Clickmed
programare rapida la medic

Atenocor 50, 100- comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Atenocor 50, 100- comprimate

Ce este Atenocor si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Beta-blocant cardioselectiv lipsit de proprietati simpatomimetice intrinsece si destabilizarea membranei.
Ca urmare a beta-blocarii adrenergice si a altor mecanisme, determina actiunile: antihipertensiva, antianginoasa, antiaritmica. Administrat intr-un stadiu precoce consecutiv infarctului miocardic acut reduce marimea acestuia, incidentaaritmiilor ventriculare si posibilitatea de reinfarct. Datorita cardioselectivitatii este preferat beta-blocantilor neselectivi la pacientii cu astm si/sau diabet.

Hipertensiune arteriala,angina pectorala, aritmii, prevenirea secundara a infarctului miocardic.

Mod de administrare

Tratamentul se individualizeaza. Daca nu este indicat altfel se recomanda:
Hipertensiune: doza initiala 50 mg/zi, singur sau asociat cu diuretice tiazidice. Daca nu se obtine efectul dorit in 1-2 saptamani, doza se creste la 100 mg/zi ca doza unica sau divizata in 2 prize.
Angina pectorala: doza initiala 50 mg/zi; daca este necesar se creste la 100 mg/zi ca doza unica sau divizata in 2 prize.
Aritmii: Administrarea orala a atenololui in tratamentul aritmiilor se face dupa ce acestea sunt controlate prin tratament i. v.; doza de intretinere 50 mg/zi, ca doza unica.
Infarct miocardic: Tratamentul oral cu atenolol este aditional celui i. v. specific: se administreaza 50 mg la 15 minute dupa administrarea i. v., se repeta 50 mg la 12 h si se continua cu 100 mg/zi, in doza unica. Nu se administreaza la copii intrucat nu exista experienta pediatrica. La pacientii varstnici, in special cei cu functie renala afectata, dozele se reduc in raport cu clearance-ul creatininei astfel: cand clearance-ul creatininei este 15-35 ml/min/1,73 m: 50 mg/zi; cand este Pacientilor supusi dializei li se administreaza cate 50 mg dupa fiecare tratament de dializa, sub supravegherea medicului in unitate spitaliceasca.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la medicament; bloc AV de grad II-III; soc cardiogen; bradicardii.

Precautii

Se administreaza cu prudenta in: insuficienta cardiaca decompensata - numai daca este controlata prin digitalice si/sau diuretice;afectiuni cronice obstructive ale cailor respiratorii se administreaza asociat cu un bronhodilatator (salbutamol, izoprenalina); functie renala afectata: doza se ajusteaza in concordanta cu severitatea afectiunii, raportata la clearance-ul creatininei; diabet si hipoglicemie, anestezie si marea chirurgie: nu se recomanda intreruperea tratamentului anterior interventiei chirurgicale; se informeaza anestezistul pentru a alege anestezicul cu activitatea inotropa negativa cea mai joasa; tulburari circulatorii periferice (risc de agravare); pacientilor varstnici care pot prezenta o insuficienta cardiaca latenta sau bradicardie se administreaza doze initiale scazute, crescute gradat; administrarea la femei insarcinate impune evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc mai ales in primele doua trimestre; tratamentul nu se intrerupe brusc, in special la pacientii cu afectiuni artero-coronariene (risc de exacerbare a anginei si grabirea infarctului miocardic); se atrage atentia sportivilor care urmeaza tratament cu atenolol ca acesta poate induce o reactie pozitiva antidoping.

Interactiuni medicamentoase

Atenololul poate interactiona cu: medicamente catecholaminice - pot creste incidenta hipotensiunii; anestezice, alcool, anxiolitice, diuretice pot mari efectul hipotensiv; antiaritmice ca amiodarona - risc crescut de bradicardie si bloc AV; se evita asocierea; antihipertensive - cresc efectul hipotensiv. Daca se administreaza asociat cu clonidina, tratamentul cu atenolol trebuie intrerupt cu mai multe zile inainte de intreruperea clonidinei; blocanti ai canalelor lente de calciu ca verapamil sau diltiazem pot duce la o exagerare a efectelor hipotensive, bradicardie si insuficienta cardiaca; se evita asocierea; glicozidele cardiotonice: risc crescut de bradicardie si bloc AV.

Supradozare

Se manifesta prin: letargie, tulburari de respiratie, pauza de sinus, insuficienta cardiaca congestiva, hipotensiune, bronhospasm si/sau hipoglicemie.
Tratament: masuri de inlaturarea cantitatii de medicament neabsorbit prin administrarea de emetice, lavaj gastric, carbune activ. In caz de bradicardie sau scaderea excesiva a tensiunii se va administra atropina 1-2 mg i. v., glucagon 10 mg sau izoprenalina 25 mcg, dupa caz.

Sarcina si alaptarea

Administrarea indelungata a atenololului la animale de laborator a determinat aparitia unor modificari la nivelul celulelor glandulare epiteliale ale mucoasei duodenale la caini si cresterea incidentei degenerarii atriale la sobolani.

La om atenololul traverseaza bariera placentara. Nu exista studii in ceea ce priveste administrarea atenololului in primul trimestru de sarcina; nu poate fi exclusa posibilitatea aparitiei suferintei fetale. Administrarea atenololului in trimestrul III de sarcina a fost asociata cu hipotrofie fetala.

La nou nascutii mamelor tratate cu atenolol, actiunea beta-blocanta persista cateva zile dupa nastere; este posibila o reducere a contractilitatii miocardice care necesita instituirea unei terapii specifice intensive. De asemenea, la nou nascut pot sa apara bradicardie, detresa respiratorie sau hipoglicemie. De aceea este necesara o supraveghere medicala atenta si specializata (monitorizarea frecventei cardiace si a glicemiei) a nou nascutului in primele 3-5 zile de viata

Atenololul se excreta in laptele matern. Riscul hipoglicemiei si al bradicardiei nu a fost evaluat, de aceea se recomanda evitarea administrarii in perioada alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Atenololul nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Cele mai comune sunt de obicei usoare si trecatoare: extremitati reci, oboseala musculara; tulburari gastrointestinale: diaree; tulburari respiratorii; penetratia scazuta in creier scade incidenta reactiilor SNC care pot fi: ameteala, dureri de cap, vise intense (mai putin decat in cazul altui beta-blocant).
Rar pot sa apara: tulburari cardiovasculare ca bradicardie, hipotensiune, declansarea sau agravarea insuficientei cardiace; foarte rar pot sa apara psoriazis, roseata pielii, uscarea ochilor.

Cum se pastreaza Atenocor

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Comprimate continand 50 mg, respectiv 100 mg atenolol, excipienti q. s.

Ambalaj

Atenocor 50 mg

Cutie cu 3 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate. Cutie cu 120 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate.

Atenocor 100 mg

Cutie cu 3 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate. Cutie cu 120 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate.

Fabricant

S..C. AC Helcor SRL, Baia-Mare, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

S.C. AC Helcor SRL,

Str. Dr. Victor Babes nr. 50, Baia-Mare, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Septembrie, 2004

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • 30 de modalitati de a pierde 100 de calorii 30 de modalitati de a pierde 100 de...

    Generalitati Stiati ca daca pierdeti 100 de calorii in fiecare zi, greutatea dvs. se va reduce cu 10 kilograme intr-un an? Modificari minore ale obiceiurile dvs. zilnice, pot face diferenta. Uneori este mai usor sa faceti pasi mici, in loc sa incercati sa...citeste mai mult

  • Dieta de 100 de calorii Dieta de 100 de calorii

    Generalitati Dieta de 100 de calorii se bazeaza pe tinerea unei evidente a numarului de calorii pe care o persoana le consuma. Pentru a slabi, cei care aleg aceasta dieta trebuie sa controleze cantitatea si tipul mancarurilor incluse in alimentatia zilnica, pentru a...citeste mai mult

  • Gustari cu cel mult 100 de calorii Gustari cu cel mult 100 de calorii

    Generalitati Aprovizionati-va frigiderul si camara cu ingrediente pentru gustari rapide, sanatoase si cu un continut caloric scazut, pentru a evita consumul altor deserturi sau gustari nesanatoase, bogate in calorii. Bucurati-va de urmatoarele retete de gustari...citeste mai mult

  • Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie Ce beneficii aduc 10 zile de tacere...

    Generalitati 10 zile petrecute in tacere si 100 de ore de meditatie fac parte dintr-o practica straveche numita Vipassana, ale carei beneficii au fost confirmate de numeroase cercetari efectuate de oamenii de stiinta in prezent. Peste 200 de centre de meditatie din...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter