Clickmed
programare rapida la medic

Colbiocin, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Colbiocin, solutie oftalmica

Ce este Colbiocin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Colbiocin este un medicament cu aplicare la nivelul ochilor. Colbiocin contine ca substante active o combinatie de trei antibiotice: rolitetraciclina, cloramfenicol si colistimetat de sodium. Este utilizat in tratamentul infectiilor de la nivelul ochilor (infectii oculare externe si ale anexelor globului ocular) produse de microorganisme sensibile la aceasta combinatie de antibiotice precum: conjunctivite purulente si catarale, trahom, blefarite, blefaroconjunctivite, cheratite bacteriene, ulcere corneene septice, dacriocistite.

Acest medicament este indicat la adulti, copii si adolescenti cu varsta peste 3 ani.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Colbiocin exact cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, daca nu sunteti sigur.

Adulti, copii si adolescenti cu varsta peste 3 ani

Doza uzuala este de 1-2 picaturi Colbiocin instilate in sacul conjunctival al ochiului afectat, de 3-4 ori pe zi. Daca se administreaza mai mult de un medicament cu administrare locala la nivelul ochilor, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci pana la zece minute.

Utilizarea la copii

La copii cu varsta sub 3 ani, produsul va fi administrat numai in cazuri cu indicatii precise si sub supraveghere medicala.

Mod de reconstituire al solutiei oftalmice

Indepartati capacul de aluminiu al flaconului, tragand discul central intai in sus, apoi in afara si in jos.
Scoateti capacelul rezervorului din picurator si fixati rezervorul la flacon.
Apasati dopul rosu al rezervorului, apoi agitati flaconul pana se dizolva pulberea.
Scoateti rezervorul si fixati picuratorul la flacon.
Pentru a utiliza solutia, intai indepartati capacul protector alb, apoi intoarceti flaconul si instilati picaturile apasand pe picurator, conform regulilor de administrare prezentate mai jos.

Reguli de administrare

Lasati capul pe spate, trageti usor de pleoapa inferioara, uitati-va in sus si administrati picaturile in sacul conjunctival (spatiul dintre ochi si pleoapa). Inchideti ochii usor si ramaneti cu ei inchisi pentru cateva secunde.

Recomandari pentru utilizarea picaturilor

Nu se administreaza medicamentul din acelasi flacon mai multor persoane.
Medicamentul va fi administrat in conditii de igiena maxima: spalati mainile si nu atingeti varful picuratorului de alte obiecte sau suprafete (inclusiv ochiul).
Flaconul trebuie inchis dupa fiecare administrare.

Daca ati utilizat mai mult Colbiocin decat trebuie

Daca v-ati administrat prea mult din acest medicament in ochi, clatiti-va cu apa calduta. Nu va mai administrati picaturi pana la ora la care trebuie sa va administrati urmatoarea doza.

Daca ati uitat sa utilizati Colbiocin

Daca ati uitat sa va administrati Colbiocin, puneti in ochi picaturile imediat ce v-ati amintit, apoi continuati administrarea conform recomandarii medicului. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Colbiocin

- Daca sunteti alergic (hipersensibil) la rolitetraciclina, cloramfenicol, colistimetat de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Colbiocin.
- Daca ati avut numar foarte scazut al celulelor din sange(antecedente de mielodepresie).
- La nou-nascuti sau sugari mai mici de 6 luni.
- In timpul sarcinii sau alaptarii.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Colbiocin

Daca nu observati ca boala dumneavoastra nu s-a ameliorat dupa o perioada relativ scurta de timp sau daca apar reactii alergice (de hipersensibilitate), se recomanda intreruperea administrarii Colbiocin. in aceste cazuri adresati-va medicului dumneavoastra. Folosirea locala a Colbiocin pe timp indelungat poate determina aparitia bacteriilor rezistente la tratamentul cu cele trei antibiotice.

Colbiocin trebuie folosit pe perioade scurte de timp, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda altfel (pot aparea hipoplazie sau aplazie medulara dupa tratament topic indelungat cu cloramfenicol).

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Desi nu au fost raportate interactiuni cu medicamente in timpul utilizarii locale la nivelul ochilor, va rugam sa il informati pe medicul dumneavoastra daca luati sau ati luat recent urmatoarele medicamente:

- dicumarol (medicament care impiedica coagularea sangelui),
- fenitoina (medicament pentru epilepsie),
- clorpropamida si tolbutamida (medicamente pentru diabetul zaharat),
- fenobarbital (medicament sedativ, pentru epilepsie),
- rifampicina (medicament antibiotic).

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte sa luati orice medicament.

Colbiocin nu este recomandat la gravide sau la femei care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Colbiocin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Colbiocin

Colbiocin contine sulfit de sodiu, substanta care poate provoca reactii alergice si crize de astm bronsic sever, in special la pacientii astmatici.

Colbiocin contine clorura de benzalconiu substanta care poate provoca iritatie oculara. Datorita clorurii de benzalconiu continute, se recomanda evitarea contactului cu lentilele de contact moi. Este recomandabil sa se indeparteze lentilele de contact inainte de administrare si sa se astepte cel putin 15 minute inainte de a le pune la loc. Se cunoaste faptul ca clorura de benzalconiu poate produce decolorarea lentilelor de contact moi. Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra daca va ingrijoreaza vreunul din componentele acestui medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Colbiocin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele:

Reactii adverse rare: iritatii trecatoare si senzatie de arsura locale.

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta: reactii alergice severe (edem angioneurotic) , urticarie, reactii la nivelul pielii (precum dermatita veziculoasa si maculopapulara). In aceste cazuri tratamentul trebuie intrerupt si inlocuit cu unul adecvat.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Colbiocin

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Colbiocin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa „EXP". Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentul in ambalaj intact: A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. Solutia oftalmica reconstituita va fi pastrata la frigider, la temperaturi intre 2 grade Celsius-8 grade Celsius, timp de maxim 15 zile.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantaele active sunt rolitetraciclina, cloramfenicol, colistimetat de sodiu. Fiecare mililitru solutie oftalmica reconstituita contine rolitetraciclina 5 mg (echivalent la tetraciclina 4,21 mg), cloramfenicol 4 mg, colistimetat de sodiu 180000 UI.
Celelalte componente sunt sulfit de sodiu anhidru, borax, acid boric, edetat disodic, polisorbat 80, clorura de benzalconiu, apa purificata.

Ambalaj

Colbiocin se prezinta sub forma de pulbere omogena, de culoare galben inchis si solvent sub forma de solutie limpede, incolora.

Medicamentul este disponibil in cutie cu un flacon a 5 ml si un plic cu un rezervor si un dispozitiv de picurare.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

S.I.F.I. S.p.A.,

95020-Lavinaio-Aci S. Antonio (Catania), Italia

Acest prospect a fost aprobat in Iunie 2012.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Cum sa ne protejam ochii in sezonul...

    Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura, simtim...citeste mai mult

  • Ambliopia Ambliopia

    Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

  • Orjeletul si Salazionul Orjeletul si Salazionul

    Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter