O.

Rapoartele arata ca, in cazuri foarte rare, isofluran poate determina leziuni hepatice cu cresterea moderata a enzimelor hepatice pana la necroza hepatica letala.

Hipertermia maligna

La persoanle susceptibile, anestezia cu izofluran poate declansa o stare de hipermetabolism la nivelul muschilor scheletici, ceea ce duce la cerere crescuta de oxigen si la sindromul clinic cunoscut sub numele de hipertermie maligna. Sidromul include elemente nespecifice cum sunt ridigiditate musculara, tahicardie, tahipnee, cianoza, aritmie si tensiune arteriala oscilanta (trebuie notat de asemenea ca multe dintre aceste semne nespecifice pot aparea in anestezia usoara, hipoxie acuta, etc.). O crestere a metabolismului total se poate manifesta prin cresterea temperaturii (poate creste rapid la inceput sau mai tarziu in unele cazuri, dar de obicei nu este primul semn de crestere a metabolismului) si prin cresterea folosirii sistemului de absorbtie a CO2 (recipient fierbinte). Pot scadea PaO2 si pH si pot aparea hiperpotasemia si deficitul de baze.

Tratamentul consta in intreruperea administrarii agentului care a declansat simptomatologia (de exemplu izofluran), administrarea intravenoasa de dantrolen sodic si administrarea terapiei de sustinere. Acest tratament contine eforturi sustinute pentru a restabili temperatura normala a corpului, sa se asigure suportul respirator si circulator si controlul dezechilibrului acido-bazic al fluidelor (consultati informatiile privind prescrierea dantrolen sodic intravenos). Poate sa apara, mai tarziu, insuficienta renala si trebuie sustinut, daca este posibil, fluxul urinar.
Supradozaj:
in cazul supradozajului, sau ceea ce pare sa fie supradozaj, trebuie luate urmatoarele masuri: se opreste administrarea medicamentului, se asigura permeabilitatea cailor respiratorii si se incepe ventilatia asistata si controlata cu oxigen pur.
Interactiuni cu alte medicamente:
Toate miorelaxantele folosite uzual sunt potentate de catre Forane, efectul fiind mai accentuat in cazul celor antidepolarizante. Neostigmina este antidotul miorelaxantelor antidepolarizante, dar nu are efect asupra proprietatilor relaxante proprii isofluranului.

Toate miorelaxantele folosite uzual sunt compatibile cu izofluran.
Sarcina si alaptarea:
Au fost efectuate studii privind efectul asupra capacitatii de reproducerea la animale, in cazul expunerii repetate la concentratii anestezice de isofluran. S-a aratat ca izofluran poate avea o posibila legatura cu efectele toxice fetale la soareci atunci cand se foloseste o doza de sase ori mai mare decat doza utilizata la om. Studiile efectuate la sobolani nu au evidentiat efecte asupra fertilitatii, sarcinii sau nasterii si nici asupra viabilitatii puilor. Nu exista dovezi privind teratogenicitatea. Experimente asemanatoare efectuate la iepuri au dus la rezultate negative similare.

Relevanta acestor studii la om nu este cunoscuta, deoarece nu s-au efectuat studii corespunzatoare, controlate privind folosirea produsului la femeile gravide. Siguranta administrarii produsului in timpul sarcinii nu a fost stabilita, dar nu exista nici un motiv in suspectarea oricarui efect advers in cazul folosirii Forane in timpul sarcinii. In timpul nasterii, s-au observat pierderi de sange comparabile cu cele produse de folosirea altor anestezice inhalatorii.

Folosirea in operatia cezariana

S-a demonstrat ca izofluran in concentratie de pana la 0,75% este eficace si sigur in mentinerea anesteziei in cazul operatiei cezariana. Nu s-a raportat nici o reactie adversa la mama sau nou-nascut ca urmare a administrarii izofluranului.

Nu se stie daca izofluran se elimina prin laptele matern. Deoarece multe medicamente se elimina prin laptele matern, administrarea izofluranului in timpul alaptarii se va face cu precautie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter