Clickmed
programare rapida la medic

Vekfazolin, flacon injectabil

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vekfazolin, flacon injectabil

Compozitie
1 flacon cu pulbere injectabila contine: cefuroxima (sodica) 750 mg. Excipienti q.s.

Actiune terapeutica
Vekfazolin este un antibiotic semisintetic beta-lactamic cu actiune bactericida din generatia a II-a. Inhiba biosinteza peretelui celulelor bacteriene prin afinitatea specifica pentru proteinele enzimatice principale care participa la biosinteza respectiva. Rezista la beta-lactamazele produse de germenii gram-pozitivi si gramnegativi. Cefuroxima sodica nu este metabolizata in organism. Distributia tisulara este ridicata, difuzand in mod deosebit in bila, secretii bronhice, oculare, interstitiale, tesut osos, cardiac, articular, piele.
Traverseaza bariera placentara.
Germeni sensibili la cefuroxamina sodica: germeni aerobi gram-pozitivi: staphylococcus epidermidis, staphylococcus pyogenis, staphylococcus fecalis, inclusiv cei rezistenti la peniciline. germeni aerobi gramnegativi: Haemophylus influenzae, Kebsiella pneumoniae, colibacili, proteus mirabilis si rottgeri, salmonella, Shigella, Borderella perbussis, Serratia. Germeni anaerobi: clostridium, Bacteroides fragilis.

Indicatii
tratamentul unor cazuri selectionate de infectii cu germeni sensibili la cefuroxima: infectii biliare si gastrointestinale, respiratorii, infectii din sfera O.R.L., infectii osoase si articulare, infectii urinare si renale, infectii genitale - gonoree, infectii ale tesuturilor moi, ale plagilor pielii, septicemii, infectii ale bolnavilor imuno-depresati, profilaxia preoperatorie a infectiilor.

Doze si mod de administrare
Se administreaza i.m. profund, sub forma de suspensie, obtinuta prin adaugarea a 3 ml ser fiziologic sau apa distilata.
Pentru injectarea i.v. se foloseste numai solutie preparata in 6 ml ser fiziologic sau apa distilata si se introduce lent (3-5 min).
In cazul perfuziei, 1,5 g Vekfazolin se adauga la 50 ml solutie perfuzabila si se introduce lent (cel putin 30 min).
La adulti si copii peste 12 ani: obisnuit 1,5- 3 g i.m. o data pe zi sau fractionat, in cazuri grave sau infectii cu germeni moderat sensibili se poate creste la 6 g/zi.
La copii intre 3 saptamani si 12 ani: 20-80 mg/kilocorp/zi.
La nou nascuti, pana la 2 saptamani: 20-50 mg/kg corp o data pe zi.
In gonoree se administreaza o doza unica de 250 m

Contraindicatii
Antecedentele de soc anafilactic fata de cefalo-sporine.

Reactii adverse
Uneori manifestari alergice (eruptii maculo-papuloase, urticarie, prurit, febra); reactii anafilactice; diaree; eozinofilie; leucopenie si neutropenie tranzitorie. Rareori cefalee, ameteli.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Diabetul si scaderea in greutate: cea...

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter