Clickmed
programare rapida la medic

Scobutil compus

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Scobutil compus

Compozitie
Fiole continand bromura de N-butilscopolamina 0,02 g. Metamizol sodic (noraminofenazona) 2,50 g/ 5 ml.

Actiune terapeutica
cobutil-compus reuneste doua substante cu activitate farmacologica deosebita - un antispastic, anticolinergic si un analgezic central de tip pirazolonic. Componenta antispastica a preparatului actioneaza asupra ganglionilor intramurali ai organelor cavitare care au inervatie parasimpatica; prin acest mecanism este diminuata hiperexcitabilitatea musculaturii tubului digestiv si a tractului uro-genital. Scaderea tonusului si a frecventei undelor peristaltice ale stomacului si intestinului este deosebit de pregnanta in prezenta unei stari spastice a acestora. Scobutilul-compus relaxeaza musculatura ureterelor si a vezicii urinare. Mecanismul de actiune particular face ca preparatul sa fie lipsit de efectele secundare de tip atropinic asupra acomodatiei, a secretiei salivare si a circulatiei sanguine. Cea de-a doua componenta a Scobutilului-compus se caracterizeaza printr-o toleranta foarte buna. Detine, pe langa actiunea sa analgezica centrala, o actiune antispastica si antiinflamatorie (aceasta din urma printr-un mecanism vasoconstrictor). Spre deosebire de derivatii morfinei, Scobutilul-compus inlatura fenomenele algospastice viscerale, fara a prezenta pericolul de obisnuinta. La administrarea intravenoasa actiunea preparatului este prompta (se instaleaza adesea chiar inainte de terminarea injectarii); in cazul administrarii intramusculare sau rectale efectul se manifesta dupa 20-30 minute. Durata de actiune, variabila in functie de gravitatea sindromului morbid, este de 4-6 ore.

Indicatii
Colica biliara si nefretica, fenomenele spastice dureroase ale organelor cavitare. Dismenoree, stari algospastice in sfera genitala feminina. Tulburari spastice secundare ale tubului digestiv, legat de tubaje sau sondaje, de asemenea, spasmele aparute in timpul cateterismelor, dupa interventii chirurgicale pe vezica urinara, prostata si colecist.

Doze si mod de administrare
in colica biliara sau nefretica grava: se injecteaza intravenos foarte lent 1 fiola de Scobutil-compus. in cazurile in care administrarea intravenoasa nu este posibila preparatul poate fi injectat intramuscular profund, in nici un caz subcutanat, din cauza fenomenelor posibile de intoleranta locala. Dupa inlaturarea fenomenelor spastice acute prin administrare parenterala, tratamentul se poate continua cu supozitoare.

Contraindicatii
Sensibilizare la derivati pirazolonici, discrazii sanguine, glaucom.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Crize de fiere

    De cand ma stiu ,copil fiind, din cand in cand fac ceea ce eu numesc crize de fiere.Am dureri insuportabile de cap si vars mult inclusiv ceva amar si verzui.In ultima vreme (am 40 de ani) situatiile s-au indesit si au cauze din cele mai diverse:consum de dulciuri,carne in exces, apropierea...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter